• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Piknik piac Alsóörsön

Nyomtatás

Pénteki nap lévén, augusztus 5-én délután ismét megnyitotta kapuit Alsóörsön a Piknik piac. Az esemény ma már része a község sokszínű életének.A Riviéra Turisztikai Egyesülettől származó ötlet három évvel ezelőtt látott napilágot.

Példa akadt rá, akár a környéken is, hiszen napjaink kedvelt formája a termelők, szolgáltatók és fogyasztók közvetlen találkozása. Az effajta megoldások célja az, hogy a helyi termelők segítséget kapjanak egyrészt oly módon, hogy az érdeklődők megismerik őket, másrészt portékáikat népszerűsítik. Iklódy-Szabó János, az Alsóörsön élő politikus közéleti személyiség jut erről eszembe, aki az 1900-as évek első felében a fél falunak munkát adott olyan meggondolásból, hogy „hadd boldoguljanak az idevalók!” A formátum más, a cél azonos.

A piac létrehozásához Alsóörs Község Önkormányzata biztosított területet. Maga a helyszín (az egyesület épülete előtti térség) kiváló választásnak bizonyult, a frekventált hely egyenesen kínálta magát: a hozzá vezető út közlekedési csomópont, szárazon és vízen egyaránt megközelíthető, a Sirály park Alsóörs szíve, ahol minden megtalálható. Az elnevezés maga találó, hiszen a szó szoros értelmében vett „piknik” kritériumai, a festői környezet és a szabadban elfogyasztott közös étkezés lehetősége adott.

A kezdőlépések elvégzése után – értem alatta az előkészületeket és a járulékos munkákat – a piac hamar népszerű lett, ami nem véletlen, mert jó hírére rászolgált, működőképes, kialakult az arculata. Vannak állandó kiállítók és vannak törzsvendégek, de megfordulnak itt olyan látogatók is, akik ismerkedni szeretnének a lehetőségekkel, vagy éppen szeretnének szembe találkozni az általuk keresett termékkel, amire jó esélyük van. Magam is megtapasztaltam, hogy a felhozatal sokszínű, jóformán minden „műfaj” megtalálható. Íme, néhány termék a környék kézműves kínálatából:

A méz Balatonfűzőről ékezik, lekvár és szörp (köztük áfonya, szeder) Felsőörsről, Hajmáskérről. Pécsely zöldséget, gyümölcsöt kínál, Tihany különféle eceteket. Az ékszer Paloznak és Veszprém specialitása, Füred virágokból készült ajtó- és asztaldíszeket hoz, Győr szappanokat. Találunk jóféle borokat és chiliszószt, gyermekruhát és játékokat a környező fel nem sorolt településeknek köszönhetően. Én pedig kedves ismerősöket, akikkel az előző piacok egyikén már találkoztam. Közéjük tartozik Bogi, aki Hárskútról érkezett és sajtkészítéssel foglalkozik. Jóvoltából megismerem a mesterség legfontosabb szabályait, virtuálisan „bemutat” kedvenc kecskéinek, receptet kapok a sajttészta elkészítéséhez, bevallom meglepő ízvilággal nézek szembe, de már így elmondva is ígéretes. Sokáig tudnánk beszélgetni, de tovább kell mennem, mert mostanság Alsóörsön rengeteg a program, felsorolni is nehéz a jobbnál – jobb szórakozási – sportolási – művelődési lehetőségeket.

Azért még másik kedves ismerősömmel, a lovasi Simon Ildikóval szót váltok, miközben megcsodálom újságpapír újrahasznosításával készült fonott portékáit. Egy ilyen piacról természetesen a hazai színek sem hiányozhatnak. Rízné Szilvia aromazáró textilszalvétái, könyvborítói és a „nasi – tasi” (elnevezése magyarázat rendeltetésére) mindig sikert aratnak.

Amikor Pataki Júliával, a Riviéra TDM menedzserével és Sári Kinga referenssel erről a témáról beszéltem, még Mártonffy Gábor főépítész asztalán voltak azok az elképzelések, amelyek azóta megvalósultak. Az egyesület köszönetet mond segítségéért. Ahhoz, hogy a pergolával ékes, esztétikus piactér létrejöhessen, a Bakony – Balaton Keleti Kapuja Leader pályázaton elért sikerre volt szükség. Természetesen vannak további elképzelések is. A rendezők többféle módon szeretnék bővíteni a kínálatot. Elképzeléseik között szerepel a bőségesebb élelmiszer felhozatal különös tekintettel zöldség – gyümölcs – hentesáru vonatkozásában, továbbá kézművesfoglalkozások és különféle programok szervezése gyermekek - felnőttek részére egyaránt. Kedvező adottságaikat kihasználva egy sokak számára vonzó, igazi közöségi tér kialakításán fáradoznak. Sok sikert hozzá!

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Veszprém-Balaton 2023.

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás