• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Emlékművet avattunk, avagy Trianonról másképpen

Nyomtatás

Augusztus 19-én, Nemzeti Ünnepünk előestéjén, az erdélyi Málnás község ékes ajándékát, a Trianon emlékművet avatták fel a Községháza parkjában – megható megemlékezés keretében.

Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen!

Wass Albert író szavai ezek, amelyek mai naptól kezdve Alsóörs közterületén is olvashatók testvértelepülésünk, Málnás község ajándékán, a Községháza előtt felállított új emlékművön.

Sokan voltunk. Szólt a tárogató édes – bús hangja, jól ismert dallamot, a Rákóczi megtérését játszotta Nagy Csaba tárogatóművész. Nemzeti imádságunkat, a székely himnuszt és a Szózatot már közösen énekeltük mindannyian. Szívesen tettük ezt eddig is minden alkalommal, de most, az elmúlt év történései, a virtuális kapcsolattartás utáni személyes találkozás lehetősége különösen örömteli volt jelenlévők számára.

Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt üdvözölte a székelyföldi Málnásról Szotyori Angéla, a felvidéki Kalászról Balázs János polgármesterek vezetésével érkezett vendégeinket, Vörösmarty Éva asszonyt, Veszprém Megye Közgyűlésének alelnökét, Henning Lászlót, Kovászna Megye Tanácsa alelnökét és az ünnepségen jelenlévőket. A településeket harminc, illetve húsz éve tartó kapcsolat fűzi össze, amely híven tükrözi az összetartozást, a közösséget erősítő kölcsönös megbecsülést, a közös kultúra ápolását. Mindez a hivatalos kötelezettségeken túlmenően a magánéltben, a baráti kapcsolatok létrejöttében is megnyilvánul. Trianon örök seb, feldolgozatlan történés, de a nemzeti összetartozás él és élni fog! Köszönjük, hogy vagytok nekünk – mondta Hebling Zsolt polgármester.

Nagyon hiányzott, hogy az elmúlt évben nem találkozhattunk! Ezek már Szotyori Angéla polgármesterasszony szavai, aki Wass Alberttel szólva úgy véli, hogy az a dolgunk, hogy építsünk hidat egymás felé, akár a múlt és a jövő között is, ez segít lebontani a problémákat. Az emlékmű üzenetet hordoz, a jövő nemzedéknek szólót, miszerint az erő az összefogásban rejlik. A fából készült emlékművet, Datki Sándor amatőr fafaragó alkotását – amelybe szavaival élve minden tudását és érzelmét beleadta – jelenlévő vezetők leplezték le.

Alsóörs új emlékművét elsőként Balla Demeter málnási református tiszteletes áldotta meg – aki Mózes 5. könyvét idézve azt kérte, hogy az egész útra emlékezzünk vissza, az mutatja meg, hogy mi van a szívünkben, az ad erőt – majd Dr. Kálmán Csaba, Alsóörs – Lovas lelkipásztora mondta el ünnepi gondolatait. Nem a múltat kell temetni – kérte, hanem a jövőt építeni. Az új emléket jelképnek, az összefogás eredményének nevezte.

Az ünnepség további részében elismerések és ajándékok átadására került sor.
Díszoklevelet kapott:
Szotyori Angela és Balázs János polgármester
Datki Sándor fafaragó,
aki hálás szívvel mondott köszönetet az elismerésért és
Nemes István Alsóörsről, aki három évtizeddel ezelőtt a málnási testvértelepüléssel való kapcsolatfelvétel motorja volt és a kalászi kapcsolat kialakításáért is sokat tett, szép emlékként őrizve és mind a mai napig szívügyének tekintve azt, egyben felhívva a figyelmet a fiatalok munkába való bevonására.
Málnás polgármesterasszonya nívós tárgyjutalomban részesült, amelyet egy Málnás címerét ábrázoló képzőművészeti alkotással viszonzott.

Trianon mindannyiunk emlékezetében történelmünk szomorú napjaként él. Az emlékmű felavatása méltóságteljesen történt, az ünnepség a kegyelet jegyében zajlott, miközben magában hordozta a jövőbe vetett bizodalmat és hitet.

Kovács Piroska

Az avatóról készült fotók: 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás