• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi Advent 2019.

Nyomtatás

Beszámolók az adventi ünnepkör első és második hétvégi alsóörsi eseményeiről. Mindkét hétvége a programok széles skáláját kínálta az érdeklődőknek.

ADVENT ALSÓÖRSÖN I.
Sokan még ma is úgy gondolják, hogy a nyár múltával sötétség és csend köszönt a falunkra. A sötétség igaz annyiban, hogy a téli napfordulóig hosszabbodnak a délutánokból növő esték.

Ám, aki itt él, s figyelmesen olvassa a híradásokat, az tudja, hogy ez az időszak sem eseménytelen. Sőt! Az őszi programok után advent idejébe lépve is gazdag programok várják a falu lakosait.
Idén advent első vasárnapja december elsejére esett, ez a gyerekeknek szentelt nap volt. Kézműves foglalkozásokra és bábos előadásra invitálták a családokat, gyerekeket.
Kenderből készült ugrókötelet készíthettek Szücs Ibolya segítségével, aki Balatonalmádiból a érkezett a Palánta Egyesület alapítójaként, az előtérben Bakos Eszter a madzagszövést tanította karkötő és hajpánt formájában.

Szuperné Bohus Judit, Gránátalma- és Örökség-díjas népi iparművész - akit a csipke révén is mindenki ismer-, ezúttal mézeskalács figurákkal várta a gyerekeket, hogy a díszítés örömét saját kis kezük nyomán érezhessék.

Az első gyertyát az óvoda vezetője, Csiszárné Huszár Judit gyújtotta meg, az óvodások verses-dalos kis műsorát követően.
A Bárókerti Bábszínház Mesélő karácsony című előadásával zárult az este, melyben az élő előadás ötvöződött a csuhéból készült bábok betlehemi elhelyezésével. Pásztorné Simon Annamária és Ruzsin-Bóné Kinga tiszta beszéddel, dallal gazdagította a Kisded születésének történetét.

Idén sem kerülte el a Mikulás az alsóörsi gyerekeket. A hóesés ugyan elmaradt, ettől függetlenül a kultúrház megtelt gyerekekkel: a karon ülő legkisebbektől a hatodikosokig bezárólag. A Széltoló együttes remek hangulatot teremtett a gyerekek bevonásával, olyannyira, hogy a megérkező Mikulás is ruganyos léptekkel tartott a színpad felé, karcsún és kisebb szakállal, amit azonnal kifogásoltak is a gyerekek.

Advent második vasárnapján több eseményre is sor került.
A katolikus templomban a Gaudium kórus adventi műsorát hallgathatták meg a hívek, a gyerekeknek kézműves foglalkozást szerveztek.

A sokak által várt Mikulás-futásra e nap délelőttjén került sor (erről külön híradás szól), s délután a Kultúrkarácsonyra, ami a régi karácsonyfa-díszítési, mindig változó helyszínű programból nőtt ki, helyi rendszerességgel immár negyedik éve Tarnai Viktória és segítő csapata, a Tündér Ujjak Klub tagjainak segítségével. Kora délután díszeket kaptak a színpad előtt sorakozó apró fenyők. Ötletesek, szépek, színvonalasak. Sok-sok készülődés, munka eredményeképpen a terembe ünnepi hangulatot varázsoltak. Ki mindenki képviselte magát? Felsorolás azért, hogy lássék, van itt élet télen is: Vöröskereszt, ANYPE, Riviéra, Sirály Nyugdíjas Klub, az iskola 5.osztálya, Óvoda, Felsőörsi Himzőkör, Alsóörsi Csipkeműhely, a katolikus plébánia, dr.Mártha Andrásné.

Nagyon szép díszeket kaptak a fácskák: többnyire saját készítéssel, a legegyszerűbbtől a bonyolultig. A leheletfinom csipkegirland angyalkák kézfogásából, mellettük a gyöngyökből fűzött angyalok, másik fán csuhéból. Az újrahasznosításról szólt az iskolások fája, az óvodások vidám hóember fejekkel díszítettek, a Riviéra fáján a kéktúra képei jelentek meg.
S idén a katolikus plébánia is díszített: szép fa teremtődött a szeretet erejéből.

Kálmánfi Gábor sorra bemutatta a fákat, miközben Tarnai Viktóriától egy-egy oklevelet vehettek át a csoportok képviselői.
A Sirály Dalkör Bónyai Mária vezetésével karácsonyi dalcsokorral állt a közönség elé.
Vásár is kapcsolódott a programhoz, amit Rízné Domján Szilvia szervezett : míves, szép, hasznos termékeket lehetett vásárolni.

A második adventi gyertyát Ferenczy Gábor alpolgármester gyújtotta meg.

Ezután következett a református énekkar, nem túlzás: elbűvöltek mindenkit.
Hitet, reményt, békességet közvetítenek az egyházi zeneirodalomból válogatott művekkel, köztük verssel és prózával….. az elcsendesülés, az adventi várakozás szép perceit ajándékozták a hallgatóságnak. Zongorán kísért Szirbek Józsefné, a kórust vezényelte dr.Kálmán Csaba lelkész. A hosszú taps az elismerést és a szívből jövő köszönetet fejezte ki, amiért is ráadásként a sokak által ismert Ír áldással zárult az est.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2019. december 11. szerda, 23:08 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card