• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Fellobbant az első adventi láng

Nyomtatás

Nagyszerű ötlet az Alsóörsi Kultúrkarácsony!

Osztatlan sikert aratott az Eötvös Károly Művelődési Házban december 3-án, első ízben megrendezett Alsóörsi Kultúrkarácsony.

Az adventi ünnepkör köré csoportosítva, ám többféle szegmensből próbáltuk összeszőni a programot – mondta a nagyszámú érdeklődőt üdvözölve Kálmánfi Gábor, az ezúttal is maximumot nyújtó Művház-Csapat vezetője.

A színes szőttes már az előcsarnokába lépve sejtetni engedte, hogy valami szokatlan van előkészületben. A „recepció” előtt karácsonyfa, rajta díszként a művelődési ház programjairól készült fotók. Ők ugyanis ezzel az eredeti ötlettel vettek részt a karácsonyfa díszítés ceremóniáján. Kálmánfi Gábor elmondta, hogy a cél az, hogy ötvözzük múltunk szakrális- és világi örökségét napjaink világának újdonságaival.

Fenti gondolat jegyében keveredtek a nap folyamán a gyerekek körében nagy sikert arató kézműves foglalkozás elemei a karácsonyi vásár forgatagával, még mielőtt a műsorra sor került volna. A kézműves foglalkozásokon minden alkalommal megcsodálhatjuk Szuper Miklósné Gránátalma-díjas népi iparművész mézeskalács figuráit, aki a mesterségre az érdeklődőket is megtanítja. Nem is maradt el érte a köszönet, csakúgy, mint Rízné Domján Szilviának, aki helyi kézműves termékeivel emelte a gazdag választékot kínáló, nívós adventi vásár színvonalát, és nem hiányoztak a névsorból azok az endrődis kisdiákok sem, akik a meghirdetett rajzpályázatot használták fel arra, hogy megosszák ünnepi gondolataikat az üvegteremben rendezett kiállítás látogatóival.

Maga a kultúrkarácsony az első adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét. Az „eljövetelt” hirdető gyertyalángot a Napraforgó óvoda vezetője, Csiszárné Huszár Judit lobbantotta fel, majd megkezdődött a speciális ajándékozás, Alsóörsnek – Alsóörstől, ahogy azt Kálmánfi Gábor megfogalmazta. A műsorban a helyi közösségek képviselői és a jövő letéteményesei léptek fel. Karácsonyiné Mrázik Melinda szavalatát az óvodások műsorsa követte, akik arról énekleltek, hogy ujjong a szívük, mert dalra gyúl, és azt kérték, hogy „takarodjék el belőle minden rosszaság!” A kicsiket Balatonfüredről érkezett vendégek követték, a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának reprezentánsai: Hanny Szabó Anikó és Dallosné Nagy Ibolya, akik verset mondtak, illetve a békét hozó Mihály arkangyalról beszéltek.

A műsor további részében az Endrődi iskola növendékei léptek a világot jelentő deszkákra azért, hogy szavalatokkal és hangszerszólókkal kedveskedjenek az ünnepváróknak. A sort a másodikos Szőllősi Csanád nyitotta, majd Rozgonyi Gréta, Tóth Hanna és Csordás Laura mondott verset, Kósa Barnabás furulyázott és Varga Arnold hegedült. A diákok műsora közben a Sirály Nyugdíjas Egyesület Bónyai Mária tanárnő által vezetett dalkörének adventi műsorát hallhattuk.

A nap (egyik) fénypontja a karácsonyfa díszítő pályázat eredményhirdetése volt. Nem verseny – az ünnepi készülődés része, ahol az ötletek, az esztétikus egyedi megoldások dominálnak – hangsúlyozta a szervező, Tarnai Viktória. Az idén tizenhárom fenyőfa pompázott a teremben: a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők, az Alsóörsi Csipkeműhely, a Sirály Nyugdíjas Egyesület, az ANYPE, a Baba – mama Klub, a Napraforgó óvoda, az Endrődi iskola 5. osztályos tanulói, a Riviéra Turisztikai Egyesület, Alsóörs önkormányzata, a Szuper család, a Felsőörsi Hímzőkör, a Tündér Ujjak Klub és a Művház-Csapat szépérzékét dicsérve. Az alkotó közösségek oklevélben részesültek.

Összességében a rendezvény betöltötte szerepét, létrehozott valami újat és követendőt. Jöhet a folytatás!
 

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. december 04. hétfő, 12:04 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card