• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szezonnyitó a Sirály parkban

Nyomtatás

A Mardi Gras Jazz Band fellépésével köszöntötte Alsóörs június 26-án, szombaton az új évad kezdetét a szokott helyen, a Balaton parton.

Mint tudjuk, programjai összeállításakor a Művház Csapat kollektívája arra törekszik, hogy sokrétű közönsége – köztük a jazzrajongók – elvárásait minél teljesebb mértékben elégítse ki. Ez az este nekik szólt, valamint mindazoknak, akik a kánikulai nap zárásaként pár kellemes órára vágytak, ideális környezetben, remek zene mellett.

Nagyon vártuk már ezt a napot. Hosszú idő után ezt volt az első olyan alkalom, amikor személyesen találkozhatott egymással előadó és hallgatósága, amit mindenki örömmel fogadott. Beköszöntőjében P. Petőcz András, az együttes vezetője meg is fogalmazta ezt az életérzést, amikor Krúdy Szindbadját idézve ezt mondta: „Élet, élet, szent megunt élet, milyen jó visszatérni beléd”.

Az est sztárvendége, a Mardi Gras Jazz Band 2003-ban alakult. Nevét egy nagyon híres eseményről, a New Orleansban már több mint egy évszázada évente megrendezésre kerülő jazz-ünnepről, az egész világon ismert nagyszabsású karneválról kapta (hogy ezek a karneválok – értem alatta a rióit, a Karib-térség ünnepeit és másokat – mennyire meghatározóak az ember életében, arra bizonyság, hogy aki egyszer átélte, soha nem felejti el). Az együttes autentikus new orleans-i zenét játszik, köztük világslágereket és egyedi feldolgozásokat – áll a plakáton.

A Mardi Gras Jazz Band vezetője P. Petőcz András, a veszprémi Pannon Várszínház színművésze, a Corvinus Egyetem Széchenyi Szakkollégiuma Színjátszó Körének művészeti vezető – rendezője, az együttes klarinétos – énekese, aki a neve előtt álló P. betűt névrokonától való megkülönböztetés gyanánt tanárától, Pethes Györgytől kölcsönözte kellő tisztelettel. Mint azt tőle megtudtam, hangszerével hét éves kora óta áll elválaszthatatlan kapcsolatban. Pályaválasztására, majd művészi fejlődésére nagy hatással volt példaképeivel, a Benkó Dixieland Band művészeivel és az együttesben folyó munkával való megismerkedés. Egy rövid történet erejéig érzékeltette is azt, amit irántuk érez: Ronald Regen amerikai elnök személy szerint mondott köszönetet a magyar zenekar tagjainak azért, mert ők képviselik a világon a legmagasabb az amerikai jazzt. A Mardi Gras Jazz Band is ezt az utat követi, olyannyira, hogy alsóörsi fellépésükre vendégül hívtak egy „élő legendát”, a Benkó együttes vezetőjét, Nagy Iván harsonás – énekest.
További „szereposztás”: Adamecz József dob, Szabó Attila gitár, Csikós Miklós nagybőgő (szintén a Benkó D.B.ta gja), dr.Dorogi Ákos zongora, Szénási Lászó fazett.

Az est folyamán az együttes két órán keresztül szórakoztatta közönségét a műfaj legjavával, miközben még arra is gondoltak, hogy méltóképpen, a maguk módján búcsúzzanak el művésztársaiktól, barátaiktól, azoktól az „angyaloktól”, akik a közelmúltban „a mennybe mentek”.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások