• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Falukarácsony 2021.

Nyomtatás

FALUKARÁCSONY 2021.12.21. Ebben a vírus vezérelte világunkban a tavalyi év kihagyása után idén ismét adventi, karácsonyváró összejövetelre invitálták a falu lakosságát a faluközpontba.

Ahogy már megszokhattuk, az ünnepi fények advent kezdetén kigyúltak és világítanak, meleg fényükkel az ünnepvárás érzését erősítik a sötétben arrafelé járókban. Benépesült a betlehem is, már csak a kisded hiányzik a jászolból.

A falu adventi koszorúján égő három gyertya mellé itt lobbant fel a negyedik is. Ferenczy Gábor alpolgármester gyújtotta meg, miután köszöntötte az megjelenő lakosokat, gyerekkori emlékeit is felidézve.

Az egyházak képviselői is szóltak az ünnepvárásról. A református tiszteletes, dr.Kálmán Csaba egy szép történettel, a hídépítőt csodáló kisfiú és a mester beszélgetéséből kirajzolódó álmokról, lehetőségekről, végső soron a szivárvány hídjáról, mely az eget a földdel összeköti, azaz az Istent az emberrel. Az ünnep is ilyen lehetőség, a szeretet lehetősége Isten és ember között. Berkes Péter plébános is a szeretet erejéről beszélt: Istent, felebarátainkat és önmagunkat is szeretni talán nehéz, de az advent ideje erre tanít.

Tarnai Viktória, a helyi Tündér Ujjak kézimunkázó szakkör vezetőjének is volt mondandója. A szakkör tagjai nemezeléssel készítettek angyalokat, amiket kerek vagy ovális burokba rejtettek, gyönyörű szépek, láttam a maradékot. 55 ilyen alkotás született, java része elkelt egyéni felajánlások alapján. Amiért ezt itt is szóba hozták, annak célja van, az alsóörsi orvosi rendelő részére szeretnének egy hordozható ózongenerátort vásárolni vagy abba besegíteni.

Az iskola énekesei sajnos nem tudták vállalni a szereplést, de a Sirály dalkör, Bónyai Mária vezetésével karácsonyi dalokból összeállított csokorral készült. Majd Kovács Nóri énekes, zenész rövid műsora következett. Az elismert, sikeres művész többféle stílus ötvözője ma sem okozott csalódást. Tiszta hangja betöltötte a teret, bár igaz, az emberek közben egymás társaságának is örültek, jöttek-mentek, meleg teát, forralt bort fogyasztottak, finom pogácsákat majszoltak, gesztenyét héjaztak….. beszélgettek, beszélgettek.

S akik biztosították a kellemes hangulat kellékeit: a Napraforgó Óvoda, a Bitang Burger és a művelődési ház dolgozói, a gesztenyesütögetés Vörösmarty Mihály posztja évek óta.

Jó volt itt a téren időzni sokféle teendőink ellenére, megállni kicsit, topogni a hideg kövön egy pohár forralt borral/teával a kezünkben.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival:

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás