• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nagy Ágota mohácsi kiállításáról

Nyomtatás

Ezekben a napokban alsóörsi alkotó, Nagy Ágota festő munkáiban gyönyörködhetnek a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum és Látványtár látogatói.

Fél évezred telt el azóta, mégis a „hős vértől pirosult gyásztér, nemzeti nagylétünk nagy temetője” jut először eszünkbe Mohács város neve hallatán. Így él a kollektív emlékezetben. Pedig a mai dinamikusan fejlődő város semmiben sem különbözik az ország többi településétől. Múltja, történelme azonban fontos számára, bizonyság erre az is, hogy múzeumát az egykori csatamező áldozatait eltemettető nagyasszonyról, Kanizsai Dorottyáról nevezte el.

Szeptember 10-én a modern, szép épület megtelt élettel. Sokan voltak kíváncsiak Nagy Ágota festményeire. A kiállítást az intézmény igazgatója, Hasanovic – Kulutácz Andrea nyitotta meg, az oldott hangulatról a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola fuvolistái gondoskodtak. A kiállítótérben harminchét vászon, egy egész termet betöltő anyag, különféle témák, különféle technikák, tizennyolc év észrevétlenül összegyűlt impressziói, tapasztalatai, egyrészt rácsodálkozás a világ dolgaira, másrészt tudatos témaválasztás, amikor a mondanivaló és a festő egymásra talál. Aztán itt van a szeretett település, Alsóörs, az Ófalu a maga szalmatetős, vöröskőből épült házaival, egyedülálló hangulatával, az ezerarcú Balaton, az emberek, akiket oly jól ismer, a tárgyak, melyek körülveszik, összegezve: maga az élet.

Nagy Ágota az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület (Föstőörs) alapító tagja. A piktúra iránti érdeklődése korán megnyilvánult. Rajzkészséget édesanyjától örökölte. Szerencsés volt, mert a kezdeti lépéseket egy olyan kiváló Mester irányításával tehette meg, mint Horváth Lajos festőművész, akinek nevét ma emlékszoba őrzi az alsóörsi Török-házban. Az ő irányításával váltak lelkes amatőrből festővé a kör tagjai valamennyien. Bár tanáruk már nincs közöttünk, az „örs” Sáska Tibor festőművész személyében továbbra is jó kezekben van. Ágota mindkét mesterét példaképének tekinti. Később azt is megtudom tőle, hogy az impresszionizmus áll hozzá a legközelebb, szereti Szinnyeit, Csók Istvánt, a maiak közül pedig a különleges enteriőrök festőjét, azt az olasz Matteo Massagrandet, aki magyar felesége lévén félig közülünk valónak vallja magát.

A kiállított festmények megtekintéséhez kérjük kattintson a fenti képre

Nagy Ágota számos csoportos kiállítás résztvevője volt országszerte, nevét megismerték határinkon túl is. Önálló bemutatkozására Nyitrán került sor 2010- ben, ezt követően Alsóörs testvértelepülésein, majd a Pozsonyi Casinoban nyílt sikeres egyéni tárlata. Amikor tervei iránt érdeklődtem, így válaszolt: egy – egy ilyen kiállítás, mint a mostani, lendületet ad az embernek. Ez történt most is. Téma, elképzelés van bőven. A közelmúltban részt vettem egy alkotótábor munkájában, szeretném az ott tanultakat új munkáimban kipróbálni. Az egyesületben a vírus okán jelenleg szünet van, ezért most otthon fogok festeni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy idáig eljussak, elsődlegesen családomnak, akik biztosítják számomra, hogy két évtizede minden vasárnap délutánomat az egyesületben tölthetem és a festészetnek szentelhetem.

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card