• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Az UNIQA vízimentő nap epizódókban elbeszélve.

Nyomtatás

Új színnel gazdagodott az idei alsóörsi nyár: a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület partnereivel közösen nyílt napot rendezett szárazon és vízen az ismeretterjesztés igényével, a biztonság jegyében.

A szeptember 12-i rendezvényt megnyitó Bagyó Sándor, a húsz éve működő szervezet elnöke elmondta, hogy céljuk párbeszéd kezdeményezése a lakossággal a vízi veszélyforrások megismerésének és azok elhárítási lehetőségeinek témakörében. E rendkívül fontos, emberéletekben mérhető tudásanyag közkinccsé tételével hagyományt kívánnak teremteni, hiszen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a tudás hatalom. Szerencsére a kezdeményezéshez olyan szervezetek és olyan kiváló szakemberek csatlakoztak, akik elméletben és gyakorlatban sokat tudnak tenni a siker érdekében, míg a rendezvény főszponzora az Uniqa Biztosító. Velük találkozhattunk ezalkalommal Alsóörsön. Vegyük számba, mi is történt ezen a szokványosnak egyáltalán nem mondható forró későnyári napon a sokak által kedvelt településen!

Néhány szó a helyszínről:
A jeles esemény a Sirály parkban, a szomszédságában lévő parkolóban és természetesen magán a tó vizén került lebonyolításra. Néhány „kellék” a gyerekek igényeit kielégítendő – köztük mászófal, arcfestés – az alkalmi berendezés többi eleme a búvártechnikai felszereléstől a légzésvédelmi eszközökig, az Uniqa szűrőkamionjától a bemutatósátorig mind – mind a speciális célt szolgálta. Benépesült a partszakasz: a Balaton hullámain két sürgősségi mentőhajó, a Rupert és a DunaHelp Alfa ringatózott. Megtelt a parkoló is, ahol esetkocsi, mentőtiszti kocsi, a Ranger, valamint két kisebb mentőhajó, a Kócsag és az Ábrahám Lomac várta az érdeklődőket, akik jöttek is szép számmal. A parton színpad, a színpadon fórum.

Szakmai kerekasztal beszélgetések
A nap folyamán négy téma volt napirenden: a Balaton és a vízbiztonság, a VMSZ szerepe a hétköznapokban, a biztonságos otthon és munkahely kérdésköre valamint az, hogy a Balaton legyen a legbiztonságosabb tó Európában! A beszélgetésben Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Náday Tamás alezredes veszprémi tűzoltóparancsnok, Jambrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke, Verb István alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője, Polányi Zoltán, az Uniqa Biztosító értékesítési főigazgatója, Dr. Károlyi Sylvia népegészségügyi főosztályvezető, megyei tisztifőorvos, az OMSZ operatív törzsének vezetője és a házigazda település polgármestere, Hebling Zsolt vett részt Bagyó Sándor vezetésével.

Bár különféle témákkal foglalkoztak, valamennyien egyetértettek abban, hogy „egyedül nem megy”. A VMSZ húsz éve tartó sikeres munkájának záloga az együttműködés, a kollektív gondolkodás és cselekvés. Ez a követelmény a jövőre nézve is igaz. A legrégibb kapcsolat a VMSZ és a vízirendészet között áll fenn, az elnök sok barátot tudhat magáénak, akikkel együtt vigyázzák a vizet. Verb István az első téma kapcsán hangsúlyozta, hogy milyen fontos lépés volt a viharjelzés 2012-ben bevezetett korszerűsítése, Nádai Tamás többek között azt mondta el, hogy melyek az önkéntes tűzoltósággal kiegészült új szervezeti felállás előnyei. Dr. Pápai György szerint rendkívüli jelentőséggel bír, ha földön – vízen – levegőben egyszerre érkezhet segítség, Jambrik Péter – aki a koordinátor szerepét tölti be az egyes szervezetek között – pedig úgy véli, hogy a felmerülő új problémák közösségi munkával megoldhatók. Bagyó Sándor elnök azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a szakszerű oktatás az alapja mindennek, a biztos tudás elengedhetetlen, mert ha nincs meg, „a víz kegyetlenük büntet”.

A továbbiakban a megelőzés, mint a segítségnyújtás leghatékonyabb (és legköltségkímélőbb) formája képezte a beszélgetés tárgyát, majd szervezeteik szakmai és technikai felkészültségéről, rendelkezésre álló eszközállományukról beszéltek a jelenlévő szervezetek képviselői. Statisztikai adatokat nem közöltek, úgy vélik, egyetlen áldozat is sok, arra viszont büszkék, hogy hibájukból ilyen esemény nem történt. Fontosak tartják viszont a figyelemfelhívást, mindent megtesznek az idelátogatók biztonságáért.
A VMSZ húsz esztendejének hétköznapjairól szólva Bagyó Sándor elmondta, hogy a társadalom megmozdult, három – négy éve örvendetes fejlődés tapasztalható. Minden eszközük újszerű, megbízható. A Balatonon segélykérő aplikáció, Help-szolgáltatás működik, a rendet és biztonságot állami partiőrség vigyázza. Ennek fontosságát hangsúlyozta Hebling Zsolt polgármester is, aki gratulált a VMSZ két évtizedes kimagasló munkájához. Mint mondta, egy üdülőhely életében kiváltképp elvárás a biztonság. Alsóörsön ehhez minden rendelkezésre áll. A település partnerei segítségével meg tud felelni a felé támasztott elvárásoknak – köszönet érte.
Szólt a polgármester a pandémiáról is. Megtudtuk tőle, hogy törvény által átruházott kötelezettségeinek minden tekintetben eleget tett, tíz utasítást adott ki a település biztonsága érdekében. Dr. Károlyi Sylvia a védőoltás megszületését őszre prognosztizálta, majd a tesztelés és a számszerűség összefüggéséről, a személyi és közösségi felelősségről beszélt, míg Polányi Zoltán a biztosítás terén történt változásokat ismertette.

A konferencia zárótémája a vízi rendezvények és sportversenyek professzionális biztosítása és a túrizmus kérdésköre volt. Cél: Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava! A megvalósulás feltételei adottak, korszerű eszközök és technikák állnak rendelkezése, tapasztalt szakemberek teszik legjbb tudásuk szerint a dolgukat, a jogszabályok az élethez igazodnak, ha szükséges hatósági eszközökkel avatkoznak be az arra illetékesek. Mindez óriási felelősség! A turisták számára az élmény az elsődleges szempont, nekünk az ő biztonságuk, mondta Jambrik Péter. A beszélgetés résztvevői ezúttal is egyetértettek abban, hogy a jó partnerkapcsolat, a közös munka nélkülözhetetlen.

Vízimentők kitűntetése
A vízimentők napján jelen volt országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly miniszterhelyettes is, aki a biztonságot tartja a legfontosabb közösségi értéknek. Tőle vehették át jól megérdemelt kitűntetéseiket az arra érdemesek, jelesül:
Nádasdy Zoltán, Juricsek Johanna, Kiss Boróka Réka, Szőllősi Csaba strandi vízimentősök, Tóth Péter, Antal Kálmán és Bagyó Gergely sürgősségi mentőhajóvezetők, Soós István műszaki kolléga valamint az a Wagner Kata, akit hosszas tapsvihar közepette állva ünnepeltek jelenlévők. A jogos elismerést azzal érdemelt ki, hogy kimentett valakit egy több mint két méter mély vízből, majd sikeresen élesztette újra a bajbajutottat.

Kísérőrendezvények
„Higgy abban, hogy az egészség innen indul!” –hirdette a felirat az Uniqa Mobil Egészségközpont hatalmas kamionján. A általuk kínált szolgáltatások közül ezen a napon a fittségi állapotfelmérést lehetett igénybe venni. Kedves fogadtatás, szakszerű magyarázat, máris kézben az eredmény. Az értékelőlapról megismerheti az ember a testösszetételét, tanácsokat kap életvitelével kapcsolatosan, sőt, a jövőben még egy edzéstervező is rendelkezésére áll.
A szomszédos sátorban, a pirosban Libicki Éva mentőtiszt, aki családi indíttatásból, egy sikeres újraélesztést látva választott hivatást és Tim Attila Debrecenből olyan rögtönzött bemutatót tart, amit mindenkinek látni kellene. A gyakorlati oktatáshoz elméleti is jár: tudnivalók vészhelyzetben kisgyermekek vonatkozásában, felnőtt alapfokú újraélesztési BLS algoritmus. Jó tudni (csak nehogy szükség legyen rá!)
Miközben szárazon és vízen zajlik az élet, lassan véget ér a nap. Záróakkordként még néhány vidám perc, a keszthelyi Boombatucada dobegyüttes búcsúzik népes közönségétől, én pedig Verb Istvántól, aki megosztott velem néhány gondolatot, azt a mindannyiunknak szóló üzenetet továbbítom, hogy szeressük a Balatont, de tegyünk is érte!

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card