• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Köszöntünk, Amfiteátrum!

Nyomtatás

2021. szeptember 18- án Alsóörsön megnyitotta kapuit a világ legfiatalabb amfiteátruma. Fogadják szeretettel!

Huszonnégy óra sem telt el a nagyszabású átadási ceremóniát követően, amikor elnevezéséhez méltóan mintegy varázsütésre megtelt élettel a Varázserdő. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a látogatók örömmel vették birtokba községünk legújabb büszkeségét, az eleve sikerre ítélt modern látogatóközpontot, amelyet ezen a napon térítésmentesen kereshettek fel különféle járművekkel, vagy akár gyalogszerrel is, mivel kellemes, aszfalttal borított úton lehet megközelíteni a több részből álló objektumot.

Már maga a helyszín is kuriózum. Egy erdőben vagyunk, üde zöld fák között, ahol a permi vöröskő dominál, és ahol a tervezők még azt is figyelembe vették, hogy a nézőtér széksorai színben a kővel harmonizáljanak. A természet szépsége és az újonnan épített környezet jól egészíti ki egymást, mindezt ötvözve a modern technika vívmányaival.

Átlépve a beléptetőkapun az embernek meg kell terveznie, hogy merre induljon. Minden irányban van látnivaló, különösen most, az átadást követő napon, amikor az Amfiteátrum „berendezésén” túlmenően is bőséges a kínálat a szabadidő hasznos eltöltésének kellékeiből. Osztatlan sikert aratnak a különféle ügyességi vetélkedők és a népi játékok. Aki színházi élményre vágyik, lehetőséget talál rá az Amfiteátrum színpadán, ahol a Kippkopp a fűben című kedves bábelőadást tekintheti meg a Nefelejcs Bábszínház előadásában. Ez a délelőtt a családoké.

Az új létesítmény legnagyobb szenzációja kétségkívül a planetárium, az országban a legnagyobb. Az ember kényelmesen hátra dől a székében és a szó szoros értelmében varázslat alanya lesz: körül öleli a világmindenség, a csillagos égbolt a maga csodáival, miközben a narrációból valós képet kap arról, amit lát. Jószívvel ajánlom az élményt mindenkinek! Ha pedig a mennyboltról visszatér a földre, feltétlenül csodálja meg a mi vidékünk kincséből, a permi vöröskőből épült „névadót”, az amfiteátrum nézőterét is, szép, előkelő és impozáns, egy új ékkő Alsóörs kincsesházában.

Amíg körülöttem pezsgett az élet, én Alsóörs jegyzőjével, Báró Bélával beszélgettem, aki lányaival érkezett. Először a néhány nappal ezelőtt lezajlott autómentes napról ejtettük szót, melynek keretében 30 fő részvételével sikeres kerékpártúrát vezetett immár ötödik alkalommal Alsóörs és Balatonalmádi között, majd a lelátó építésével kapcsolatos kezdeti nehézségeket idézte fel. Mint mondta, sok szép élmény vár ránk a jövőben ezen a helyen, különféle kulturális programok, színházi előadások és sok más egyéb, egyrészt partnereinknek – köztük a Pannon Várszínháznak – köszönhetően, másrészt a Kultkikötő jóvoltából. Hallhatunk majd tematikus előadásokat változatos témákról, láthatunk jó filmeket. Célkitűzés az iskola és az óvoda bevonása az érdekeltségi körbe.

Nem szóltunk még arról, hogy ez a nap is tartogatott még egy élményt a szép számú érdeklődőnek: este egy fergeteges vígjáték került színre, lehetőséget adva a remek színművésznek, Csányi Sándornak arra, hogy egyszál maga egész világot teremtsen a világot jelentő „köveken”. A „Hogyan értsük félre a nőket?” című egyszemélyes darabban ugyanis nyolc karaktert személyesít meg – remek teljesítmény!

A továbbiakban Dobrosi Zsolt, az üzemeltető cég vezetője mondta el, hogy közös munka és együtt gondolkodás eredménye az, amit most látunk. Pályázat alapján kezdtem azt álmodni – mondta, hogy itt ülök és beszélgetek, körülöttem gyerekek, szülők, azaz család. Nagyon fontosnak tartom ennek a lelkületnek az átadását. Kevés olyan lehetőség van, mint ami Alsóörsön adatik. A Varázserdőben együtt lehet a család úgy, hogy közben mindenki jól érzi magát. Hogy mitől bír varázzsal a Varázserdő? Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnökének „A naphalász legendája” című meséje adja meg rá a választ, miközben beköltözik a digitális világ az erdőbe. A hegyoldalon álló tizenkét faragott kőfigura egy tucat mesehős, akik soha nem látott módon vezetnek végig bennünket utunkon. Első ízben az Endrődi iskola diákjai fogják kipróbálni a nagyszabású digitális játékot.

Dobrosi Zsolt máris új álmokat dédelget. A főpróba remekül sikerült.

Kívánjuk kedves alsóörsi Amfiteátrum, hogy éltedet kísérje sok siker, magunknak, látogatóknak pedig szép élmények adassanak meg!

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás