• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

ADVENT ALSÓÖRSÖN II.

Nyomtatás

Beszámoló advent harmadik és nagyedik vasárnapjáról. „A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle”- Ady mondása, itt meg próbálják így csinálni.

Az adventi ünnepi programok között kiemelkedő helyet foglal el a mindig nagy érdeklődéssel és telt házzal várt Mendelssohn Kamarazenekar koncertje Kovács Péter karnagy vezetésével. Idén is különleges műsorral érkeztek hozzánk.

A harmadik, rózsaszín adventi gyertyát, ami az öröm jelképe, Ferenczi Gábor alpolgármester gyújtotta meg.
Ismert és alig vagy egyáltalán nem ismert szerzőktől válogatva állt össze az est. Vivaldival kezdődött (Concerto in D major), azután egy H-moll szvit (Bxett), majd egy tehetséges, gazdag életművű, ám korán elfeledett dán zeneszerző szvitjét (H-moll) hallgattuk. Kovács Péter karnagy kommentálásából kiderült, hogy Berstein fedezte fel „újra” az utókornak, akit más módon is elismernek, szülőháza ma múzeum. Bizet Gyermekjátékok című szvitje zárta a műsort. Játékos hangulat, apró jelenések a gyerekek játékaiból ( pl. búgócsiga, kis trombitás és kis dobos, négy sarok, papás-mamás, bál).

Az est meglepetése volt egy ifjú fuvolaművész, Hajas Szilárd fellépése.
A siker most sem maradt el, vastapssal köszönte meg a közönség a szép zenei élményt.
Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda-Utánpótlásközpontban is ünnepséggel zárult a téli szünet előtti utolsó nap. A negyedik osztályosok műsorát (amit már a szépkorúaknak előadtak) az iskola aulájában láthattak a meghívott vendégek. Dr.Kovácsné Zsargó Csilla tanítványai ismét megmelengették a szíveket az orosz népmeséből átírt történettel, aminek az üzenete mindenki számára érvényes lehet ma is: jót tenni mindig lehet, bármilyen hétköznapi helyzetben.

Az adventi vasárnapok negyedikjén a faluközpont az összejövetel helyszíne.
Itt áll a betlehem, a fákat fények díszítik, a méltóságos nagy fenyőt idén új és nagyon szép fényfüzér ékesíti. Minden együtt volt egy szép, közös beszélgetős együttléthez. Ám az időjárás mást diktált. A délután óta locsogó eső a sportcsarnokba kényszerítette a rendezvényt. A lehangoló és otthon marasztaló eső ellenére meglepően sokan jöttek el ide is. Itt is állt a kivilágított karácsonyfa, két egymásra rakott tornaszer tetején is szépen égtek az adventi gyertyák, a negyediket dr. Kálmán Csaba lelkész gyújtotta meg. A lelátókon üldögélő vendégeket Hebling Zsolt polgármester köszöntötte ünnepi gondolataival, utána dr.Kálmán Csaba beszélt az ünnep méltóságáról, Jézus születéséről, a mának szóló üzenetről.

A műsort az iskolások kezdték, Kovácsné Miskey Tünde kis tanítványai énekeltek, verseket mondtak, s mozgással kísérték a dalokat.
A Sirály dalkör karácsonyi dalcsokorral járult hozzá az ünnepi hangulathoz, ráadásként, a karvezető Bónyai Mária kérésére közös karácsonyi daléneklés is elindult, mindenki által ismert dalokkal. Nagyon jó volt együtt énekelni akármilyen sete-suta hangon is.

Az óvodában mindig nagyon ízletes pogácsákat sütnek, s finom forralt bor, tea várta a vendégeket, akik aztán erre-arra csoportokban beszélgettek. Az est további része a beszélgetéseké volt….. S milyen jókat lehet, amikor megfeledkezünk minden másról………..

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. december 23. hétfő, 09:11 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card