• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A XX. jubileumi szőlész-borász találkozó

Nyomtatás

Fábián József ünnepénAz 1761 és 1825 között élt tudós lelkész Alsóörs szülötte, s bár tevékenykedése Vörösberényhez és Tótvázsonyhoz kötötte, elismeréssel ápolják emlékét szülőfalujában is. 

Köszöntő szavaiban Hebling Zsolt polgármester elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt, néhai Borbás László iskolaigazgató javaslatára került emléktábla a művelődési ház falára. Innen számítva éppen a huszadik megemlékezés az idei, melynek kialakult szokásrendje van már.

Fábián József református esperes legfőbb munkáját Gubicza Ferenc ajándékaként régóta őrzi könyvtárunk.
Az ünnepi megemlékező beszédet dr.Kálmán Csaba református lelkész tartotta. A 90. zsoltárból idézte Mózes, Isten emberének imáját. Ezt a jelzőt kevés emberre mondja a Biblia: Isten embere – mondta a tiszteletes úr. Csak azokra használja, akik valami rendkívülit cselekedtek egy adott történelmi korban, a visszaemlékező nép életében…. mi most 2020-ban ugyanezt a jelzőt Fábián Józsefre mondjuk ki, aki a maga korának kiemelkedő vezető, értéket teremtő Isten embere volt lelkipásztorként, egyházpolitikusként tudós emberként. Felismerte, hogy az ő élete küldetéses élet, ezért szolgálta és építette népét tehetségével, erejével és hitével. Hirdette szavakkal és tettekkel az élő Isten valóságát, szeretetét és megtartó kegyelmét.

Az emlékezés koszorúit is elhelyezték az emléktábla alatt: Hebling Zsolt és dr.Kálmán Csaba a református egyház részéről, az önkormányzat képviseletében Ferenczy Gábor, Katona Tímea, Tóth Zoltán és Gaál Dezső, valamint a Vörösberényi Fábián József Kertbarátkör nevében Pandur Ferenc és Bugovics Edit koszorúzott.

Az ünnepség a házban folytatódott. A kialakult hagyománynak megfelelően először az elismerő oklevelek átadásával és a díjazottak méltatásával. Az idei kitüntetettek: Rehus Lajos (az Almádi Kertbarát Kör elnökségi tagjaként szolgálja a közösséget, kispincés borász), Cserna Sándor (a Vörösberényi Fábián József Kertbarátkör tagja, kis szőlőbirtokát gondozza, mellette a kertbarátkör borát is két társával együtt. Tangóharmonikájával sokszor teremtett már jó hangulatot az összejöveteleken), valamint Bozzay László alsóörsi szőlőtulajdonos (gyermekkorától része életének a szőlőtermesztés, része volt a hegyközségi szervezet megalakításában, később hegybíróként 150 termelő ügyeinek intézője volt, számos – szőlővel kapcsolatos - rendezvény szervezője).
Varga Zoltán, a Balatonfüred-csopaki borvidék elnöke röviden összefoglalta a tavalyi év tapasztalatait: a későbbi szüret ellenére a gombafertőzés kevés kárt okozott, jó savtartalmú borok születtek, s beszélt a Badacsonyban működő borminősítés újabb szabályairól is.

A program hivatalos része után Maksa Zoltán humorista szórakoztatta a népes közönséget, poénjaival, történeteivel derűs kedvre hangolta hallgatóságát.

Mint minden évben, idén is bemutatkozott egy pincészet. Ezúttal a balatonboglári Veszprémi Pince tulajdonosa, Veszprémi László mutatta meg - képekkel is illusztrálva - családi vállalkozásukat. Palackjaikkal nem találkozhatunk az üzletekben, legfeljebb a kötcsei birtok közelében, boraik mégis nagyon kedveltek, s el is fogynak vendégváró pincéjükben. A 3550 hektáron szőlészkedő-borászkodó család birtokán nagyobbrészt fehér szőlőfajták teremnek, de kék szőlős dűlőikből is remek borok érlelődnek pincéjükben, a magyar tölgyfa hordókban. Ezek bizonyságául szolgáltak a kóstolóként kínált borok, melyeket a Sirály dalkör műsora után bárki megízlelhetett. Az előtérben zsíros kenyerek, almagerezdek várták a vendégeket, bent a kötetlen beszélgetések, s hamarosan a jókedvű nótázás is felcsendült Cserna Sándor harmonikakíséretével.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2020. február 11. kedd, 11:04 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card