• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kerékpárút - sajtótájékoztató

Nyomtatás

Biciklizők örömére. Szokatlan helyen, a meggyespusztai buszmegállónál került sor október 2-án délben arra a sajtótájékoztatóra, melyet a Veszprémtől Alsóörsig érő kerékpárút építésével kapcsolatban hívtak össze. 

A helyválasztás nem véletlenszerű, a két település, Felsőörs és Veszprém közigazgatási határa itt húzódik, egyben a projekt kezdő pontja is, tudtuk meg Szabó Balázstól, Felsőörs polgármesterétől, aki az összejövetelt koordinálta. A sajtótájékoztatón az érintett települések polgármesterei, Porga Gyula veszprémi, Szabó Balázs és Hebling Zsolt alsóörsi polgármesterek mellett részt vett Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, dr. Kontrát Károly és Óvádi Péter országgyűlési képviselők, valamint a kivitelező cég képviselője is.

Szabó Balázs bevezetőjében visszatekintett az előzményekre, felidézve azokat elmondta, hogy 2012-ben kezdődött a tervezés, igaz más nyomvonalon, ami két évvel később új koncepcióvá alakult. Több módosítás és procedúra után a két település (Felsőörs és Alsóörs) elnyerte az Európai Fejlesztési Alap és a magyar kormány költségvetési támogatását, melynek értelmében 750 mFt, 100 %-os intenzitású támogatást nyert a két település közötti kerékpárút megépítésére, mely a sajtótájékoztató helyétől számítva 9 km hosszúságú. A terv részeként elkészült 2018-ban és 2019-ben a két településen a köztéri illemhely.

A közbeszerzési eljárás után a Colas Út Zrt-vel a közelmúltban, szeptember 21-én aláírták a vállalkozói szerződést. Az építési munkálatok megkezdődtek. A várható befejezés 2021. február végén lesz.

Vörösmarty Éva alelnök asszony beszélt arról, hogy a Település és Területfejlesztési Operatív Programot a megyei közgyűlés és az országgyűlési képviselők is kiemelten fontosnak tartották és tartják, s nagy öröm, hogy a megvalósulás fázisába érkezett ez a rég dédelgetett elképzelés. Hebling Zsolt polgármester is az öröm és hála hangján szólt a sikeres TOP-pályázatról. Régi elképzelés valósul meg hamarosan azzal, hogy Veszprémből biciklivel biztonságosan lehet majd elérni a magyar tengert, s csatlakozni lehet majd a balatoni bringakörúthoz az alsóörsi parton. Az útépítésnek kísérő feladatai is lesznek: fásítás, padok, szemetesek telepítése.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula elmondta: az elmúlt években a város belterületén is igyekeztek a kerékpárút-hálózatot megteremteni, melyet összekapcsoltak a Balatonalmádiba vezető s méltán népszerű kerékpárúttal. Elkészült a Nemesvámost elérő út is, de a Zircet Veszprémmel összekötő kerékpáros út építése is elkezdődött tavaly. Nagyon fontos, hogy Szabadságpuszta és a déli iparterületek is elérhetőek legyenek kerékpárral, ami most megvalósulhat. Ha arra gondolunk, hogy 2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosaként sok érdeklődőt vonz majd, akkor a jövőre használható kerékpárút igen fontos eleme lesz a balatoni térség kapcsolódásának.

dr.Kontrát Károly országgyűlési képviselőnk is úgy látja, az idei nyár megmutatta, hogy a Balaton iránt óriási az érdeklődés, a hazai turizmus lendületet vett e kényszerű helyzetben.
Azt meg mindenki láthatja, hogy a biciklisek száma nőttön nő, a Balaton és környéke vonzó kirándulási célpont gyalog és két keréken egyaránt.

Csiszár Edit

Nagy Veronika fotói:


 

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card