• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Idősek Karácsonya 2017 -beszámoló

Nyomtatás

ELŐKARÁCSONY IDŐSEKKEL

December 15-én kora délután, legfőképpen idős embereket lehetett látni a művelődési ház felé tartva, őket invitálta az önkormányzat a hagyományos karácsonyi ünnepségre.

Amikor megpillantottam a gondosan előkészített termet, kicsit visszahőköltem: ilyen sokan vagyunk idősek ebben a faluban? Igen, ilyen sokan. Kétszázharminc vendégre számítva terítettek, hat hosszú asztalsorral rendezték be a termet, s nem maradt sok hely üresen.

Hebling Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 1991 óta jegyzi a naptár az idősek világnapját, a mi falunkban is törődnek az idősekkel. Ennek egyik alkalma éppen ez az összejövetel, nem is szólva most a mindennapokban nyújtott segítségről. Aktív, időseket összefogó közösségek működnek a faluban,  bizonyítva, hogy a „szépkorúság” is lehet tartalmas.
A műsort az általános iskola kisdiákjai, a 4. osztályosok adták, Horeczki Tünde tanítványai. Móra Ferenc elbeszélését jelenetté formálták, a  Melyiket a kilenc közül? a szeretet örök törvényének története, mindenki ismeri, mégis nagy csendesség volt a teremben, s utána az elismerés tapsként.

A Sirály népdalkör idei karácsonyi összeállításában három fúvós is szerepelt, színesítve ezzel a műsort. A legszebb s ma is áhított kívánságot Segesdi Ferencné szólóéneke fejezte ki: „Béke szálljon a világra…..”  A Bónyai Mária vezette kórus is örökifjú szépkorúakból áll, talán éppen a dalolás tartja őket fiatalosan.

Az asztali áldást Kálmán Csaba tiszteletes úr mondta. Felidézte egy múlt századi református püspök, Ravasz László gondolatát, mely szerint a békesség a lelkekben terem, nem külső dolgokból érkezik. A nagyszülők feladata nagyon fontos: tudjanak szeretni!

Ezután megkezdődött  a vendéglátás. A korai vacsorát az óvoda konyhája állította elő, méghozzá finoman, a felszolgálásban az önkormányzat dolgozói segítettek, a szűk közlekedési csatornák ellenére remekül megoldották a fiatalok. A borról ezúttal is Rauscher Géza gondoskodott.
A távozók ajándékot kaptak, a távol maradók is átvehetik az önkormányzatnál, igazán nagylelkű összeállítás (nekem csak a citromlével van bajom: ha egyszer valaki elolvassa az apró betűket, miből is áll, sosem fogja meginni). Még arra is kiterjedt a figyelem, hogy a házaspár ne egyforma beiglit kapjon.
370 csomagot állítottak össze, sokan nem tudtak vagy akartak eljönni, rájuk is gondoltak.
Fölmerülhet a kérdés, miért fontos egy ilyen összejövetel? Nem az ajándék miatt, legalábbis remélem. Atomjaira széteső világunkban – ha lehet valamit remélni – a helyi közösségek nagyon fontos, megtartó erővel bírhatnak. Rajtunk múlik!

Békében együtt, egymást támogatva. Ez a járható út, számomra legalábbis.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: 

Módosítás: ( 2017. december 19. kedd, 12:47 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card