• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Sokszemközt Csemer Boglárkával és Kemény Zsófival

Nyomtatás

Új színnel gazdagodott az idei alsóörsi nyár kulturális programja: július 25-én a Strandszínházban zenés irodalmi estre várta az érdeklődőket Csemer Boglárka Boggie énekes és Kemény Zsófi költő, író.

Ismerkedjünk meg velük!

Csemer Boglárkával, művésznevén Boggie-val már találkoztam. A frissen alapított Hangvilla-díj első győztesét köszönthettük személyében néhány évvel ezelőtt Veszprémben, természetesen a Hangvillában. A „minden értelemben vett” csepeli lány (ő nevezte magát így) napjainkig hosszú utat tett meg, ami szerinte hatalmas dolog. Dalaival mindent elmond magáról, életéről, értékrendjéről, lelkületéről, többek között azt, hogy gyökereink nagyon fontosak számunkra, de nem szabad beleragadni a gyermekkori traumákba, hogy a hosszú párkapcsolat titka a kommunikáció, vagy éppen azt, hogy nővérére, aki teljesen más karakter mint ő, mindig, mindenben számíthat. Megtudtuk tőle, hogy klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd jazz-éneket tanult, miközben francia idegenvezetői képesítést szerzett, végül franciatanári diplomát.

A Párizsban töltött évek hozzájárultak szakmai fejlődéséhez. 2009 óta koncertezik, nemcsak Európában, hanem Bali térségében és az USA-ban is. Első lemeze 2013-ban jelent meg, kizárólag saját szerzeményeit énekeli rajta magyar, francia és angol nyelven. Egy évvel később az All is One Fonogram-díjat ért. „Kacaj” című lemezén legféltettebb érzéseit, álmait, vágyait osztja meg velünk és ez nem véletlen: a dalokat férjének írta, nászútjukon. 2017 fontos dátum az éltében, saját kiadót alapít. Sikerszériája a következő években folytatódik, köztük a Bécsben rendezett Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyen ő képviseli hazánkat. Legismertebb videoklipje a szinte védjegyévé vált Parfűm. Alsóörsön a fent felsorolt művek csaknem mindegyikéből hallhatunk ízelítőt, csakúgy, mint Kemény Zsófival közös dalaikból, melyek szövege a fiatal író – költő munkája.

Kemény Zsófi teljesen más gyökerekkel bír, mint alkotótársa. Kemény István író lánya, két testvére szintén az irodalom elkötelezettje. Biztosan van igazság abban, hogy a tehetséget hordozza génjeiben, de a fiatal író - költő, forgatókönyvíró, slammer, rapper, akit Sophie Hard néven is ismerhetünk, egyéni hangvételű írásaival, szövegeivel teljes mértékben a maga útját járja, sajátos stílusban, magas szintű intelligenciáról és szakmai felkészültségről téve tanúbizonyságot.

Kemény Zsófi gimnáziumi tanulmányai után viselkedéselemző alapszakot végzett az ELTE-n, majd pedagógiát és pszichológiát tanult. Érdeklődési köre napjaink világának szinte minden jelenségére kiterjednek. Slamm Poetry szövegeivel különféle nyelveken számos helyezést tudhat magáénak. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek. Első könyvéről, a szenvedélyes szerelmet és a spontán szerveződő forradalmat elbeszélő Rabok tovább-ról így ír Simon Márta: „Ennek a könyvnek a hangja a legfinomabb regiszterekből válogat, bár a szövegek formája megtévesztően egyszerű, a megszólalás természetessége magával ragadó, a téteket szimpatikus nagyvonalúsággal kezelő versek titokban mégis a végtelenre játszanak. Ez a könyv megfelel az elvárásoknak, elsétál a pálya végéig és csöndben mosolyogva magasabbra teszi az úgynevezett lécet. Sokkal magasabbra”. A sokszínű Kemény Zsófi következő kötetében a humor és az ironikus hangvétel dominál. Címe: Nyílt láng használata. Kondor Vilmossal közösen írt munkája, az Aludj, nem alszom tíz igaz történetet mond el.
Szép este volt, nagy siker, melynek záloga egyrészt a két fiatal előadó egyéniségében, másrészt pedig abban rejlik, hogy kettőjük érdekes, közvetlen stílusú beszélgetése és színvonalas előadásuk felkeltette az érdeklődést az általuk képviselt műfaj iránt.

Kovács Piroska
 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások