• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Márton nap a kikötőben (is)

Nyomtatás

Szent Márton napján, november 11-én új helyszínnel bővült Alsóörs rendkívül színes rendezvénynaptára. A választás a rövid idő alatt elhíresült Alsóörs Marinara esett, és ez nem volt véletlen.

Ezen a hétvégén három esemény kapcsolódott szervesen egymáshoz a népszerű püspök ünnepe kapcsán: 10-én este a művelődési házban zajlott le nagy sikerrel a ma már hagyományosnak mondható Márton-napi rendezvény, vasárnap délután játszóház várta a gyerekeket, ahol lámpásokat készítettek, ezek fénye mellett vonultak közösen a résztvevők az utolsó állomásra, a kikötőbe.

Már maga a művelődési ház előtti gyülekező is rendhagyó volt. Nem szokványos, hogy az esti órákban óvodások és kisiskolások adjanak egymásnak randevút. Most ez történt, sőt, az egészen zsenge ifjúság is képviseltette magát, őket gyerekkocsiban tolták szüleik a menetben, végig a zsivajtól hangos Endrődi utcán, le a partra. Az út torkolatánál a forgalom néhány percre megállt. Filmbe kívánkozó látvány volt, ahogy a kis lámpások pislákoló lángja és az autók reflektorainak fénye keresztezte egymást. A parton újabb élmény részesei lehettünk: egészen más kép fogadja ilyenkor a látogatót, az ezerarcú Balaton esténként sejtelmessé, titokzatossá válik. Annál nyilvánvalóbb volt az a megkülönböztetett figyelem, amellyel Alsóörs Marina az általa kezdeményezett első ilyen jellegű esemény résztvevőit várta.

Jelenlévők többsége először járt a kategóriájában az Év Balatoni Háza címet elnyert kikötőépület és hotel komplexumban, amely már első látásra rabul ejti a belépőt. Az esztétikus környezetben a kikötő vezetője, Rick Gergely jószóval és uzsonnával várta vendégeit, mindenkinek ízlett a lilahagymával díszített zsíroskenyér és a zamatos tea. A gyerekek azonnal otthon érezték magukat, pillanatok alatt „belakták” az óriási gázégőkkel bemelegített termet, csakúgy, mint a teraszt, ahol a gasztronómia örömei után szellemi táplálék várta őket. Kálmánfi Gábor, a Művház-Csapat vezetője ezúttal a Savariában született szentről, Tours jólelkű püspökéről, a személyéhez fűződő legendákról, valamint az ünnepével kapcsolatos népszokásokról mesélt a gyerekeknek, azaz csak mesélt volna, mert arra a kérdésre, hogy jelenlévők közül ki nem ismeri ezeket, nem akadt jelentkező. Így hát az igaz mesét sikeres kérdez – felelet játék váltotta fel. A kicsik meglepő tájékozottságról adtak tanúbizonyságot, de azért Kálmánfi Gábor gondoskodott arról, hogy érdekes adalékok sokaságával bővüljön ismereteik tárháza.

Mint azt a kikötővezetőtől megtudtam, mindaz, amit láttam és megtapasztaltam, csak a kezdet volt. Már akkor, amikor a Balaton három legmodernebb kikötőjének egyike, Alsóörs Marina épült, konkrét elképzelése volt arról az egymással együttműködő és szoros kapcsolatot ápoló alsóörsi önkormányzatnak és a kikötő vezetésének, hogy az új létesítmény egyben új perspektíva is a legnépszerűbb üdülőhely címmel büszkélkedő, dinamikusan fejlődő község életében. Rick Gergely elmondta, hogy szándékuk szerint a kikötő nemcsak a vitorlázóké, hanem valamennyi alsóörsi lakósé és vendégé, akik a modern létesítménnyel és környezetével új találkozási fórumot, újabb közösségi teret nyertek, amely alkalmas arra, hogy a már rendelkezésre álló népszerű rendezvényhelyszínek új színfolttal bővüljenek. Alsóörs Marina résztvevője kíván lenni a község kulturális életének. Elmondhatom: a főpróba remekül sikerült.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2018. november 14. szerda, 08:37 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card