• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

II. Eötvös Kávézó -frissítve

Nyomtatás

Mágia a kávéházban

Április 22-én, szombaton ismét megnyitotta kapuit az alsóörsi Eötvös Kávézó. A törzsközönség és az újonnan érkezett érdeklődők, akik egy kellemes, érdekes este reményében érkeztek, nem csalódtak.

A kávézót „üzemeltető” Művház csapat érti a dolgát. A betérőt halk szalonzene fogadja, az asztalokon és a színpad peremén pislákoló gyertyák. A díszlet, az egyedi készítésű itallapok, a kávét, teát kedvesen kínáló hölgyek mind - mind hozzájárulnak ahhoz, hogy felidézzük a múlt századot, azt a miliőt, ahol méltán adnak randevút egymásnak nemcsak a kávéházak szerelmesei, hanem a múzsák is. Most sem volt másképpen.

Elsőként az estnek címet adó Mágia című novellát, Márai Sándor remekét hallhattuk felvételről Mácsai Pál színművész előadásában. A műfaj nagymestere ebben az írásában egy kávéház szegletén magáról az írásról beszél, mágiának nevezve azt. „Mi a mágia? – kérdezi. Hát igézet, varázslat. Keverék szóból, álomból, jelképből, érzésből, keverék, bűvös jegyek egyvelege, melynek visszaható ereje van az életre, éppen úgy, ahogy az életnek szóalkotó, jelkép-elevenítő ereje is van. Az élet nemcsak anyagot és energiát termel szüntelenül, hanem álmot és jelzőt is, továbbá szent számokat, melyeknek önmagukban van csak értelmük, szavakat, melyek értéktelenek egy gyárban, vagy egy irodában, de sorsdöntően alakítanak egy életet, egy jellemet… Az írás varázslat…” Ezt mi is megtapasztalhattuk.

Az irodalom múzsáját Euterpé, a zene ihletője követte. Segítője Káplán György koncerténekes volt, aki ugyan külföldön él, de ezer szállal kötődik ehhez a vidékhez. Ez nem véletlen, hiszen gyökerei révén Balatonalmádi fontos szerepet játszik az életében. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, majd a Mozarteum Salzburg és a Musik Hochschule Stuttgart egykori növendéke a zene szeretetét otthonról hozta. A Fővárosi Operettszínház tenoristája később a világhírű SWR Vocalensemble tagja lett. A tenorista – akit ünnepi magyar öltözéke miatt „Puszta Prinz”-nek neveztek el Zürichben, ma már nyugdíjas, szeretett hivatásától nem szakadt el. Templomokban, rendezvényeken lép fel, önálló esteket tart, melyek során nemcsak a zeneműveket, hanem azok szerzőit is megismerheti hallgatósága.

Káplán György, Bach és Mozart rajongója az Eötvös Kávézóban Seress Rezső és Zerkovitz Béla életével és munkásságával ismertetett meg bennünket. Műsora első felében a tragikus sorsú Seress (Spitzer) Rezső dallamvilágában kalauzolt el bennünket, miközben megismertük a mindössze 150 cm magas zseni útját a világhír magaslatára. Mint azt leghíresebb dalainak avatott tolmácsolójától megtudtuk, a fiatal fiú tanulmányait megszakítva cirkuszi légtornászként kereste kenyerét egészen addig, amíg csodával határos módon túlélt egy kötelek nélküli próba során bekövetkezett balesetet.

Később egész életére kiható fordulatot hozott az élet: megismerkedett Bilicsi Tivadarral. Az ő hatására iratkozott be Szidi néni magántanodájába és lett színésszé. A városligeti Műszínkörben töltött kilenc év nélkülözése közepette fedezte fel örömforrásként a színfalak mögött álló zongorát és vált autodidakta módon zeneszerzővé. Dalaira felfigyelt az igazgató, műsorra tűzte azokat.
Nevét és műveit 1925 után ismerte meg az ország. Ezek elsősorban az alsóbb társadalmi osztály körében váltak népszerűvé. Ő maga csárdák, később a Dohány utcai Kulacs vendéglő zongoristája lett. A „zeneszerzés kistermetű nagymestere” sikert sikerre halmozott. 1923 és 1933 között hatvan saját szerzeménye mellett negyvennél több dalszöveget írt mások számára. Bár a világ felé ezt nem mutatta, megviselte, hogy annak ellenére, hogy közönsége rajongott érte, munkásságát a szakma nem ismerte el, kiváló operettjét pedig nem mutatták be. Zsenialitását az utókor igazolja igazán. Ő az egyetlen magyar világsláger, a Jávor László szövegére írt Szomorú vasárnap komponistája. A borongós hangulatú dal – melynek hatására öngyilkosságok áradata indult el – a híres Ray Ventura közvetítésével Párizsba is eljutott, világhírt kovácsolva szerzője számára. 

Bár Pest legszebb asszonya, a gazdag katonatiszt férjét érte elhagyó Jászonyiné Helénke révén a szerelem is beteljesedik életében (később kapcsolatuk megromlik), felesége sem tudja megakadályozni abban, hogy ne váljon egyre depressziósabbá, és erre jó oka van. A második világháború és zsidó származása megpecsételi életét: munkanélkülivé válik, munkaszolgálatot teljesít, édesanyja koncentrációs táborban veszti életét, őt magát ettől a sorstól a Szomorú vasárnap menti meg egy őt felismerő magas rangú német tiszt személyében. A végzet azonban feltartóztathatatlanul közelített: 1968-ban ismét túlél egy halálugrást – ezúttal lakása erkélyéről – ezt követően a kórházban öngyilkosságot követ el. A tragikus életút állomásait leghíresebb műveinek előadása fémjelezte Káplán György remek előadásában, akivel kérésére némelykor a hallgatóság együtt énekelt. Végezetül a szerző saját hangját hallhattuk – felemelő pillanat volt.

A műsor második felében az előadó a műépítész zeneszerző Zerkovitz Béla művei közül válogatott. A szegedi születésű komponista, a kuplé műfajának hazai megteremtője mérnökként kereste kenyerét a MÁV-nál, miközben a pesti utca hozott számára hírnevet. Első dalát még egyetemi hallgatókén t írta. Ez megtetszett az Orfeum énekesének, Baumann Károlynak, aki műsorára tűzte. A folytatás: több, mint ezer sláger, színházi egyfelvonásosok betétdalai, operettek hazai és külföldi színházak repertoárján. Zerkovitz, a színházrajongó, az Orfeum igazgatója, a Városi Színház vezetője barátjának tudhatta a világhírű Grockot, Josephine Bakert és Giacomo Puccinit. Dalait a legnagyobbak énekelték, köztük Udvardy Tibor, Ajtay Andor, Petress Zsuzsa. Utolsó műve, a „Lehoznám néked a csillagokat is az égről”, a legismertebbek közé tartozik.

Mielőtt az Eötvös Kávézóban a gyertyák csonkig égtek, még egy híres amerikai filmet is láthattunk, a kávéház ezen a napon a Holt költők társasága című produkcióval zárta kapuit. Szép este volt.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. április 28. péntek, 08:38 )  

Everness Fesztivál

Zorall Sörolimpia

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card