• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Veszprémvidéki Horgász Egyesület születésnapja

Nyomtatás

2018. július 28-án megalakulásnak 70. évfordulóját ünnepelte a Veszprémvidéki Horgász Egyesület. Az ünnepi megemlékezésre az alsóörsi művelődési házban került sor.

Hetven esztendő nem számottevő az idő múlásában, ám ha egy közösség mindennapjait summázza, számtalan öröm és gond, siker és megoldásra váró feladat tanújává válik. Néha megállítjuk a suhanó perceket. Szánt szándékkal tesszük ezt, abból a célból, hogy számot vessünk egy - egy időszak történéseivel, emlékezzünk, tervezzünk. Ezt tették most Veszprém vidékének horgászai.

A teremben ünnepváró hangulat, megteremtéséről maguk az érintettek gondoskodtak, valamint a zongoránál egy fiatal tehetség, Farkas Attila, a Snétberger központ növendéke Szlovákiából. Átéléssel játszik, improvizál. A falakat tablók borítják, megannyi fekete – fehér felvétel, újságcikk, tanulmány a múltat idézendő, majd színesre váltanak a képek, mintegy jelképezve a jelen klubéletének sokszínűségét. Az első három tabló alsóörsi vonatkozású, visszanyúlik azokra az időkre, amikor még süllőkeltetőtelep működött a faluban, egyben emléket állít a világhírű halbiológusnak, Dr. Woynárovich Elek professzornak, aki úgy szerette Alsóörsöt, hogy gyönyörű temetőnket választotta végső nyughelyéül.

Az ünnepi aktus köszöntéssel vette kezdetét. Heiter Sándor üdvözölte a tagságot és a meghívott vendégeket, soraikban a MOHOSZ képviseletében jelen lévő dr. Táncsics Aladárt, a BBHSZ ügyvezető elnökét és Hideghethy Csaba elnököt, Havranek Mihályt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatóját, Battonyai Gyulát a Hajózási Hatóság részéről, valamint polgármesterünket, Hebling Zsoltot, akit szándékosan nevezett saját polgármesterüknek is, mondván, a Nyárfás Horgásztanya közigazgatásilag akár Alsóörs egyik kerülete is lehetne, ők maguk pedig együtt élnek a községgel.

A továbbiakban az 1948. február 1-jén alakult egyesület életét mutatta be Tatai Lajos elnök. Az induló létszám 46 fő volt, ma 647-en vannak. A MOHOSZ tagegyesületeként működő szervezet célját a horgászat űzéseként határozták meg. Megszerezték a Séd vízkezelői jogát, pisztrángokat telepítettek bele (itt jegyzem meg, hogy később az egyesület több tagja kapott meghívást a Magyar Pisztrángfogó Válogatottba, ahol sikeresen szerepeltek). Az első ülésen elfogadott horgászrend több pontja ma is érvényben van. Elnökül Dely Lászlót választották. A helyszínt, Káptalanfüredet hamarosan „kinőtték”, ezért Alsóörsre költöztek, ahol közösségi házat és horgász pihenőházakat építettek. 1966-ban az egyesület megkapta a terület kezelői jogát. Azóta is folyamatosan fejlesztenek, szépítenek, modernizálnak, gondot fordítva a kényelemre, a higiéniára és a komfortérzet megteremtésére. Egy mederkotrásnak köszönhetően korszerű kikötő épülhetett, száz csónaknak ad helyet. Közben megindult a szervezeti élet is: horgász- és főzőversenyeket tartanak, tanyanapokat, gyermektáborokat rendeznek, igazi közösséggé váltak. Mindez nem jöhetett volna létre a tagság megfelelő hozzáállása nélkül – mondta az elnök, majd megköszönte Alsóörs Község Önkormányzata, a társszervezetek és a hatóságok segítségét.

A továbbiakban Dr. Táncsics Aladár köszöntötte az ünneplőket. Mint mondta, az emberiség évezredek óta eszi a halat, 1485-ből származik az első hiteles európai horgászábrázolás. Ez is bizonyítja a téma fontosságát. Jól ismeri az egyesület munkáját, itt lett 52 évvel ezelőtt tisztségviselő. A jelent biztosítéknak érzi a jövő számára. A továbbiakban arról szólt, hogy a közeljövőben reformok várhatók a horgászat szabályaiban, az új horgászkártya megkönnyíti az ügyintézést. Végezetül oklevelet és emléklapot adott át Tatai Lajos elnöknek, csakúgy, mint VBSZ részéről Battonyai Gyula, aki személyes emléket idézve gratulált. Megszólította a tagságot Hebling Zsolt polgármester is, aktív, jó közösségnek nevezve őket, akikkel példásan lehet együtt dolgozni. Mielőtt átadta a község emlékplakettjét, az egykori halászbokrokat hozta fel példaként, melyek tagjai csónakjaikat összefűzve dolgoztak, éltek – s ha kellett haltak – együtt, egymásért. 

Az ünnepi közgyűlés elismerések és emléklapok átadásával zárult, én pedig afelől érdeklődtem jelenlévők némelyikétől, hogy mit jelent számukra a horgászat.
Gáspár Lászlóné, az egyesület gondnoka: Megnyugtat, kikapcsol, több, mint húsz éve űzöm, a rabja vagyok.

Ritter Márton, 10 éves tanuló, Veszprém, Botev iskola:
Horgászik az egész családom, a szüleim és a mama – papa is. Így hát én is korán megismertem a halak világát. Szeretek olvasni, filmet nézni. Úgy a harmadik – negyedik helyen áll az éltemben a horgászás.
Godzsa Zoltán, aki már elmúlt (néhányszor) tízéves:
Valószínűleg csupa olyasmit említenék, amit mindenki más, aki fogott már horgászbotot a kezében. „Valamit tud”, ha hosszú évezredek során nem ment ki a divatból!

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. július 30. hétfő, 12:39 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik