• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Félidejéhez érkezett a Varázserdő projekt

Nyomtatás

Alsóörsi varázslat, avagy épül a turisztikai látogatóközpont. A Varázserő-Varázserdő projekt első ütemének lezárásaként, november 6-án, délben sajtótájékoztatót tartottak.

Sajtótájékoztató keretében tette le névjegyét a Csere-hegy lábánál Alsóörs legújabb büszkesége, az épülő VARÁZSERŐ – VARÁZSERDŐ elnevezésű többfunkciós új turisztikai látogatóközpont. Az ünnepi aktusra Kontrát Károly országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes jelenlétében került sor, azért éppen most, mert a beruházás első üteme befejeződött, várva az eredményes folytatást.

Miután Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt köszöntötte a megjelenteket, áttekintést adott a csaknem napra két évvel ezelőtt, 2018. november 09-én kezdődött, több mint 300 millió forint értékű beruházás jelenlegi állásáról.

A helyszín lenyűgöző: vörös a föld, vörös a kő az erdő zöld lombkoronái által övezve, évmilliók üzenetét hordozva, eleink értékteremtő fáradságos munkáját tisztelve, hiszen itt bányászták a földtörténet perm korszakából származó vörös homokkövet, amely a megyei értéktárban képviseli községünket. 2000-ben rekultiválták a régi bányát, amfiteátrum épült a helyszínen (szép élményeket őrzünk az ott látott előadásokról). Most azonban soha nem látott fejlesztés első lépéseinek vagyunk tanúi, a létesítmény elnevezéséhez méltóan varázslat vette kezdetét az épülő látogatóközpontban.

Hebling Zsolt elmondta, hogy a nagyszabású, 123 ezer négyzetméter területen fekvő beruházás egy olyan multifunkcionális élménytér létrehozására irányul, amely önfenntartó, szezonban és azon kívül is képes funkcionálni. Részét képezi egy élménypark interaktív élménytérrel, különféle digitális megoldásokkal, éjszakai küzdőtérrel, planetáriummal, mozival „és még ki tudja mivel?” –fogalmazott a polgármester. A sokoldalú létesítmény kiváló rendezvénytérként alkalmas lesz különféle csapatéptő tréningek lebonyolítására, oktatási célra, az átalakított amfiteátrum színházi előadások, fesztiválok, szabadtéri koncertek rendezésére. A varázserdő – meseerdő helyszínei, illetve a zárt terek önállóan és egymást ötvözve is használhatók. Ami itt található, az minden a Balaton kultúrájából és hagyományaiból származik, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy mindazt ismerjék meg játékos formában az itt élők és látogatóink, valamint az, hogy értékeinket örökítsük át a jövő számára.

A továbbiakban Hebling Zsolt elmondta, hogy a beruházás első ütemére kitűzött célok megvalósultak. Alapvető feladat volt a helyszín kulturált megközelítésének megoldása, valamint az infrastruktúra kiépítése, figyelembe véve a legkülönbözőbb rendezvények által kívánt magasszintű igényeket (például világítás). Ami az építészetet illeti, a tervezők gondoltak mindenre. Az összesen 233 m2 alapterületű főépület két szintes, impozáns, praktikus, jó elrendezésű, fedett előtérrel rendelkezik. Elkészült a jegypénztár, épült egy kerékpártároló. Ahhoz, hogy amfiteátrumba menjünk, nem szükséges Görögországba utaznunk, a tizenkét sorból álló új lelátó egyszerre esztétikus, modern és hagyománykövető, szükség esetén széksorokkal bővíthető. Olvastam, hogy a tervezők annyira vigyáztak arra, hogy múlt és jelen találkozzon ebben a gyönyörű réges-régi faluban, hogy a Varázserdő bejáratainak kialakításakor figyelembe vették az ókori ampiteátrumok küzdőterének megközelítési módját.

A varázserő máris működik, pedig még csak félidőben járunk, ám ami eddig elkészült, az dicséri mindazok munkáját, akik az első ütem megvalósításában közreműködtek. Hebling Zsolt köszönetet mondott országgyűlési képviselőnknek, Kontrát Károlynak, aki mint mindig, most is támogatta céljaink megvalósítását, valamint Polgárdy Imrének és Vörösmarty Évának, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökének és alelnökének, akik szintén megtették ezt. Méltatta Alsóörs Község Önkormányzata képviselőtestületének szerepét az önerő biztosításában és Pandur Ferenc TEMÜSZ vezető munkáját. Elismerését fejezte ki Nagy Attila tervezőnek , a VANIN Kft. munkatársainak a pályázat írásért, Dobrosi Zsoltnak és Stáhl Barbarának (Stylus Zrt.) a kivitelező képviseletében, valamint Kovács Lajos műszaki ellenőrnek és Földesiné Töpper Ilona és Jászberényi Tamás közbeszerzési tanácsadóknak, a turisztikai szaktanácsadásért Semsei Sándor egyesületi elnöknek.

Még sokáig hallgatnám polgármester úr szavait – gratulált Kontrát Károly az új létesítményhez, melyhez hasonló nincs a környéken. Mint mondta, új színt visz a turizmusba, vonzerőt jelent. Köszönetet mondott a mestereknek, az embereknek, akik megvalósították a szép elképzeléseket. Miként már más alkalommal is, most is hangsúlyozta, hogy a Balatonnak fontos szerepe van (napjainkban különösen) és szép jövő előtt áll, melyhez szerencsét kívánt.

Végezetül jelenlévők bejárták a helyszínt.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások