• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Itt járt a Mikulás

Nyomtatás

Mikulás varázsütésre

Miklós napján – a sok éves hagyományhoz híven – gyerekek vették birtokba a művelődési ház nagytermét. Az anyukákkal érkező pöttömök, az óvodások, a kis- és nagyobb iskolások megtöltötték a sűrűn álló széksorokat. 

A piros sipkás gyerekek közt több rénszarvas fejdíszt is lehetett látni. Pedig a lappok földje messze esik innen, s a Mikulást sem lehetett látni sehol. Kálmánfi Gábor meg is kérdezte a zsibongó gyerekeket, miért jöttek. A kórusban érkező válasz után Gábor felhívta telefonon a messzi északról várt Mikulást, s ebből a – mindenki számára hallható - beszélgetésből kiderült, hogy milyen akadályok nehezítik a várt érkezést. Itt már csak a csoda segíthet! A ki tud varázsolni kérdésre sok-sok kéz emelkedett a magasba, ennyi segítséggel lehetetlen kudarcot vallani.

Mindenesetre Kis Balázs bűvészt a színpadra varázsolták a gyerekek közös erővel, aki hatalmas füsttel érkezett, s működése teljes ideje alatt aktívan tartotta közönségét. A közös varázslathoz megmozgatta a gyerekeket: bal kéz, jobb kéz, összekulcsolt kéz, balra és jobbra, ujjtornáztatás … Egyszerűnek látszó bűvészkedéseibe bevonta őket, a kis piros labda rejtelmes eltűnésével és megjelenésével kapcsolatban a segédnek színpadra hívott Álmos és Jázmin közvetlen tapasztalatokat is szerzett, s nem is egyszer, mert a bűvész lassítva megismételte a mutatványt.
A 101 kiskutya c. filmet minden gyerek ismeri. Az ezzel kapcsolatos mutatványban Aliza volt a bűvész segédje, s húzta ki a zsákból a kutyás kendőt, amin először fehér volt a kutya, aztán fekete, majd megint fehér…… közben a gyerekek dobálták a képzeletbeli festéket egy zsákba, s ebből a közös munkából végül is megszületett a foltos kutyás kendő, az igazi.
Az üres füzet megtöltése állatrajzokkal, később színekkel is szintén közös munka eredménye volt, melyben a gyerekek nagyon jó partnernek bizonyultak.
S talán az utolsó kis segéd, Robi is gondolkodik még mindig, hogyan lehetséges, hogy a fejére tett pohárból a víz eltűnt, megfordítva nem folyt végig arcán, mint ahogy vártuk.
De a legnagyobb csoda mégis csak az volt, hogy a gyerekek a színpadon körbeállták a szép bordó paravánt, ami össze is csukódott, szét is nyílt, s kilépett belőle a Mikulás. Nem is akárhogy! Hatalmas és váratlan durranással a színpad két oldalán, rengeteg fellövellt ezüstös lapocskával. A pillanatnyi meghökkenés a fordított hóesés látványának szólt, de ez nem tartott sokáig. Az öröm inkább zsivajban kifejeződve.

Mikulás nem tétlenkedett, hisz sokfelé várják. Kétszázhatvan csomagot hozott Alsóörsre a gyerekeknek, a legnagyobbak (7-8. osztályosok) az iskolában kapták meg az ajándékot.
Körülöttem nagyobbacska gyerekek ültek. Gondolnám, hogy a mesehatárokon túl már a valóság mezsgyéjén járnak inkább. Lehet, így van. De a mai jó varázslat őket is bevonzotta, ezt láttam közelről.
„Jót s jól!” – üzente Kazinczy valamikor régen. Irányadó üzenet lehetne ma is, s volt ma itt nálunk a Mikulás-ünnepségen.
 

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórásd Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. december 08. péntek, 22:21 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card