• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

VI. Alsóörsi Horgásznap és szüreti felvonulás

Nyomtatás

Szeptember utolsó hétvégéje a legszebb őszi - napközben már-már nyári meleggel – idővel köszöntötte a kimozdulni vágyókat. Alsóörsön programban nem volt hiány, sőt…

Ezen a napon rendezték meg a VI. HALNAPot is a strandon, hármas összefogással: a Veszprémvidéki Horgász Egyesület, a Laroba hotel és étterem, valamint Alsóörs önkormányzatának szervezésében és közreműködésével.

Horgászatra és főzésre lehetett nevezni. A három fős horgászcsapatok kora reggel elfoglalták a strand teljes szélességében a partot, A, B és C szektorra osztva telepedtek botjaik mellé a korai beetetést követően. 12 csapat nevezett, 36 horgász várta délelőtt a szerencsét.

Eredményeiket a délig tartó horgászat után összesítette a zsűri. Igaz, a délnyugati szél eléggé fodrozta a vizet, de a kellemes napsütés és délelőtti nyugalom széppé tette a napot. Az sem baj, ha nem fogok semmit – mondta az egyik horgász – ilyen szép időben jó itt üldögélni.

Bizony nem üldögéléssel töltötték az időt a főzésre benevezett csapatok, berendezkedtek asztalaik körül, és serényen munkához láttak. Hat csapat nevezett, mind a hat csapat más-más halas ételt készített. Hallé csak egy bográcsban rotyogott, a Felsőörsről érkezett Németh Józsefné családja készítette a hagyományos és közkedvelt ételt.
Illetve két másik nagy bográcsban is készült, a Laroba hotel szakácsai legalább száz adagot főztek, de ezt versenyen kívül, számítva a dél felé érkező látogatókra.

S mi minden készült még? Halgombócleves és pontygombóc currys gombamártással (Jeruzsálemhegyi Baráti Társaság két csapata), milánói pontyból (Veszprémvidéki Horgász Egyesület), pontytejpörkölt házi túróscsuszával (Palmera Gyros csapata), harcsás töltött káposzta (Csikyék csapata).

A zsűri munkája délben kezdődött. Addig sem telt unalmasan az idő. Erről főleg Szőke András műsorvezető gondoskodott, aki az alkalomhoz igazodva hosszú kötényt kötött, s a mikrofon erejével inspirált, buzdított, beszélgetett, mókázott. A zenéről Németh Béla gondoskodott, a pikkelyeket Nagy Veronika árulta, ezekkel lehetett halételeket venni.

Az előző évekhez hasonlóan ismét népi játékok is várták a gyerekeket, játékos kedvű felnőtteket. Egy asztalon ördöglakatok, bűvös kockák, különböző kirakók és egyéb furfangos játékok, közelben ügyességiek. Ahogy elnéztem, a ládaderbi volt a legnépszerűbb a kicsik körében.

A Rotary Club Veszprém is részt vett ezen a programon - s mint a szeptemberi falunapon is – jótékony, segítő szándékkal. A villányi Vylyan Pincészet borait kínálta dr.Nagy László és dr.Udvarhelyi Miklós, s mint megtudtam, a hasznot az alsóörsi iskolának ajánlotta fel a klub.

S amikor már a nap magasan járt az égen, a zsűri is elvégezte munkáját, az eredményhirdetés következett. A háromtagú zsűri: Kirchner László elnök, Hebling Zsolt polgármester és Szőke András színész, rendező, műsorvezető a következő eredményeket ismertette.

Minden horgászcsapat emléklapot kapott. S amint várható volt, tekintélyes méretű és súlyú hal nem akadt egyik horogra sem.

Egyéni eredmények:
1. Kocsis Imre 1510 gr
2. Benke László 1235 gr
3. Zenik Tamás 1060 gr

Csapateredmények:
1. Olds Smugler 2635 gr
2. Kocsis Team 2425 gr
3. Pontypinty cs. 1970 gr

A legnagyobb halat Benke László fogta (970 gr), a legtöbbet, öt darabot Kocsis Imre (1510 gr), s a vándorkupa az Old Smugler csapatához került.
A díjazottak éremben és oklevélben részesültek, melyek átadásában a Bakony-Balaton Horgász Szövetség ügyvezető elnöke, dr.Táncsics Aladár és a Veszprémvidéki Horgász Egyesület elnöke, Tatai Lajos is közreműködött.

Kirchner László ezután a zsűri ételekről hozott döntését indokolta: annyira finomnak, ízletesnek találták a megkóstoltakat, hogy lényeges különbséget nem tudtak, akartak tenni, ezért öt csapatot aranyéremmel és oklevéllel díjaztak. Ezek: Gecse Gábor csapata (Veszprémvidéki Horgász Egyesület a pontyból készült milánóival), a Jeruzsálemhegyi Baráti Társaság 1-es csapata a magyaros halgombóc levessel, a Palmera csapata a haltejpaprikással, Németh Józsefné családja a hallével és Csikyék a harcsás töltött káposztával. A fődíjat a Jeruzsálemhegyi Baráti Társaság 2-es számú csapatának ítélte a zsűri, akik pontygombócot készítettek currys gombamártással. A jó hangúlatú fotózkodás közben még egy aranyérem talált gazdára egy palack helyi bor kíséretében, ezt Szőke András nyakába akasztotta polgármesterünk, megköszönve munkáját.

Lassan az utolsó kondér is kiürült, a jó meleg még marasztalta a szép számú közönséget, barátokat, családokat.
Délutánra is jutott program, hiszen a sportcsarnok elé érkezett a Paloznakról induló hagyományos szüreti felvonulás: két lovaskocsi, traktor, feldíszített autók és kisvonat formájában, négy lovas kíséretével. S mint minden évben, Czeglédy Ákos paloznaki polgármester mint kisbíró itt is kihirdette a nagy igazságot, miszerint a legjobb alsóörsi bor Paloznakon terem. Erről legalább értesültek azok a túrázók is, akik a Riviéra szervezte Nyitott pincék túráról éppen visszafelé tartottak, s a talpas üvegpoharakat is hozták magukkal minden viszontagságon át, s meg is kóstolhatták a paloznakiak kínálta bort, míg az alsóörsiek frissen sült pogácsával várták a vendégeket. A Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar is elfújt néhány nótát, majd a menet visszaindult Paloznakra, ahol este szüreti bállal fejezték be a napot. Erre szíves invitálást kaptak a jószomszédság nevében az alsóörsiek is.

Csiszár Edit

Képes beszámolónk Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás