• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Tájékoztató: Kerékpárút építés II. ütem

Nyomtatás

Tisztelt Endrődi utcai Ingatlantulajdonosok! Tisztelt Lakosság, tájékoztatjuk Önöket a Kerékpárút építés II. ütemének előkészítéséről

Az előkészítési munkák kezdete: 2022. április 14. (csütörtök)

Településünkön sok évtizede - már a tanácsi-, majd az önkormányzati időszakban is - kiemelt figyelmet szenteltek elődeink és most mi is parkjaink, utcafáink, zöldterületeink fenntartására, pótlására, fejlesztésére.

Megvalósult az Alsóörs-Felsőörs kerékpárút építésének I. üteme. Az építés II. ütemének előkészítése van folyamatban, amelynek része az Endrődi út a Gyöngyvirág utcától az Alkotmány utcáig terjedő szakasza.
Itt az elmúlt évben megépült részhez hasonlóan az árokba (megfelelő keresztmetszetű) a tervek szerinti zárt csapadékvíz csatorna épül, s az útburkolat K-i oldalán kiemelt szegély mellett létesül a kerékpárút.

A projekt 2015. februári nyomvonal kijelölési, előkészítő terv készítésének időszakában ismertté vált, hogy a postától a Merse útig a bugás-csörgőfa sort meg kell szüntetnünk, s helyette más lombkoronájú növényeket kell elültetni. A tervismertető lakossági fórumon ez a szándék találkozott az érintett lakók többségének véleményével is.

Most érkeztünk el oda a beruházás előkészítésében, hogy a közbeszerzés várhatóan februári lezárása-, a kivitelező kiválasztása- és a szerződés megkötése után a fákat kivágjuk, melyre 2022. április 14-én (csütörtökön) kerül sor, az új ezüsthárs sor ültetésére pedig ősszel.

Több szakemberrel történt egyeztetés után Tilia Tomentosa „Teri” ezüsthárs díszfasort telepítünk. A fotókon látható a jelenlegi fasor, ill. az új növénytípus.

 

A növény jellemzői:
Jó tűrőképességű, kis, helyigényű, szűk terek fásítására különösen alkalmas.
2 m felett kialakuló tojásdad formájú kompakt korona zárt ágrendszerrel.
Nem terjeszkedő típus, gyökérzete nem erőteljes, levelei 5-10 cm-esek, szíves vállúak, ezüstös fonákúak. Virága illatos, jelentős termése, gyümölcse nincs.

Pandur Ferenc intézményvezető


Rövid összefoglaló a kerékpárút építés második ütemének indulásáról 

A kerékpárút építés második ütemének közbeszerzését a Colas Út Zrt nyerte.

Előzetes egyeztetések után indul a második ütem, 2022. április 13-án megtörtént a munkaterület felmérése és átadása, a nyomvonalak kijelölésre kerültek.
Az egyeztetéseket követően, április 14-én kezdődik a fakivágás, melyről a fentiekben is beszámoltunk.

Az építési munkálatok Húsvét után kezdődnek.

Tisztelettel:  
Hebling Zsolt 
polgármester

 

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás