• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nyárbúcsúztató 2021.

Nyomtatás

Ebben az évben augusztus 18 és 22 között került sor a szokásos alsóörsi Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Napok megrendezésére. Az esemény megnevezésben a korábbiakhoz viszonyítva van némi eltérés, a lényeg azonban a régi maradt.

A HELYSZÍNRŐL
Mielőtt az idei nyár búcsút int nekünk, még elhalmoz áldásaival: ragyogó idő várja az ünneplőket, tele is van a strand, pezsgő, nyüzsgő élet folyik naphosszat földön és vízen, kihasználva az ideális sportolási és játéklehetőségeket, hogy aztán esténként azok átadják helyüket a szórakozásnak.
A központi rendezvény helyszíne csakúgy, mint korábban, a Sirály - park, bár Alsóörs időről - időre bővülő választékkal lepi meg látogatóit ebben a vonatkozásban is. A parkoló egyetlen óriási étteremmé alakul bőséges választékkal, étellel, itallal. A parton színpad, előtte széksorok.

MEGNYITÓ ÉS KULTURÁLIS MŰSORFOLYAM
Az ünnepi megnyitó augusztus 18-án telt ház előtt zajlik. Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt köszönti a jelenlévőket. Örülök - mondja, hogy hosszú idő után ismét együtt lehetünk, közösen ünnepelhetünk. A személyes együttlét különös jelentőséggel bír, van egymás számára mondandónivalónk.
Este kulturális műsorfolyam kezdődik. Az első fellépő Péter Szabó Szilvia énekesnő, aki a Noxtalgiával sikert arat. A nap zárásaként a Selina &the Band gondoskodik a jó hangulatról. Másnap ez a feladat a Sakk – Matt zenekarra hárul, míg a főműsoridőt a Füred Dixieland Band és sztárvendégei teszik emlékezetessé. Ha az ember csukott szemmel hallgatja Dervalics Róbertet, azt gondolja, hogy magával a mágussal, Luis Amstronggal hozta össze jósorsa.
Nemzeti ünnepünkön Polyák Lilláé a színpad, aki remek válogatásával múltat idéz, majd a Retróleum zenekar szórakoztatja a közönséget. Másnap a Sugarloaf műsora érdemel elismerést. A vendégmarasztaló napokat a Fonográf emlékzenekar zárja, a szó szoros értelmében megidézve a legendás együttest, nem véletlenül zúg percekig a jól megérdemelt taps. A nyárbúcsúztató utolsó két napján két népszerű zenekar gondoskodik arról, hogy a késő esti órákra megteljen a „táncparkett”: 21-én a Jolly Joker együttes, 22-én a Búgócsiga. A rendezvény kulturális műsorát P. Petrőcz András, a Pannon Várszínház művésze vezeti.

NEMZETI ÜNNEPÜNK, AUGUSZUS 20
Ez az est más, mint a többi. Történéseiről ÚJRA EGYÜTT AUGUSZTUS 20-án címmel olvashatnak honlapunkon.
Ugyancsak külön írás foglalkozik Málnás község ajándéka, a Trianon – emlékű felavatási ünnepségével.

KIÁLLÍTÁS ÉS ELŐADÁSOK A TÖRÖK HÁZBAN
Sokat látott falak között, Alsóörs legbecsesebb műemlékében, a Török házban nyílt kiállítás 360 fok Képzőművészet és Színház Alsóörsön címmel augusztus 13-án. Az ötletet a pandémia adta: a kiállítók reprodukciók formájában, mint egy nyitott albumot, utcára vitték COVID – reflexióikat, ötvennél több kortárs festmény és fotó nyomatát. A Standby című közös kiállítás segélykiáltás volt huszonhat kortárs festő és fotóművész részéről, válaszkeresés a bezárt galériák és a karantén idejére. A Budapest több közterét megjárt anyag eredetijéből láthatunk Alsóörsön válogatást, többek között Péterfy Ábel, Naomi Devil, Verebics Ágnes és Kati, Gordon Eszter, Cedric af Geijersstam munkáját. A középkor végéről itt maradt épület ódon falain új értelmet nyerhetnek a napjainkat meghatározó képek – vélte a szakember.
A kiállítást Can Togay János, az EKF 2023 Veszprém – Balaton művészti főtanácsadója nyitotta meg, majd Másik János emblematikus dalaiból hallhattunk néhányat.
A kiállításhoz előadások kapcsolódtak. Tárlatvezetést tartott Szarvas József Kossuth-díjas színművész, őt Both Gábor, az alsóörsi kőfaragótábor megálmodója váltotta, aki szerint a vöröskő mindent magában rejt, csak meg kell szólítani.
Augusztus 16-án Korompay Katalin építész, műemlékvédőé volt a katedra, kedves hegyei, kertjei, malmai és természetesen épületei között barangoltunk, miközben kibontakozott előttünk a mindaz, ami számára és az építészetre nézve fontos.
A következő alkalommal, augusztus 19-én Bánkuti András kamerája mutatta az utat. A sorozat zárásaként augusztus 20-án Bojár Iván András művészettörténész tartott nagyszerű tárlatvezetést a kiállítás anyagából.

AMIKOR VETERÁNOK TALÁLKOZNAK
Pompás régi autók adtak randevút egymásnak az V. veterán autóstalálkozón augusztus 19-én az ünnepnapok részeként. Alsóörsön találkoztak, lehetőséget adva az érdeklődőknek arra, hogy megcsodálhassák a gépcsodákat, majd közösen vonultak tovább a Balaton mindkét partjának egy - egy szakaszán. Balatonszárszón megálltak azért, hogy megkoszorúzzák Bujtor István színművész sírját, aki szenvedélyesen szerette a Balatont és a vitorlázást.
A túra Dr. KollárLajos pécsi orvosprofesszor ötlete nyomán jött létre a TABU Old Timer Kupa vitorlásverseny prológjaként.

A NYÁRBÚCSÚZTATÓ SPORTPROGRAMJÁRÓL
Miként minden évben, az idén is gazdag program várja mindazokat, akik a vendégmarasztaló napok egy részét sportolással kívánták tölteni. Ime, az események, a teljesség igénye nélkül:
Augusztus 16-án az íjászat iránt érdeklődők kapnak lehetőséget arra, hogy az ASE sikersportágának rejtelmeibe bepillantást nyerjenek, másnap a teqball híveié a strandon található pálya, ahol egyéniben Kovács Bence, párosban Pápay Balázs és Szabó Róbert, junior egyéniben pedig Kajári Kristóf győzedelmeskedik.
Élénk érdeklődés kíséri 20-án délelőtt a II. Strandfoci Nyárbúcsúztató Kupa küzdelmeit a strandon. A résztvevő csapatok – három gyermek és hét felnőtt – Győrből, Pestről, Tatabányáról és a környékről érkezik. A férfi és női csapatok mellett vegyes összetételűek is indulnak. Magas a színvonal, sportszerű a játék. A mérkőzéseket Mészáros Krisztián vezeti. Alsóörs csapatai helytállnak: a felnőttek versenyét a Riviera Palmer nyeri és egy IV. helyezés születik, a „Cipőtlenek” a gyermek korcsoport bronzérmesei.
Minden évben nagy siker a vízibicikli verseny, az idén is az. Tizenkét csapat, minden lehetséges összetételben. Ragyogó időeredmények, valamennyi résztvevő másfél percen belül teljesít. Senki nem megy haza érem nélkül. Hét csapat részvételével hátra van még a VII. Nyárbúcsúztató Lábtenisz Kupa, amely Németh Norbert és Martin, Valamint Bara Zsuzsanna és Rónaszéki Balázs előtt Ferenczy Gábor és Németh Patrik győzelmét hozza. Népszerű és minden alkalommal siker a Sportcsarnok melletti lovaglás, most sincs másképpen.

ZÁRSZÓ
Községünk lakói, testvértelepüléseink jelenlévő képviselői, vendégeink és bárki, akit a többnapos programsorozat végeztével megkérdeztem úgy vélte, hogy huszonhatodszor is sikerült méltó körülmények között búcsúztatnunk a nyarat. Köszönet mindazoknak, akik ehhez bármilyen formában hozzájárultak.

Kovács Piroska

Nagy Veronika, Csókás Péter és Zórád Ferenc fotói:

 

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás