• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szoboszlay Sándor emlékére

Nyomtatás

Szoboszlay Sándor emlékeztünk. Aki ismeri kicsit is Alsóörsöt, az tudva tudja, hogy a Római út és Fő utca találkozásában található a Kocsma, ami nem egyszerű hely az ivásra, hanem mára már szinte kultikusnak nevezhető több tényező okán is. 

Belépve az ember azonnal megérzi a hangulatát, hiszen a falakon a régi élet összegyűjtött tárgyait láthatja: a szőlőművelés, a halászat, a paraszti élet valamikori fontos eszközeit, mára a múlt relikviáit. De nemkülönben jellemzi a kocsmát az is, hogy a Baranyai-testvérpár négy évtizede nem csak gazdája, de lelke is ennek a kocsmának. Ha létezne már írásba foglalt kocsmatörténet, sok mindenről mesélne bizony….. ahogy a ma délután is ennek jegyében telt itt.

A kocsma sokat látott parányi „különtermében” szorongtunk, hogy Szoboszlay Sándor színészre emlékezzünk 93. születésnapján. Bár már öt éve az égi színpadon játszik, nagyon is valóságosan jelenlévőnek érezhettük ma.
Régi ismerősei, tisztelői, pályatársai mellett eljött fia, dr.Szoboszlay András is.

Hebling Zsolt polgármester kezdte az emlékezést azzal, hogy a falu őrzi a színész emlékét, 2014-ben arcképe ebben a teremben kapott helyet. Mutatta a könyvet is, mely egy évvel később jelent meg a színház gondozásában, Szobi, a kiválasztott címmel Varga Róbert munkájából ismerhetni meg életét, gazdag pályáját.
Albrecht Sándor újságíró, helytörténész a hely szellemét idézte fel. Alsóörs mindig szépen ünnepel – kezdte, s ezt jó volt hallani. Beszélt a legendássá vált asztaltársaságokról, a veszprémi Szürkebarát jobb egyes társaságáról, melynek újságírók, színészek, jogászok voltak tagjai, köztük Szoboszlay Sándor is. S ennek nyomán az alsóörsi kocsmában is kialakult egy asztaltársaság, a jobb kettes társaság, mely már rég a helyi legenda része. A színész nyaralója a közelben lévén, gyakran beszélgetett itt a betérőkkel, beszélgetni szeretőkkel, hiszen jóra szövetkező emberek ültek le egy-egy pohár bor mellé megvitatni a világ dolgait. Útjelző karmester volt a színész köztük, első az egyenlők közt, mondta Albrecht Sándor, aki erős egyéniségével, határozottságával, értékrendjével mértéket és értéket adott itt is.

Oberfrank Pál, aki a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, egy köteg régi fényképpel érkezett. Szoboszlay Sándor régi szerepeit őrzik ezek a fotográfiák a színház archívumában. Ismeretségük Budapesten kezdődött, a Vígszínházban találkoztak először. Igazodási pont volt a fiatal színész számára, karizmatikus egyéniség, aki képes volt összetartani a társulatot, sodró, erős egyénisége mindig, mindenben érvényesült, legyen az színház, Pannónia étterem vagy élete utolsó időszakában az otthon.
Borbiczki Ferenc színművész 1981-ben került a veszprémi színházhoz, akkor kezdődött barátságuk. Esti sétákra emlékezett, amikor fiatal színészként kikérte a tapasztalt, elismert kolléga véleményét. Jó harminc évig napi kapcsolatban álltunk, apaként figyelt rám, irányelveket adott, de sohasem erőltetve véleményét – emlékezett a színész. Az alsóörsi nyaralások emlékei is szóba kerültek. A kert, a gondoskodása a madarakról, a közös bográcsolások a barátokkal. A velős körömpörkölt mosolyt fakasztó története vagy más, félreértéses helyzet az életéből derűs perceket szerzett ma is. Jó humora volt, töltést adott a léleknek, összekovácsolta az embereket – mesélte Borbiczki Ferenc. Példaként említette a színészházban tartott valamikori disznóölést, melyre minden eshetőségre megoldást kínáló forgatókönyvvel készült.

Oberfrank Pál egy kis meglepetéssel is készült. Rövid filmösszeállítást hozott Szoboszlay Sándor szerepeiből. Így a falra vetített részletek a Gyémántpiramis c. filmből, a Budapesti Kamaraszínház A faun c. vígjátékából és a Bánk bánból néhány perc ismét az alsóörsi kocsmába varázsolta a színészt.
A Múltidéző találkozás fényképes ívét ma is aláírták a résztvevők,s Oberfrank Pál gondolata nyomán egy Szoboszlay-archívum elképzelése körvonalazódott.

A múltidéző emlékezés kötetlen beszélgetésekkel, falatozással, borkóstolással folytatódott, s azzal a polgármesterünk által is megfogalmazott gondolattal, hogy e születésnapi megemlékezésből hagyomány legyen.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2018. március 23. péntek, 14:40 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card