• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Koncertek Advent idején

Nyomtatás

Alsóörsön advent második és harmadik vasárnapján különlegesen szép élményben lehetett részük a kultúrházba látogatóknak. December 10-én Teleki Gergő zongorajátéka varázsolta el az érdeklődőket.

Nem túlzás a varázslat szó, s nem először tette ezt már nálunk. Akik többször hallgattuk már, szívünkbe zártuk ez a nagy tehetségű, szerény fiatalembert, aki ezen a vasárnapon is gazdag programmal lépett színpadra. A megszólaltatott darabok születési körülményeiről is mondott néhány szót. Műsorán Liszt, Mozart és Chopin művek szerepeltek. Kezdődött Liszt Révület (En Réve) c. darabjával, amit Ady egyik versével asszociált, majd Mozart C-moll fantáziája következett, melyet apja halála után írt, felidézve a gyerekkort és a vívódásokat apjával. A lágy és erőteljes dallamok váltakozásai  akár saját vívódásaink, útkereséseink átélésére is lehetőséget adtak. Liszt két darabjával folytatódott az est: Egy sóhaj (Un Sospiro) és a Máté passióból való részlet, mely a Villa d’Este szökőkútjai néven szerepel. Jézus találkozása a vízért siető  szamáriai asszonnyal, ez idéződik fel a zongorajátékban. A csobogás finom hangjain át az erőteljesebb futamokig. Ezt a darabot egy  Róma közeli kastélyban komponálta Liszt. Az est záró játéka Chopin G-moll balladája volt, egy szerelmi csalódás után született remekmű.

Advent harmadik vasárnapján ismét megtelt a terem zeneszerető emberekkel. Ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar – már hagyományosnak számító – estjére gyülekeztek az emberek. Amikor elcsendesült a terem, mintegy felvezetésként Ady Endre Karácsony c. verse hangzott el Szabó Gyula gyönyörű hangján, majd a hatalmas adventi koszorú harmadik gyertyát meggyújtotta Hebling Zsolt polgármester.

A zenekar ezután vonult fel a színpadra. Kovács Péter művészeti vezető beszélt a műsorról. Idén barokk zenét hoztak, olyan műveket, amelyek nem közismertek. Elsőként Georg Philipp Telemann A népek-nemzetek c. szvitjének három tételét  hallgattuk meg, mely a portugál, a svájci és a török népet idézte meg a zene nyelvén. Telemann a saját korában ismert, elismert és termékeny szerző volt, mára talán kicsit feledésbe merült, ezért is választották a műsorba. A lelkes taps bizonysága szerint nem fölöslegesen fáradoztak annak a zeneszerzőnek a megidézésével, aki Handel és Bach barátságát is bírta. Ezután a zenekar névadójának, Mendelssohnnak egy darabja következett, a tizenhárom éves korában írt D-moll hegedűverseny. Eddig nem tudtam, de ezt hallgatva nem tűnik túlzásnak, hogy őt is csodagyereknek tartották, igaz, olyan környezetben és hatások alatt nevelkedett, hogy nem csoda, hogy csodagyerek volt, mondta Kovács Péter. A három tételes művet gyakran és szívesen játsszák, s mi is örömmel hallgattuk. Az utolsó tétel magyar fülnek ismerős ritmusára külön felhívta a figyelmet.
Az utolsónak szánt zeneművel az alkotó, Edvard Grieg Holberg dán professzornak akart emléket állítani, akivel egy városban születtek, Bergenben. A mű a kétszáz éves jubileumra készült, eredetileg zongorára, később zenekarra átírva. A Holberg szvit nálunk is kedvező fogadtatásra talált, s a taps is addig szólt a zenekarnak, amíg még egy ráadást is eljátszottak búcsúzóul. Ezt a darabot szinte mindenki ismeri, többnyire nem zenei estekről, hanem inkább a temetési szertartások gyakori dallamaként, az olasz barokk zeneszerző, Albinoni Adagio in G Minor c. művéről van szó.

Két szép, lelket gazdagító zenei est után lépünk advent utolsó hetébe, köszönet azoknak, akik ezt lehetővé tették.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2017. december 19. kedd, 13:58 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card