• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Dzsungel a strandon

Nyomtatás

A dzsungel könyve - a Pannon Várszínház előadása. Az elmúlt hétvége nemcsak a strandolóknak kedvezett, a szombat esti strandszínházi előadásnak is ideális körülményeket biztosított. 

A túlparti fények, a tiszta égbolton kigyúló csillagok, a Balaton locsogása adta az előadás keretét, s bár hűvösnek ígérkezett az este, egy pulóver elegendő melegséget tudott adni.
Jóval az előadás kezdete előtt megteltek a széksorok, a strandszínházhoz méltóan a székek előtti gyepet is ellepték a gyerekek, plédeken, törölközőkön ücsörögve, térdepelve élvezték az előadást.

Kipling klasszikusát mindenki ismeri, számtalan feldolgozását láthatták filmvásznon, színházak repertoárjában. A Pannon Várszínház is műsorára tűzte musicalként még 2006 nyarán Veszprémben, s azóta is műsoron tartja, s hogy ma is sokakat vonz a történet, bizonyítja a nézők sokasága.

Remek előadást láthattunk ezúttal is. A dzsungel törvényeit tanuló, farkasok nevelte Maugli sorsán keresztül az emberi társadalom viszonyaira ismer a néző.

A befogadás, kitaszítás, megalkuvás, lázadás, a magány és a közösségi érzés a mai kor emberétől sem idegen, talán ezért sem érezzük elavultnak a témát. Persze az eredeti mű átdolgozása, Hegedüs D.Géza és Radnóti Zsuzsa munkája, a dalszövegek frappáns- tömörsége Dés László, Geszti Péter és Békés Pál fantáziáját, ötletességét dicséri, a lendületes és változatos koreográfia Krámer György és Bóbis László érdeme. A praktikus, egyszerű, könnyen mozgatható díszlet és jelmezek Kovács Yvette Alida munkája. Vándorfi László rendezése és a színészek munkája, valamint a darab színreállításában közreműködő minden munkatárs közös sikere a darab. Mindez együtt az élmény, amire vágyik a néző.

Úgy érzem, ezen az estén is létrejött….

A farkasok közt ember, emberek közt farkas dilemmájával küzdő Mauglit Németh Ádám alakította, segítői és gáncsolói a dzsungel meghatározó „egyéniségei”: a bölcs Balu szerepében Kiss T.István, az emberek fogságából szabaduló tapasztalt Bagiraként Pap Lívia, Akela farkasvezér szerepében Keresztesi László, Kovács Ágnes Magdolna Ká kígyóként a magasban tekeregve osztogatja tanácsait. S a nagy ellenség, akit sikerül végül legyőzni, Sír Kan szerepében Zayzon Csaba játékát élvezhettük. Lehetetlen mindenkit felsorolni, pedig mindenki megérdemelné.

Nekem a valamikori vándorszínészek hányattatásai is eszembe jutottak, hiszen egy ilyen kitelepülő előadás is nyilván számtalan kényelmetlenséggel jár, a láthatatlan és színpadra lépő szereplőknek nagyon találékonynak és rugalmasnak kell lenniük, hogy ezeken túllépve a legjobbat hozzák ki magukból a közös cél érdekében.

Úgy gondolom (jó néhány előző nyári előadásaikat is látva), a Pannon Várszínháznak ez sikerül. Köszönjük!

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások