• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Pantomimet játszottunk

Nyomtatás

Augusztus első szombatján ellátogatott hozzánk a két tagból álló Dvorák Patka Színház teljes társulata. Aki elment az előadásra, nem bánta meg, a gyerekek kiváltképp nem.

A Merse ismét bizonyított. Sokféle rendezvénynek adott már otthont az esztétikus, kellemes környezet, ahol most egy régi körszínházra emlékeztető színpadot alakítottak ki a rendezők, minimum díszlettel, amely mindösszesen egy fekete drapériából állt. A jelmezek nemkülönben, a két szereplő szintúgy feketében, időnként egy – egy jelzésértékű színes kiegészítővel. Aztán ott voltak a lufik, rózsaszínek, lilák, jókedvűek, az egyik epizódban főszerepben, az előadás végén ajándékként a gyereksereg legnagyobb örömére. Miről is van szó tehát?

2002-ben két tehetséges fiatal, Dvorák Gábor és Patka Heléna – akik az életben is egy párt alkotnak – megalapították a nevükkel fémjelzett Dvorák Patka Színházat. Dvorák Gábor pantomimművész – pantomimtanár akkor már hosszú évek óta foglalkozott ezzel a műfajjal: részt vett a Kabóca Bábszínház művészeinek képzésében, tanított színpadi mozgást, siket és nagyothalló gyerekeket, koreografált, mimografált itthon és külföldön. 2015 óta a partnerével együtt a Pesti Magyar Színház koprodukciós partnere.

Patka Heléna a Veszprémi Petőfi Színház gyermekszínésze volt, diplomáját is ott szerezte az egyetem színháztudományi karán. Sokoldal művész, partnerével a legrangosabb magyar színházak – köztük a Bárka, a Merlin, a miskolci, a pécsi, a győri teátrum – visszatérő vendégei, de sikert arattak a bécsi Gloria Theater és a Collegium Hungaricum színpadán is. Tanított a Pesti Magyar Színiakadémián. Költők, múzsák életét bemutató előadóestjei népszerűek, élményszámba mennek. Ő maga is ír verseket, Szívritmuszavarok című kötete 2000-ben jelent meg.

Ars poeticájuk az előadás első pillanatában kiderült: „A kimondott szavaknál jóval többet mondanak el rólunk, érzéseinkről, szándékainkról a mozdulataink, az arckifejezésünk, a testtartásunk, még akkor is, ha manapság a legtöbb ember nem fordít elég figyelmet a szavakon túli jelzésekre”. E szavak hiteléről magunk is meggyőződhettünk, előtte azonban Dvorák Gábor elmondta, hogy a pantomim ősi műfaj, az arccal, testtel való kifejezés művészetet ismerték már az egyiptomiak is. Az arc fehérre való festése kettős funkciót tölt be: egyrészt lehetővé teszi, hogy távolról is lehessen látni, másrészt maszkként funkcionál. Ekkor Dvorák Gábor és Patka Heléna elkezdett játszani, mi pedig feltétel nélkül elhittünk nekik mindent, mozdulataik kifejező voltát, mimikájuk érzékeny változásait, szemkontaktusuk mondandóját. Az előadás apró epizódokból állt. Elsőként egy bűvész jelent meg közöttünk, majd maga Tell Vilmos, később egy horgász. Őket tárgyak követték: egy újság, két léggömb és mások. Nem volt szükség szavakra, mindenki értett mindent. A gyerekek remekül szórakoztak, különösen akkor, amikor interaktív produkció lévén maguk is ráléphettek a világot jelentő deszkákra – ebben az esetben kövekre.

Kellemes este volt. Kicsiktől és nagyoktól köszönet érte.

Kovács Piroska

Csókás Péter fotói:

Módosítás: ( 2020. augusztus 12. szerda, 10:16 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card