• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A VARÁZSERDŐ avatása

Nyomtatás

Péntek este – szept. 17-én – hivatalosan is megnyitotta kapuját Alsóörs új létesítménye, az erdő ölelésében megépített, kialakított VARÁZSERDŐ.

A régi kőbánya évtizedekig szunnyadt a kitermelés megszűnte után, az erdő csendjében aludta Csipkerózsika álmát, mígnem 2000-ben rekultiválták, s amfiteátrum néven kezdett éledezni. A világ legfiatalabb amfiteátruma, ahogy Albrecht Sándor helytörténész nevezte, új színfoltja lett a településnek. Színházi előadások, bemutatók nyári helyszíne lett, de sokkal többet nem tudott nyújtani, hiszen a szabad területen és nézőtér lépcsőkön kívül más nem létezett. Semmilyen kiszolgáló épület nem volt, víz, villany is távol. A betonlépcsőket lassan kikezdte a fagy, néhol omladozni kezdett. Ismét több éves álomba merült. Ebből éledt újra néhány éve egy nagyívű összefogás és sikeres pályázat nyomán, s lett a pusztuló amfiteátrumból VARÁZSERDŐ, amiről a friss tapasztalatok nyomán azt is el lehet képzelni, hogy VARÁZSERŐvel bír majd.

Az elkészült létesítmény felavatására ezen az estén került sor. Bár az időjárás hűvösre váltott, sokan elfogadták az invitálást, s a szervezők tanácsát is megfogadva, meleg ruhákkal, takarókkal, párnákkal felkészülve érkeztek. A kapuban azonosítás és karszalag várta az érkezőket, s akinek maradt ideje, kicsit nézelődhetett is. A tavalyi épületátadás óta elkészült a tekintélyes méretű jurta is, melyben az ország – állítólag – jelenleg legnagyobb planetáriuma működik. Ennek előadásait már hetekkel ezelőtt meghirdették, ahogy a kisszínpadon is láthatott előadást az érdeklődő közönség, pl. Iván Szandra kitűnő énekes estjét. A kövezett utak mentén szolid megvilágítás segíti a tájékozódást, a kőlépcsők előtt műanyag széksorokat is elhelyeztek, hiszen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött lehetőség volt. Ma este a nagyszínpadon zajlottak az események.

Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a 334 millió forintos beruházás megyei pályázattal nyert, 254 milliós uniós támogatással és önkormányzati önerőből valósult meg. Ez egy 451 nm fogadó- és főépületet, 27 nm-es fedett kerékpártárolót is jelent. Megemlítette azt is, hogy a Bakony-Balaton összefogás gondolata nem új keletű, hiszen már Iklódy-Szabó János a második világháború előtti évtizedekben is sokat tett a Balaton régió fejlesztéséért.

A megye képviseletében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntött, s elmondta, hogy ez a szép új turisztikai célpont nem csak a települést, hanem a megyét is gazdagítja, hozzájárul a színesebb arculathoz. A két testvérmegye, Kovászna és Nyitra megye küldöttségét a múlt héten már elhozták ide, így hírét vihették határon túlra is.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Zrt. vezérigazgatójától hallhattuk, hogy Veszprém a kulturális főváros cím elnyerésére benyújtott pályázatában eleve régiókban, a Bakonyra és Balatonra kiterjesztve gondolkodott, ehhez az elsők között csatlakozott Alsóörs, melyhez ma 103 település tartozik. A kivitelező és üzemeltető társaság vezetője, Dobrosi Zsolt megosztotta a hallgatósággal, miért is tartja magát szerencsés embernek. Támogató család, jó kollégák és a piarista diákévek adta alap küzdő, kitartó emberré formálták. Köszönet a bizalomért, mondta, tartalmas, érdekes programok várják majd a látogatókat. A Pannon Várszínházzal évek óta jó a település kapcsolata, e helyütt az építkezés előtt is tartottak többször előadást. Itt majd a Naphalász legendája is életre kel. Sok és sokféle ötletük vár megvalósításra.

Dr.Kontrát Károly államtitkárt kérte fel polgármesterünk a létesítmény felavatására. Országgyűlési képviselőnk is megerősítette, hogy a Balaton kiemelt fontosságú turisztikai célpont lett, s nem csak a járvány miatt. A vízparti gyarapodás és fejlesztések mellett a kicsit távolabb eső erdő is kiváló lehetőséget kínál az alsóörsi csoda megteremtésének, miként azt már megyei lapunk, a Napló két évvel ezelőtt megírta. Utalt a kilátónk avatásakor mondott elhíresült mondatára, aminek igaz voltát az idő igazolta.

A köszöntők után dr.Kálmán Csaba lelkipásztor és Berkes Péter plébános megáldotta a létesítményt. Üzenjen ez a hely, Teatrum gloriae dei!

Mintegy válaszként erre a következő órában Malek Andi és Jáger Bandi dalait hallgathatta a közönség. A különleges hangulatú, a jazz, a soul és a gospel jegyeit megszólaltató Soulistic formáció nevében is utal a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra.

S amikor már igazán hűvössé vált az idő, meglepetésként egy kis tűzijáték búcsúztatta az avatásra érkezőket.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás