• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Beszámoló az idei utolsó Endrődi szalonról

Nyomtatás

Idén utoljára várta érdeklődő vendégeit az Endrődi Szalon. Somorjai Horváth Piroska vendégei ezúttal az M.Tóth házaspár volt. 

Mindketten az orvosi hivatást választották fiatalon, a szegedi egyetemen ismerkedtek meg, s immár ötvenkét éve társai egymásnak jóban-rosszban. Gazdag életútjukra, gondolkodásukra, értékeikre engedett rápillantást a ma esti beszélgetés. Azt minden ismerősük tudja, hogy a zene nagyon fontos része életüknek, ezért a beszélgetést is három operarészlet alapozta meg hangulatilag. Vivaldi, Gounod és Puccini szólalt meg a koreai Yun Jooyoung és a japán Ando Yuki és Kálmánffy Ferenc tolmácsolásában, Bárkányi Éva zongorakíséretével.

A beszélgetés első fő kérdése az orvosi hivatáshoz kapcsolódott, annak is legkorábbi élményeihez, a medikus-medika első bonctermi emlékeihez, s ezeken keresztül a halál-élet, a lélek örökkévalóságának kérdése is előkerült. Hit kérdése, de többek vagyunk egy marék pornál, a következő generációk emlékeiben megőrződünk még. De az ősök is tudnak üzenni, M.Tóth Antal nagyon szeret családtörténettel is foglalkozni, s ennek kapcsán érzi ezt.

Gazdag szakmai múltjáról nem sok szó esett, erről bárki olvashat az interneten. A véradás lelki és közösségi hatásairól több, „teremtő hazafiság”, idézte a Vöröskereszt régi vezetőjét. Erre rímelt egy régi, 90-es évekből származó emlék a több uniós országot érintő ösztöndíj fél évéből. A francia véradó a kérdésre, miért ad vért, öntudatosan rávágta: Franciaországért.  Miközben agonizálódik a társadalom az emberi kapcsolatokban, az egyedüllét sokaknak okoz szenvedést, a valamilyen közösséghez (a véradóké is az), a valakihez tartozás értéke megnő, mert biztonságot, támaszt csak ez adhat.

Réthy Ildikó eleinte kertész szeretett volna lenni, aztán gyógyszerész, talán neves nagybátyja, a Réthy-féle pemetefű megalkotója után, aki Alsóörsön működött főleg anno….   Ezért talán Alsóörs is előbb került a Veszprémbe irányuló fiatal orvos-pár látókörébe. Veszprém eleinte albérletet jelentett, aztán megtartó erőt, az orvosi munka mellett a zene okán. Már cselédkönyves orvosként, ahogy akkoriban mondták, találkoztak Zámbó Istvánnal, aki meghatározó volt Veszprém zenei életében. Antal brácsázott, Ildikó inkább a kórushoz csatlakozott, immár 1968 óta tagjai Veszprém Város Vegyeskarának.

Az orvosi pálya mellett a zenetörténet is egyre fontosabb lett, a nyugdíjazás után a legfontosabb. A falusi néptanító apa gyermeke magában is felismerte, mennyire szeret tanítani, s ezt zenetörténeti előadások formájában  és más felkérések  kapcsán mindig nagy rákészüléssel és átéléssel teszi. Jórészt neki köszönhető, hogy Veszprém gazdag zenei múltja felderítésre került, a 18-19. sz. már-már homályba merülő értékeit megismerhetik az érdeklődők.  Nyugdíjazása után az érseki kottatár gazdájának kérte fel Márffy érsek úr, ez a forrás sok lehetőséget adott a további kutatásokra. A SÉD  (évente hatszor megjelenő veszprémi kritikai lap) zenekritikusa hat éve. A Kodály Társaságnak még régebb óta tagja, majd régiós elnöke, évente 25-30 előadást tart kicsi falvakban is. Szeretek tanítani – ilyen egyszerű a magyarázat erre.

A család? Három sikeres gyermek: Tivadar geomatematikus a Szegedi Tudományegyetemen, tanszékvezető fiatal professzor, s ami sokat elárulhat róla, „arany kréta-díjas”, a hallgatók szavazták meg neki ezt a díjat.. Géza rektor, filmrendező, a Maestro alkotója. Melinda gyermekorvos, édesanyja helyére lépett. Összesen nyolc unoka nagyszülei, s ha összejönnek, ami gyakran megesik, bizony sokan vannak.
A beszámoló csak töredéke lehet két ilyen gazdag, egymással harmonizáló életnek. Valamikor egyetemistaként leültek egymás mellé a hallgatók zenekarába, s ez eldöntötte a sorsukat, összetartoznak azóta.

Nem gondolják, hogy rendkívülit tettek az életben. Dolgoztak, s a zenében megtalálták a feszültségoldó örömet, s a gyerekeiket gazdag tarsollyal engedték útra, szellemi, lelki kincsekkel.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. október 24. szerda, 07:47 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card