• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kölcsei Márton aranydiplomája

Nyomtatás

Kölcsei tanár úr, avagy Marci(a)pán(k)

A beszélgetés apropóját Dr. Kölcsei Márton tanár úrral aranydiplomájának kézhezvétele adta, amihez ezúton is szívből gratulálunk!

Azt azonban már az első mondat után leszögezte, hogy a szokványos időszámítás az ő esetében nem helytálló, mivel az „csak” öt évtized távlatára vonatkozik, és nem ötvenöt esztendőre, pedig a felejthetetlen egyetemi évek okán az úgy volna helyes.

Nagyszerű évfolyam volt a miénk. Összetartó társaság mind a mai napig – kezdte az emlékezést. Olyannyira, hogy öt évenként találkozunk, sőt, újabban már azt sem várjuk ki. Hogyne vésődnének az ember emlékezetébe a boldog diákévek? A biológia terepgyakorlatok a Zemplénben, a Hortobágyon és máshol, a hajnalig tartó beszélgetések, a közös programok? A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem mindenkor a legjobb felsőoktatási intézmények egyike volt. Nagyszerű professzorok oktattak, akik legnagyobb erényként a tudás iránti vágyat oltották belénk. És milyen kicsi a világ? Közülük talán a leghíresebb, a hidrobiológiai tanszéket az én időmben megalapító Széchenyi - díjas Dr. Woynarovich Elek, az intézmény későbbi díszdoktora, a FAO nagykövete, ugyanúgy Alsóörsön talált otthonra, mint én.

Biológia - kémia szakos tanárként 1967-ben mondtam búcsút Debrecennek. Így, félévszázad távlatából elmondhatom, hogy a Sors a tenyerén hordott. Bár az élethez nélkülözhetetlen a tudás, kell egy nagy adag szerencse is. Példa rá az én pályám kezdete. Veszprémbe vezetett az utam, ahol nevelőtanár lettem a Ságvári Endre Fiúkollégiumban. Megérkezésem után két bőrönddel a kezemben becsengettem az épületbe, az igazgató, Kiss Attila engedett be. Pillanatok alatt kiderült, hogy „földik” vagyunk. Ez megalapozta a további korrekt, szívélyes viszonyt. Egy évet töltöttem a kollégiumban, a következő négyet a Lovassy László Gimnázium tanáraként, ahol osztályt is kaptam már az első évben. Ez az iskola több, mint 300 éves, múltja és rangja kötelez. Jól éreztem magam az ősi falak között, 1971-ben mégis váltottam: a Nehézvegyipari Kutató Intézet tudományos munkatársa, majd osztályvezetője lettem. Szép feladatok vártak rám. Közben ledoktoráltam és szereztem egy genetikai szakmérnöki diplomát is, de a szívem visszahúzott a katedrára. Ott is maradtam nyugdíjazásomig.

Kölcsei tanár úr nem tesz különbséget tanítványai között, pedig voltak jónéhányan. Mindenkiben megtalálta a talentumot, azt az apró kis szikrát, ami reményt ad egy kiegyensúlyozott élethez. Amikor azt kértem tőle, hogy tanítványai közül említsen személy szerint valakit, bár sok neves növendék akadt, ő a zenekar alapító zongorista zsenit, Gál Ottót nevezte meg. 2001-ben új osztály jött, számára osztályfőnökként nyugdíjazása előtt az utolsó, köztük egy kedves lány: Gál Andrea, aki azóta a Heim Pál Gyermekkórház orvosa. Így esett meg, hogy a tanár úr apát és lányát is tanította, arra pedig büszke, hogy Andrea az általa oktatott tárgyakból felvételizett sikeresen. A megszámlálhatatlan iskolai emlék közül pedig azt a képet idézi meg első villanásként az emlékezet, amikor egy soproni osztálykirándulás éppen Márton napra esett, őt pedig egy szép MARCI(A)PÁN(K) feliratú tortával köszöntötte az osztály. Ez a kedves figyelem a mai napig csillogóvá teszi a tekintetét.
Az aranydiplomát október 8-án ünnepélyes keretek között vette át lánya társaságában a szeretett egyetem falai között, feleségével, Zsuzsannával, a veszprémi Szilágyi iskola ny. igazgatónőjével, aki abban az időpontban nem tudott jelen lenni a jeles eseményen, a soron következő évfolyam találkozón ünnepeltek.

Arra a kérdésre, hogy az immár aranydiplomás, Ranolder–díjjal kitűntetett tanár, Dr. Kölcsei Márton mit üzen mai pályatársainak, így válaszolt: Manapság a pedagógusok megbecsültsége közelít ahhoz, amit feltétlenül megérdemelnek. Ötven évvel ezelőtt ez nem volt így, mégis megmaradtak a pályán. Ma általánosságban más a tendencia. Azt tudom mondani, hogy az én esetemben is megérte a pályán maradni, illetve oda visszatérni. Az üzenetem a mának: a pedagógusoknak küldetése van, NE hagyják el a pályát!

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2017. december 11. hétfő, 12:35 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card