• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Harka legendája és más aktualitások

Nyomtatás

Harka, a szépséges lány neve híres gyógyfürdőnket, Harkányt juttatja eszünkbe, ami korántsem véletlen. Ősi legendája az alsóörsi nyár kulturális programjának részeként sajátságos módon kelt új életre néhány nappal ezelőtt a Sirály-park színpadán.

Mint azt Herendi Ferenctől, a harkányi Kiss József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnok igazgatójától megtudtam, Harkány, Siklós és Villány, mint három önmagát turizmusból fenntartó település példaértékű ötlettel állt elő a pandémia miatt kialakult nehéz helyzetet enyhítendő: egymással összefogva közös országjáró koncertkörútra indultak, melynek keretében mindenki lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa kistérségét annak sokszínűsége jegyében. 

A harkányi gyógyvíz és az ördög szántotta hegy legendája című zenés darab vadonatúj, 2021-ben, a világjárvány idején álmodta színpadra Herendi Ferenc. Az alaptörténet jól ismert: Harka esete az ördöggel, avagy a harkányi gyógyvíz felfedezésének meséje. A cselekmény szerint szépséges Harkára, egy vén boszorkány féltve nevelt lányára maga az ördög vet szemet. A legenda igazságos, túljárnak az eszén, miszerint a lányt úgy kaphatja meg, ha a reggeli kakasszóig felszántja a Villányi - hegységet és a Siklósi hegyet. Az alku létrejön, s mivel kezdetben az ördögnek kedvez a szerencse, a banya cselhez folyamodik: maga kezd kukorékolni a kitűzött időpont előtt, amit a környék kakasai felszólításnak tekintve mintegy kórussá formálnak. A megszégyenült ördög visszatér a pokolba, ahonnan soha többé nem merészkedik elő. Az pokolba vezető út helyén kénes forrás tör elő, gyógyító vizének áldásos hatását napjainkban is bárki megtapasztalhatja.

A három település tett róla, hogy a régi mese új köntöse minden tekintetben legyen igényes, szórakoztató és látványos, miközben minden korosztály igényét kielégíti.  Ezt a célt szolgálja a háttérként alkalmazott LED-fal, amelyen a táj elevenedik meg, az embernagyságú bábok, a plüss jelmezbe öltözött szereplők: mesélőként Szentgyörgyvári Péter, Horváth Lejla, mint jóságos boszorkány és  az ördög, azaz Rudán Joe. A nagyszerű színpadképet a harkányi Kitaibel Pál Áltanos Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola táncosai teszik teljessé.

A legenda zenés feldolgozásában két zenekar működik közre élő adásban. Egyikük, a Vivat Bacchus neve jól ismert világszerte. A kulturált borfogyasztás követei ők, akik ismert bordalokat, a népi folklór remekeit, megzenésített verseket és saját szerzeményeiket adják elő különféle stílusban, egyedi hangszereléssel és dallamvilággal.
A másik kísérő zenekar a három tagú Made In B. A formáció fiatalokból áll, a rájuk jellemző dinamikával, jókedvvel. Koncertjeiken csak saját szerzeményeiket játsszák, túlnyomórészt hip - hop stílusban. Az est folyamán nemcsak kísérőként voltak jelen, mindkét zenekar adott egy-egy sikeres önálló koncertet is, többek között elénekelve a siklósi vár dalát.

Ebben a beszámolóban nem volt még szó arról, hogy a legenda színpadra állítói igyekeztek a műsoridő minden pillanatát kihasználni, ennek keretében értékes ismeretterjesztő filmekben gyönyörködhettünk a három település szépségeit, idegenforgalmi látnivalóit, kultúráját, értékeit és szokásait bemutatandó. Miközben a felvélek peregtek, a hosstesek játéklehetőséget kínáltak, egy kerék megforgatásával egyedi kedvezményeket lehetett nyerni többek között a harkányi fürdőbe való belépéshez, vagy éppen a történelmi borvidék kincseinek közelebbről való megismeréséhez.

Alsóörs az országjáró körút egyik állomása volt. Aki megtekintette az érdekes előadást, újabb élménnyel gyarapodott a langymeleg nyáréjszakában.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások