• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Nyárbúcsúztató alsóörsi módra

Nyomtatás

Hagyományaihoz híven az idén is elbúcsúztatta a nyarat Alsóörs, miközben marasztalta is. A népszerű rendezvényre augusztus 19 és 22 között került sor, nemegészen a megszokottak szerint.

Már negyedszázados jubileumunkon is túl vagyunk, hiszen ez a huszonhatodik alkalom – mondta köszöntőjében községünk polgármestere, Hebling Zsolt. Az eredeti terv az volt, hogy a rendezők, mint mindig, legjobb tudásukat beleadva „csinálják a fesztivált”, ám az ezerszínű esemény arculatát – annak időtartamát és programját is beleértve – átírta a közelmúltban kialakult járványügyi helyzet. Ennek ellenére az idei Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Napok jó hangulatban teltek a kellemes környezetben.

A kezdetekről

A Sirály park arculata átalakult: széksorok a színpad előtt, asztalok, padok a teret átölelő apró faházak között az óvatosság igényével. Este nyolc óra van, amikor a műsorvezető, Orosz Anna színművésznő beköszöntője után Hebling Zsolt köszönti a megjelenteket: Kontrát Károly miniszterhelyettest, Vörösmarty Évát, Veszprém Megye Közgyűlése alelnökét, a szomszédos települések elöljáróit, a felvidéki Kalász község küldöttségét és Alsóörs vezetőit. Örömét fejezi ki afelett, hogy a kedvezőtlen előzmények dacára megvalósulhatott a község tradicionális rendezvénye, mivel az együttlétet és a hagyományőrzést egyaránt fontosnak tartja. Elmondta, hogy a program struktúrája átalakult, néhány megszokott elem – többek között a tűzijáték – hiányozni fog, a gasztronómia és a borászat viszont nagyobb szerepet kap. A rendezvény visszafogottabb, a biztonság, az elővigyázatosság az első. Erről szól a nyárbúcsúztató napokat megnyitó Kontrát Károly is, óvatoságra intve bennünket.

A nyárbúcsúztató első napja örömteli eseménnyel folytatódik: Alsóörs község képviselőtestülete „Alsóörsért” kitűntetést adományoz országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly BM. parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes részére. A laudátumot Alsóörs jegyzője, Báró Béla ismerteti. Felvázolja az ELTE Állam és Jogtudományi Karán diplomát szerzett jogász életútjának fontosabb állomásait, aki volt szülővárosa, Pápa alpolgármestere, a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja mielőtt magas pozícióiba került. A laudátumban elhangzik, hogy a kitűntetett Alsóörs fejlődése érdekében végzett kimagasló tevékenysége alapján érdemelte ki az elismerést. A községgel napi kapcsolatot ápol, figyelemmel kíséri annak mindennapjait, rendezvényeinek rendszeres látogatója. Abban, hogy a község fejlődése töretlen, fontos szerepe van.

Kontrát Károly megköszöni a kitűntetést – „meg fogja szolgálni” – ígéri. Mint mondja, nem számított rá, megtisztelőnek tartja, örömmel tölti el. Alsóörse mindig szívesen jön, nemcsak azért, mert a miénk egy vendégszerető település, hanem ezért is, mert itt sok jó embert ismert meg, akikkel szeret és tud együtt dolgozni. A település az elmúlt tíz évben sokat fejlődött, ebben szerepe van a jó együttműködésnek. Érzi és köszöni a felé áradó bizalmat. Mindezek további tennivalókat jelentenek számára, ám arra sarkalják, hogy dolgozzon még többet. Arra a kérdése, hogy munkája során befolyásoló tényező- e, hogy egy olyan frekventált körzet országgyűlési képviselője, mint a Balaton, ezt a választ kapom: Várpalota, Pét, Balatonfűzfő, Berhida – csak néhány település, ahol egészen más gondok várnak megoldásra, mint az ország egyik legnagyobb értékét képviselő Balatonnál, amely reneszánszát éli és nagy jövő előtt áll. Azokat ugyanúgy meg kell oldani. Ez egy kétarcú feladat, kihívást jelent az ember számára, éppen ezért vonzó. Az a lényeg, hogy a lakosság megélhetése legyen mindenhol biztosított, és éljen a lehető legjobb életkörülmények között.

A továbbiakban az est sztárvendége, a Queen emlékzenekar lép színpadra, hogy megidézze a hajanvolt legendákat. A népszerű dalok az évek során semmit sem veszítettek sem értékeikből, sem népszerűségükből. Az első nap programjának zárásaként a Jolly Tony együttes gondoskodik a jó hangulatról.

Másnap, augusztus 20-án államalapításunk évfordulóját ünnepeltük. A nap eseményeiről „Ünnep az ünnepben” címmel számolunk be honlapunkon.

A nyárbúcsúztató további eseményei

Augusztus 21- én, pénteken jól kezdődik a nap: a Tabu Old Timer Kupa vitorlásverseny prológjára, a IV. Veterán autóstúrára kerül sor. A sok funkciót betöltő Sirály park ezen a délelőttön új színnel gazdagodik, sokan járják körbe érdeklődéssel a szebbnél szebb veterán autócsodákat. Az eseményről Dr. Kollár Lajos professzortól, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökétől kapok tájékoztatást: Az idei a 22. vitorlásverseny és a 6. autóstúra. Az ötlet onnan származik, hogy 1998-ban a Starnbergi tavon rendeztek egy vitorlásversenyt, amelyre meghívást kaptam. A gyönyörű régi hajókat látván éreztem úgy, hogy ezt „honosítani” kellene. A mi versenyünk időpontja az augusztus 20-hoz legközelebb eső hétvége. A pénteki nap az autók felvonulásának időpontja, a szombat a régi hajóké. Az eseményt Bujtor István emlékének szenteljük, akinek Balatonszemesen megkoszorúzzuk a sírját. Az autóstúra kiindulópontja Alsóörs, útvonala Balatonfüred – Tihany – komppal átkelve Balatonszemes, majd vissza, a vitorlásversenyé Balatonkenese - Alsóörs – Balatonkenese.

Kihasználva a forró nyáridőt, Alsóörs látogatói a nap nagyrészét a strandolásnak és a nyári örömöknek szentelik, este azonban különféle ízletes ételekkel, italokkal, kézműves remekekkel, a híres alsóörsi csipkékkel és nem utolsó sorban ismét kellemes programmal vár mindenkit a park. Színpadon az Intermezzo Latin Clubzenekar és Fekete Linda énekesnő – színésznő. Orosz Anna így mutatja be a zenekart: az együttes nyolc tagból áll, latin pop – rock – ska zenét játszik. Előadásmódjukra jellemző a latinos életérzés: a lüktető ritmus és a vérpezsdítő dallam. Énekesük, Fekete Linda is jól tudja ezt, az orosz gyökerekkel bíró előadó évekig élt Braziliában. Telt ház a nézőéren. Nagyszerű a hangulat, amikor az Alsóörsön oly népszerű Búgócsiga együttes a húrok közé csap.
A következő nap, augusztus 22-e is bővelkedik eseményekben. Délelőtt a Strandszínházban A kalózkaland kerül színre a Pannon Várszínház művészeinek tolmácsolásában. A kedves történetet néhányszor már láthattuk hazai vizeken, mindig nagy sikert arat. Szerencsére az itt táborozó kalászi fiatalokat, akik nemcsak a vitorlázással, hanem a környék látnivalóival is ismerkednek, nem fenyegeti ilyen veszély.

Az este ismét a szórakozásé. A zenét a Füredi Dixieland Band szolgáltatja, műsorukon legendák és sztárok szerepelnek. Ez szó szerint értendő, mivel minden idők legnevesebb énekeseit megidézendő Kamarás Iván Jászai- díjas színművész és az Artisjus- díjas Falusi Mariann énekesnő lép a világot jelentő deszkákra Dervalics Róbert zenész (úgy is fogalmazhatnék, hogy a magyar Louis Amstrong) kíséretében. Ezzel megkezdődik a többnapos műsort méltóképpen lezáró fergeteges program, telt ház előtt, remek hangulatban. A két ismert művészt úgy gondolom nem szükséges bemutatni, óriási sikert aratnak most is több műfajból álló színes műsorukkal. Aztán megkezdődik az utolsó tánc, melyhez a zenét a Sakk –matt együttes szolgáltatja.
A nyárbúcsúztatón jelen van testvértelepülésünk, Kalász község küldöttége. Polgármesterük, Balázs János kérdésemre válaszolva elmondja, hogy a huszonhat alsóörsi fesztivál majdnem mindegyikén, hozzávetőlegesen húsz alkalommal jelen voltak. Szívesen jönnek ebbe a szép községbe, ahol a jó kapcsolatnak és a vendégszeretetnek köszönhetően mindenkor jól érzik magukat. Ez az idei évre is igaz.

A nyárbúcsúztató sportprogramja
Minden évben fontos része az eseményeknek a gondosan összeállított és szakértelemmel kivitelezett sportprogram. Különösen igaz ez az idei évre, amikor kiemelt figyelem fordul egészségünk védelmére.
A gazdag kínálatot az íjászat nyitja meg. A művelődési ház mögött kialakított alkalmi pályán az ASE íjász szakosztályának vezetője, Molnár Ferenc és Morzál Ádám, mindketten többszörös magyar bajnokok, ismertetik meg az érdeklődőket – lehetnek úgy húszan, főként gyerekek – az íjászat alapjaival. Müllerék Budapestről érkeztek. A harmadikos Luca és öccse, Csabi, aki most lesz elsős, „sportos nevelésben” részsül, ami nem csoda, hiszen édesanyjuk aerobik edző. A kicsik szemmel láthatóan élvezik, hogy „lövöldözhetnek”, ügyesen bánnak a legbiztonságosabbnak tartott tradicionális íjjal.
Másnap este irány a sportcsarnok! A szomszédságában található füves térség ad otthont ugyanis évek ót a Vida - tanya Alsóörs által működtetett alkalmi lovasiskolának. Az érdeklődés töretlen, ami azt jelenti, hogy hosszasan kell sorba állni ahhoz, hogy valaki lóra pattanhasson. Füri és Csinos kantáron vezetve fáradhatatlanul rója a köröket, nyergében időnként még járni sem tudó lovasokkal.
Sikersportág a kerékpározás is. Az alsóörsi „Millenáris” a műveődési ház mögött található. Itt is nagy a tömeg, több korosztályban folyik a gyorsasági verseny. A legfiatalabb bajnok a három éves Bogár Patrik, a lányok közül az öt esztendős Konta Mira. A többi korosztályban aranyérmet nyer Karda Martin, Cseh Milán, Kajári Kristóf, Schneider Martin, Szarvas András, Konta Milla, Kiss Jázmin, Bán Lili és Cseh Viktória. Tizenhárom esztendő a spontán kialakult korhatár. A versenynek csak győztesei vannak, mindösszesen huszonkét érem került kiosztásra.

Hasonló a helyzet a szintén óriási népszerűségnek örvendő vízibicikli küzdelmek során is, ahol Jázmin és Zsófi, Bobó, Kocsis Imre csapata, Eötvös Evelinék, S. Gabi és Anett érdemeli ki az arany, Gergő, Eötvös Patriciáék, Füleki Krisztián, Attila és Anita, Csabai Péterék és Kocsis Attiláék az ezüst, Für Tamaráék, Iván Péterné és Fitz Bence csapata pedig a bronzérmet.

Megrendezésre kerül az I. Alsóörsi Strandfoci Bajnokság, amelyen hat felnőtt és három gyermekcsapat indul. A csapatok 3 + 1 főből állnak, a mezőnyben egy lány, Nagy Bogi. A mérkőzés kétszer nyolc percig tart, ami a forró nyári melegben komoly kihívás. Ezt a sportágat sem lehet elég korán kezdeni. Jáki Ádám Budakalászról mindössze hét éves, de máris zsonglőr módra bánik a labdával. 

A bajnoki címet a felnőtt korosztályban a Fejelgetők csapata nyeri, második a Féklámpa, a dobogó harmadik fokára a Brazilok állhatnak. A gyermekcsapatok között a Fővárosi OPK csapata érdemeli ki az aranyérmet, az ezüstöt a Cimborák, harmadik helyen a Naphalak végeznek. Az érmeket Hebling Zsolt polgármester ünnepélyes keretek között adja át a győzteseknek..

A sportcsarnokban öt csapat részvételével lábtenisz bajnokság zajlik. Itt is jó a hangulat, olyannyira, hogy még a Bukottak is örülnek. Jó okuk van rá, ugyanis csapatuk nevével ellentétben Nagyék és a Kisbogár csapat előtt ők szerezték meg a győzelmet. A szokásos Alsóörs – Felsőörs labdarúgómérkőzésre viszont az ismert okok miatt nem került sor.

Alsóörs önkormányzatának legnagyobb rendezvényéről elmondható, hogy sikeres volt. Ezt alátámasztja Hebling Zsolt polgármester véleménye is, aki elmondja, hogy nehéz volt tervezni, tavasszal még az sem volt biztos, hogy egyáltalán sor kerülhet- e rá, ennek ellenére minden rendben zajlott le, a hagyomány folytatódott, reményt adva arra, hogy Alsóörs a jövőben is meg tudja valósítani jelmondatában vállalt feladtát.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: {gallery}2020/nyarbucsu{/gallery}

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás