• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kiállítás a Pannónia Kulturális Központban

Nyomtatás

Kiszínezték a világot - Nagy Ágota és Mozdény Viktória kiállításáról

Színek, formák, hangulatok – Színekre hangolva címmel kiállítás nyílt a balatonalmádi Pannonia Kulturális Központban az alsóörsi Nagy Ágota és a Balatonfüreden élő Mozdény Viktória festményeiből.

A kiállítás hangulatát Liszt: A nagy kromatikus galopp című műve teremtette meg a Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges növendéke, Kedves Lőrinc előadásában. Merész választás volt ez a zongoraszóló, Liszt koncertjeinek záró darabjaként szokta játszani annak virtuozitása miatt, most is remek interpretációban hallhattuk. Ezt követően a központ igazgatója, Bati János köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőt. Mint mondta, örül annak, hogy sok olyan alkotó él a környéken, akik szívesen mutatnák be munkáikat, erre a jövőben is lehetőséget kíván biztosítani a Pannonia.

A kiállítást Balla Emőke, a Napló főszerkesztő helyettese nyitotta meg. Mostan színes tintákról álmodom – idézte Kosztolányi örökérvényű remekét, melynek mondanivalója ebben a kiállítótérben még inkább érvényesült. A költő egy létezőtől eltérő világról álmodik – mondta, ahol a megszépül a lét szürkesége, ahol a színek dominálnak.  A színek körülveszik az embert. Meghatározzák mindennapjainkat, otthonunkat, ruházatunkat, tükrözik az életünket. Nagy Ágota és Mozdény Viktória festményei igazolják mindezt.

A Pannonia épületébe belépve Mozdény Viktória festményei fogadják a látogatót, színekre hangolva, miként azt a címben ígérte. A különteremben Nagy Ágota művészi világának aurája veszi körül az embert. A két alkotó két külön világ, egyéni stílusjegyekkel, ám vannak találkozási pontjaik. Mindkettőjük képeit uralják a színek, felfedezhető rajtuk a kísérletezési kedv, a játékosság és az, hogy érzéseiket közvetítik.

Nagy Ágota gyermekkora óta fest. Az indíttatás még a szülői házból származik. Életének meghatározó eseménye az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület megalakulása. A Mester, Horváth Lajos festőművész irányításával ismerkedik meg a festészet alapjaival, majd sajátít el egyre magasabb szintű elméleti és gyakorlati ismereteket. Formálódik ízlésvilága, kibontakozik egyéni stílusa, az alkotóműhelyben töltött vasárnap délutánok pedig alkalmasak arra, hogy egymástól is tanuljanak. Számára ma már létszükséglet a festés. Nyitott ember – mondta róla Balla Emőke, akinek személyisége, mint azt Ajtó című festménye is fémjelzi, Szabó Magdáéval rokon.  Tematikájának, valamint csoportos és egyéni kiállításainak középpontjában a természet áll. Tájképei változatosak, felölelik szűkebb és tágabb környezetének látnivalóit, utazásainak élményeit, épületeket, tárgyakat. Szép példáit láthatjuk ennek most is, többek között a Felhők, az Őszi fények, a Tavasz, a Tihany című képeken és más alkotásain. Személyeket ritkán fest, a figurális ábrázolás tökéletesítését a jövő feladatának tekinti.

A másik kiállító, Mozdény Viktória rajzversenyeken indult anno, de csak később, felnőttként kezdett újra festeni élményeket keresve. Mindennapjaiban főkönyvelői munkája és szenvedélye, a festés jól kiegészíti egymást. Volt már néhány kiállítása, többek között Devecserben, Tihanyban és máshol. Célja, hogy ismerjék meg a nevét. Mindig az tetszik, amivel éppen foglalkozom – mondta, nem szabad megrekedni. Ennek érdekében sokat olvas, kiállításokra jár, folyamatosan tanul.
Mozdény Viktória munkáira jellemző az erőteljes, bátor színhasználat, valamint a „bevállalós” stílus. Festményeiről visszaköszön az erős narancs, az élénkvörös, a határozott vonalvezetés.

Ez egy jól szerkesztett tárlat – mondta a főszerkesztő helyettes asszony: külön blokkot képviselnek a táncok (Spanyoltánc, Cigánytánc, Színek tánca), az arcok (Art Arc I. – II), a virágok. A képeken a cím csak jelzésértékkel bír, a többi a néző fantáziájára van bízva. Mindketten megfestették a levendulamezőt, hasonló színben, ám különféle stílusban. Az viszont közös munkáikban, és minden ecsetvonásukból kitűnik, hogy számukra a festés, a kiállítási lehetőség örömet és boldogságot jelent. Ezért mondtak köszönetet. A tartalmas, szép este a zenei iskola másik tehetséges növendéke, Hódosi Gergő trombitaszólójával zárult.

Nagy Ágota és Mozdény Viktória munkái 2017. május 30-ig tekinthetők meg Balatonalmádiban.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2017. május 09. kedd, 08:51 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Fogyasztóbarát

Vízparti szállás

Balaton riviéra

Balaton Best Card