• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Valenda fúvósegyüttes Alsóörsön

Nyomtatás

Fúvószene a Sirály parkban. Július 5-én este rézfúvós zene szólt az alsóörsi parton. Svéd zenészek, a Valenda együttes tagjai jártak nálunk.

Tiszteletre méltó esemény, ha zenét szerető emberek amatőr együttest alakítanak. Munkál bennük a szándék, hogy azt az örömteli érzést, amely eltölti őket olyankor, amikor hangszerükhöz nyúlva a zene bűvkörébe vonja őket, szeretnék másokkal is megosztani. Így vannak ezzel a kis svéd faluból, Trollbettanból hozzánk érkezett zenekar tagjai is. Lakóhelyük arról nevezetes, hogy régebben ott gyártották a SAB márkájú gépkocsit, napjainkban a Gripen repülők motorja készül náluk. A zenekar tagjait civilben ott találjuk az élet megannyi területén: van közöttük mérnök és villanyszerelő, kántor és zenetanár. Ami az együttes huszonkét tagját egymáshoz fűzi, az maga a zene. Általában rendezvényeken, fesztiválokon lépnek fel, rendszeresen adnak templomi koncerteket.

Valenda fúvószenekara az elmúlt évben vette fel a kapcsolatot a Balatonfüredi Koncert Fúvószenekarral. Egy hetet töltöttek Magyarországon, jártak Budapesten is. Nagyon jól érezték magukat. Akitől mindezt megtudtam, a magyar származású Georg Muhoray, aki Alsóörsöt ismeri és szereti.

A svéd zenekar műsora illeszkedett a festői panorámához, a nyáridőhöz és az alsóörsi éjszakához. Sokszínű programjukban szerepeltek indulók, egyvelegek, egy dán szerző Táncoljunk a tavasz felé című dala, utalásként a nemzeti színekre a Kék-sárga zászló alatt című szerzemény, a híres Radetzky-indulót pedig kétszer is hallhattuk, mivel ráadásként a szép számú közönség visszakövetelte. A hallgatóság soraiban szakmabéliek is voltak, köztük Nagy Csaba feleségével és lányával, mindhárman a Győri Filharmonikus Zenekar tagjai. Mint mondták, tetszett nekik az előadás, szükség van az ilyen jellegű programokra.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. július 10. kedd, 08:57 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card