• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nyerges Pál grafikusművész kiállítása

Nyomtatás

Nyerges Pál grafikusművész kiállítása volt a Török-házban

Vidám ember volt, optimista. Bár a sors hullámvölgyektől sem mentes, nehéz életet tartogatott számára,

ő úgy tartotta, hogy festeni csak jókedvvel érdemes, ha olyan alkotó valaki, mint ő. Ez az ars poetica meghatározta egész pályáját –emlékezett édesapjára, Nyerges Pál festő - grafikusművészre Nyerges Éva, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze a Török-ház július 8-án megnyílt új kiállításán.

Az ünnepélyes megnyitóra az épület pincegalériájában került sor élénk érdeklődés közepette. Miután Kálmánfi Gábor, a Művház – Csapat vezetője üdvözölte a megjelenteket, köztük a művész családtagjait, Mosóczy Miklós, a Zeneművészeti Egyetem gitártanára Scarlatti szonáták előadásával teremtette meg az élmény befogadására alkalmas ihletett légkört. Mint mondta, a kiállító művészhez személyes ismeretség fűzte, emlékét szeretettel és megbecsüléssel őrzi. Ő ugyanis már csak szellemiségében és gazdag hagyatékával van közöttünk.

A szép zene után Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg a Balatoni tájak virágzástól szüretig”című kiállítást. Örömmel tölt el – mondta, hogy Nyerges Pál világával éppen itt ismerkedhetnek meg tisztelői, mert a környezet lenyűgöző szépsége felfokozza az élményt. A hely szelleme összekapcsolja a kiállított képeket és a házat, varázslatossá teszi a természeti adottságokat, annál is inkább, mert az ábrázolt helyszínek itt vannak a közelben, szinte karnyújtásnyira.  A válogatásban megtalálható a régi Alsóörs a maga műemlékeivel, a Mórocza - ház, valamint az a papi présház, amelyet Kunden, Szent László király vitéze adományozott a Veszprémi káptalannak. Láthatjuk Felsőörsöt a Malom - patak és a rétek felől, az Almádi - öblöt a festő kertjéből, a káptalani dombot két jegenyével. Megmutatja magát a viharos Balaton, egy rózsaszínű pihenő és a csodálatos virágzó mandulafák. Fontos – mondta Feledi Balázs, hogy a kiállítás egy nagy életműből egy szeletre koncentrál, az átható természetszeretet jegyében.

Nyerges Pál 103 évvel ezelőtt született. Biológia – földrajz szakos tanári végzettsége mellett a Műegyetem építész karán és szabadiskolákban tökéletesítette tudását. Nagybányán eszmélt rá arra, hogy számára a festészet az igazi hivatás. Nyaranta Zebegényben dolgozott. Maga mondta: „Szőnyi mester egész életemben iránymutató lett számomra. Legtöbb képem a tájban születik, a helyszínen”.

Nyerges Pál művei megtalálhatók többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a főváros több képtárában, Pécsett, a Modern Képtárban, a Balaton Múzeumban, Keszthelyen, valamint Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban és még számos más helyen. Képeit megcsodálhatjuk egyéni kiállításain, a teljesség igénye nélkül: Németországban, Kanadában, Finnországban és most Alsóörsön, a Török - házban, július 27-ig, a ház nyitvatartási idejében.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. július 14. péntek, 14:58 )  

Everness Fesztivál

Zorall Sörolimpia

Harley-Davidson

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card