• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsön, advent első vasárnapján

Nyomtatás

Hagyományainkat tiszteletben tartva, ám napjaink kihívásaihoz igazodva tette meg Alsóörs november 28-án, advent első vasárnapján az első lépést a karácsonyi ünnepkörre való felkészülés felé vezető úton.

Bár az eredeti programban több helyszín szerepelt, az időjárásra való tekintettel a szervezők rugalmasan oldották meg a kérdést. Szerencsére az Eötvös Károly Művelődési Ház kialakítása, különösen most, mióta az átriummal is kibővült, tökéletesen alkalmas különféle rendezvények lebonyolítására, így történt most is: a karácsonyi vásár és a fényfestés is erre a központi helyre költözött. A kirakodóvásár választéka mindössze kétféle kínálattal várta az érdeklődőket: az egyik asztalnál a napi életvitelhez szükséges kézműves kellékeket, a másiknál ékszereket lehetett vásárolni.

Az ünnepi aktus karácsonyfák „bemutatkozásával” vette kezdetét. Az ötlet Szuper Miklósné népi iparművésztől, az Alsóörsi csipkeműhely alapítójáról származik, azaz annak mai formája, ugyanis az alapok a régmúltba nyúlnak vissza. Az örökzöld növények tisztelete az ókori népek hitvilágának sajátja. Fontos szerepet töltött be az egyiptomi, a germán, kelta, római kultúrában is. Fenyőfát először a Német – római Birodalomban állítottak a 16. században. A gyertyagyújtást Luther Mártontól tanultuk. Amerikában német telepesek honosították meg, erről egy 1830-as évekből származó feljegyzés tanúskodik. A népszerű királyi pár, Viktória királynő és Albert herceg pedig már egy amerikai újság címlapjáról mosolyog ránk, amint éppen családja körében tölti az ünnepet a feldíszített karácsonyfa körül. Innen már csak egy lépés volt, hogy a szép szokás Európában is elterjedjen (Ferenc József még Madeirára is küldött Sisinek, amikor ott tartózkodott). Nálunk 1860 óta divat, meghonosítása Brunszvik Teréz grófnő nevéhez fűződik.

A lélekmelengető, ünnepre hangoló szép szokás ma már Alsóörs életéhez is hozzátartozik. Mázik Melindától, az Alsóörsi csipkeműhely alapító tagjától megtudom, hogy a karácsonyfadíszítő demonstráció műhelyük megálmodójától, Szuper Miklósné népi iparművésztől származik, aki lehetőséget biztosított szárnyaló fantáziájuk kibontakoztatásához. A mai már a hatodik alkalom, amikor kreatív szemléletüket igazolhatják. A díszítés nem verseny, nincs jutalmazás, miként nevezési díj sem, az alkotás öröme a tét – mondja Melinda.

Kezdetben házilag készített díszekkel ékesítették a fenyőket, később szalagokkal, marcipános süteménnyel, ma már az ötleteknek nincs határa. Bizonyság erre az idei megmérettetés is, amely dr. Szloboda Katalin szavalatával vette kezdetét. Alsóörs önkormányzatának kollektívája fehér csillag díszeivel a klasszikus értékekhez igazodott, a Sirály Nyugdíjas egyesület egyedi angyalkákat készített színes fonalak felhasználásával. Mint azt Pataki Júliától, a Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzserétől megtudtam, csapatuk másodszor vesz részt a bemutatón. Számukra az esztétikai élményen túlmenően fontos szempont a környezetvédelem. Ne termeljük szemetet! - ez a jelszó. Díszeik természetes anyagok, elfogyaszthatók, újra használhatók. A Tarnai Viktória vezette Tündér Ujjjak Klub tagjai különleges alkotással neveztek: díszeik már a jövőt körvonalazzák. Később megtudtuk ennek okát is, miszerint önkormányzatunk ebben az évben is megszervezi jótékony célú árverését, amelyen a fát díszitő különleges angyalkák a klub felajánlásának köszönhetően jó ügy szolgálatába állnak: községünk orvosi rendelőjének eszközparkját fogják gazdagítani.

A karácsonyfák bemutatkozását az ünnep fénypontja, a gyertyagyújtás követte. Községünk polgármestere, Hebling Zsolt köszöntötte az ünneplőket, múltat ábrázolt, szólt napjaink történéseiről és a jövő terveiről, ünnepi gondolatait követően pedig meggyújtotta a község adventi koszorúján az első gyertyát. A szép ünnepség különleges látvánnyal, a helyszínen bemutatott fényfestéssel és ünnepi zenével zárta kapuit. Találkozunk: egy hét múlva, ugyanitt.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás