• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

A magyar kultúra napján -beszámoló

Nyomtatás
Kultúra napja két Oscarral. Méltón ünneplik Alsóörsön is a kultúra napját. Az elmúlt tizenegy évben kialakult az ünnep rituáléja: beszéd, kitüntetés, műsor (évek óta diákszínpad).

A viharos, bántó szél csak a gyalogosan érkezőket zavarta, megteltek a parkolóhelyek minden irányban, s a művelődési ház nagytermének széksorai is.

Hebling Zsolt polgármester köszöntő beszédében szólt az ünnep jelentőségéről, a Himnusz üzenetéről. Elmondta, hogy a beszédre készülve áttekintette az elmúlt évek ünnepi gondolatait, s ezekből szemelgetve idézett. A mi a kultúra? kérdésre adott válaszokból néhány: - a nemzet, haza, nyelv szentháromsága; - az embereket összekötő szellemi erő, nem csak a művészet, tudomány, hanem pl. a parasztember tudása is a földről; embercsoportok szokásainak, hagyományainak összessége, az összetartozás és fennmaradás biztosítéka; gondolkodás, életérzés, hagyomány. A kultúra nem rombol, hanem épít, gazdagít; nem állandó, hanem változó kreatív folyamat; mindenütt ott van: elsőként a szüleinktől tanult nyelvben, a köszönésben, öltözködésben, egymás tiszteletében….. – mondta.

2008-ban az alsóörsi Csipkeműhely Örökség-díjat alapított, s azóta minden évben odaítélik egy vagy két embernek, szervezetnek. A Csipkeműhely javaslatára idén Vörösmarty Éva és Mihalcsik Márta kapta az Örökség-díjat. Ezeket Némethné Bécsi Viola és Földesi Éva készítették, a keretbe foglalt bordó háttérrel a legjobban érvényesül a csipke-remeklés, nagyon szépek. Szuper Miklósné Judit, az Örökség-díjas mester olvasta fel a laudációt. Illő, hogy közöljük:

VÖRÖSMARTY ÉVA
A Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke.
2006.óta , immár 13. éve tagja a Megyei Közgyűlésnek, 2018. júniusa óta tölti be az alelnöki funkciót, előtte a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, több szakmai bizottság munkájában vett részt, tagként vagy elnökként az elmúlt másfél évtizedben.
Alsóörs kezdeményezésére elnöksége időszakában került fel a megyei értéktárba a „Balaton-felvidéki vert csipke” és a „Permi vörös homokkő”, amelyek községünk és térségünk kultúráját meghatározó fontos és jellegzetes kincseink.
Alsóörsi lakosként és döntéshozóként is fontosnak tartotta és segítette településünk fejlesztési céljainak megvalósítását. Ennek konkrét példái a megyei TOP pályázatok , amelyek elnyerésével épülhet meg egyrészt az amfiteátrum helyén a „ Varázserdő-varázserő” projekt, amelynek része az a leendő korszerű rendezvényhelyszín, közösségi tér, amely szerepelt Veszprém, a megyeszékhely 2023.évi Európa Kulturális Fővárosa pályázatban is, másrészt a Veszprém-Felsőörs-Alsóörs kerékpárút, szolgálva a turizmust, amelyből a község él, s így finanszírozhatóak a lakossági, kulturális jellegű és közösségépítő tevékenységek.
Aktívan részt vesz falunk életében, legutóbb az Év Balatoni Háza Vándorkiállítást nyitotta meg, amely most is megtekinthető a művelődési házban.
Megyei vezetőként elhivatott a hagyományok őrzésében, az értékek feltárásában és a magyar kultúra ápolásában

MIHALCSIK MÁRTA

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezető-helyettese, módszertani referens.
Történelem szakos tanár, népművelő, rendezvényszervező, könyvtáros.
1998. óta a megye több településén közművelődési vezetőként eredményesen tevékenykedett: a Herendi Porcelánmanufaktúra által fenntartott Művelődési Házban 2001-ben ő szervezte meg a Manufaktúra 175 éves fennállását ünneplő rendezvényt. Sóly, Várpalota is sokat köszönhet neki odaadó kulturális tevékenységéért.
2006-ban került a Veszprém Megyei Közművelődési Intézethez, 2013 őszétől a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájában dolgozik , ahol fő feladatai közé tartozik a helyi értéktárak létrejöttének és működésüknek támogatása, a Megyei Értékünnep ( amely 2 éve Alsóörsön volt), és a különböző nemzetiségi programok szervezése.
Fáradhatatlanul írja a pályázatokat, amelyek segítik a települések hímző köreinek működését, és amelyek lehetőséget adnak arra, hogy színvonalas kiadványok formájában bemutathassák a helyi értékeket.

Nagy szerepet vállalt Alsóörs ilyen jellegű eredményes tevékenységében, jelenleg a HUNGARIKUM pályázat keretében készül az Alsóörsi Csipkeműhelyt bemutató könyv, de küldetésének tekinti a határon túli magyar értékek feltárását is a Zoboralján.

Szakmai tevékenységét az új feladatok iránti nyitottság és a közművelődés, a kultúra, az értékek, a népművészet és a néphagyományok iránti elkötelezettség jellemzi.
Az Endrődi Sándor Általános Iskola és Kézilabda-Utánpótlásközpont diák színjátszói idén is remekeltek a színpadon. Molnár Ferenc vígjátékának rövidített átiratával lepték meg a közönséget, A doktor úr című a leggyakrabban játszott darabja a világhírű írónak. Színpadra alkalmazta és betanította Novákné Juhász Andrea, az iskola magyartanára. A félreértett- és magyarázott helyzetek sorozata egyetlen helyszínen, Dr.Sárkány József ügyvéd lakásán játszódik. A gyerekek valóban játszottak a színpadon. Nyoma sem volt az izgalomnak (a nézőtéren ülő hozzátartozók valószínűleg sokkal jobban izgultak), azonosultak a szerepükkel. Biztos szövegtudás, összeforrottság jellemezte az előadásukat. Mindegyik szereplő dicséretet érdemel: az ügyvéd szerepében Mórocza Péter, Lenke szerepében Retz Elvira, a Puzsér tolvajt alakító Őry Attila, a rendőrtisztként Rasch Vincent, a nevelőnőt alakító Rasch Evelin és a régi iskolatársat megformáló Kovács Gábor méltán váltott ki elismerést. Két szereplő különösen életszerű, hiteles alakítást nyújtott: Sárkányné szerepében Rozgonyi Gréta és Lenke hódolójaként Gergácz Szabolcs aratott nagy tetszést.

Szép közös munka volt, fél év munkája jelent meg a színpadon ezen az estén. S hogy ez közel sem csak a színpadi bemutatkozásról szól, annak derűs, szívet melengető megnyilatkozását láttuk a lelkes elismerésként hosszan tartó taps után. Gergácz Szabolcs az együttes nevében egy Oscar-szoborral köszönte meg Andi néni munkáját, s az iskola igazgatója is átadott egy Oscart a tanárnőnek. Mint kiderült, a két ötlet egymástól függetlenül született. Így lett duplán kitüntetett a színjátszó fiatalok fiatal vezetője. A nézők meg egy szép este nyertesei.

Csiszár Edit

 
Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: {gallery}2019/kulturanap{/gallery}
Módosítás: ( 2019. január 30. szerda, 11:59 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card