• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Fesztiválkrónika 2022.

Nyomtatás

FESZTIVÁLKRÓNIKA 2022. Augusztus 19-én tovább „csináltuk a fesztivált”. A program megőrizte sokszínűségét, a látogatók ünnepváró hangulatukat, Alsóörs szépségét és vendégszeretetét.

Autók és vitorlások

A délelőtti órák igazi csemegét tartogattak a régi autók szerelmeseinek.
A Sirály parkban jól megfértek egymás mellett a már éltesebb korban lévő gépcsodák: Mercedesek, BMW-k, Ferrarik és más világmárkák. Ottjártamkor még csak „élvezték” a kíváncsiskodó tekinteteket, arra várakoztak, hogy felvonulhassanak. A VI. veterán autóstúra ugyanis a TABU Oldtimer Kupa vitorlásverseny kísérőrendezvénye volt. A kupát népszerű színművészünk, a nagyszerű Bujtor István emlékére rendezik meg évről évre, akiről köztudott, hogy a vitorlázás nagyon közel állt hozzá. A Balatonfüred – Tihany – Dörgicse – Alsóörs – Kenese útvonalat érintő közös felvonulás alkalmával balatonfüredi szobrát megkoszorúzzák. A rendezvény ötletgazdája dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Az idei túrán húsz gépjármű vesz részt Magyarország egészét képviselve. Közülük a „legkorosabb” egy Mercedes – Benz Ponton 1958-ból, a többség az 1980-as évek képviselője. Mindezt Pintér Emiltől, az MBCM elnökétől tudtam meg, aki azt is elmondta, hogy mindenkor szívesen jönnek Alsóörsre, mivel itt jól érzik magukat, egyben gratulált a község fejlődéséhez, az itt folyó élethez.

Következő beszélgetőpartnerem számára egyszerre szakma és szenvedély az autók világa, foglalkozását tekintve ugyanis autószerelő, aki pályája során számos motort és nyolc autót varázsolt újjá. Szatmári Csaba Pécsről érkezett egy 1946-os évjáratú Rover 12 –vel. Nekem az a legboldogítóbb fizetség, ha megrendelőim elégedettek - mondja, majd a versenyt és Alsóörs vendégszeretetét dicséri. Biztosítva áll már a jövő is: a bájos szöszke hároméves, Berki Gergely Csornáról máris nagy autógyűjtő, aki kedvünkért még arra is hajlandó, hogy volán mögé üljön. Családja itthon van Alsóörsön, Csiszár Edit versének szavaival élve „rájuk talált e táj”.
Ami a vitorlásversenyt illeti, a mezőny útvonala Balatonkenese – Alsóörs – Balatonkenese volt, Alsóörs csak annyiban érintve, hogy itt fordult vissza a mezőny.

Kulturális kínálat

Augusztus 19-én továbbra is a Mardi Grass Jazz Band szórakoztatta a közönséget, megalapozva a hangulatot Gájer Bálint fellépése előtt. A népszerű énekes, a mai magyar swing – pop zenei stílus képviselője műsorával kellemes estét ajándékozott az alsóörsi közönségnek. A napi zenei kínálatot a Sakk – Matt együttes koncertje és utcabálja zárta, majd az Ahura Fire Tribe tűzzsonglőr showja következett.
Államalapításunk évfordulójára mindig gondosan készülünk, az idén még a szokottnál is nagyobb körültekintéssel, mivel községünk ebben az évben ünnepeli 750. születésnapját. A dupla évfordulóról honlapunkon Ünnep az ünnepben címmel olvashatnak. Az időjárás azonban nem volt tekintettel erre, a várva várt eső ebből a szempontból kedvezőtlen időpontban érkezett, lehetetlenné téve a tűzijáték és más augusztus 20, 21-re tervezett ünnepi programok lebonyolítását, melyek egy részének pótlására később kerül sor.

Testvérek, ha találkoznak

Alsóörsnek két testvértelepülése van, a székelyföldi Málnás község és a felvidéki Kalász. Három, illetve több mint két évtizedes kapcsolatról van szó, jól ismerjük egymás örömeit és gondjait. Ez alatt a hosszú idő alatt minden jeles alkalmunkra meghívtuk barátainkat, miként ők is bennünket. A három „testvér” között korrekt, szeretetteljes és gyümölcsöző a kapcsolat, amely a teljes lakosságára kiterjed. Természetesen most is itt vannak.

Elsőként Major Jánossal, Kalász korábbi polgármesterével beszélgettem, aki tíz éven át irányította a falut. Mint mondta, 1999-ben járt nálunk először, azóta második otthonának tekinti Alsóörsöt. Itt mindig jól érzi magát, sok barátja van. Feleleveníti az első találkozást, az izgalmas labdarúgó mérkőzéseket, amelyek kiállták az idők próbáját. Holnap kiderül, hogy jelenleg ki van jobb formában.
Megkérdeztem Kalász első emberét, Balázs Jánost is, hogy napjainkban milyen kérdések foglalkoztatják. Az elmúlt két évben fellépő pandémia nem ismert határokat, ismerős problémákkal kellett megküzdeniük nekik is az élet sok területén. Ezek azonban nem befolyásolják azt, hogy éljen tovább és virágozzék a két település között fennálló példamutató kapcsolat. Ezt támasztja alá az a kérés is, amellyel a kalászi delegáció egyik tagja fordult hozzám, aki kérte, hogy feltétlenül írjam meg azt, hogy nagyon jól érzik magukat és azt, hogy születésnapja alkalmából minden jót kívánnak Alsóörsnek.
Szotyori Angélával, Málnás polgármesterasszonyával ott folytattuk a beszélgetést, ahol egy évvel korábban abbahagytuk. Ha visszagondolok rá, hogy mennyi minden történt az elmúlt 32 év alatt! – mondta. Hogy mennyi élménnyel gazdagodtunk, hány új embert ismertünk meg, mennyi baráti kapcsolat alakult ki közöttünk! Szükséges beszélnünk róla, hogy fiataljaink előtt legyen élő példa, és hogy az elkövetkező kerek évfordulók is élettel megtöltött ünnepi alkalmak legyenek.

A fesztivál sportjáról

Alsóörs „sportos” település. Ilyenkor, fesztiválok idején gondoskodik arról, hogy látogatóit – felnőtteket, gyerekeket egyaránt – különféle versenyek várják. Így volt ez most is, azaz így lett volna, de a választékot lecsökkentve az időjárás ebbe is beleszólt.
A kerékpárversenyen tízen indultak, kizárólag ifjúsági korosztály, olyannyira, hogy a legifjabb „sportoló” mindössze két esztendős volt. Ezúttal is érvényesült a couberteni gondolat, a részvétel volt a fontos. Teqballban a felnőttek mellett képviseltette magát a junior kategória, a párosok versenye nem volt korhatárhoz kötve, miként a lábtenisz sem. Mint minden alkalommal, az idén is sikersportág volt a labdarúgás. Ilyenkor lelkes szurkolók hada bíztatja kedvenceit, akik a strand homokján lövik a remek gólokat. Évek óta a fesztivál kiemelkedő eseménye az Alsóörs – Kalász labdarúgó mérkőzés, ahol az idén is a barátság győzött: igazságos döntetlen, 8:8 lett az eredmény. Gratulálunk mindkét csapatnak!
Sajnálatos módon elmaradtak két sikersportág küzdelmei: a vízibicikli versenyen és a népszerű lovaglásban az időjárás győzött, de fel a fejjel, jövőre is lesz fesztivál!

Vélemények tükre
Pribék János, Előszállás:
Többször jártam már az alsóörsi fesztiválon. Elmondhatom, hogy minden alkalommal jól éreztem magam, adottak hozzá a feltételek. Szép a helyszín, megfelelően van kialakítva a környezet. Kedvesek az emberek, a fellépők profi előadók. Bejáratott rendezvény. Mi kell még egy kellemes estéhez?

Nagy Emilia, Budapest:
Gyakran járunk Alsóörsre, nemcsak a strandra, rendezvényekre is. Ma már ott tartunk, hogy egyre több helyszín áll rendelkezésre, néha nehéz a programok közül választani. A fesztivállal elégedettek vagyunk, jó műsorok vannak, látszik, hogy a szervezők igyekeznek minden igényt kielégíteni. Az időjárás túlságosan is kedvező, nem fázik senki sem. Van mit enni, inni, küszönjük, jól vagyunk.

Zsellér Gusztáv:
Zsellér Gusztávval a veterán autók seregszemléjén találkoztam. Először természetesen erről a témáról beszélgettünk, amit utána mondott, az viszont bevallom, meglepett. Arra a kérdésemre, hogy mi ejtette őr rabul nálunk leginkább, azt válaszolta, hogy az emberi sorsok érdeklik. Innen már csak egy lépés volt az, hogy gratuláljon Alsóörs 750 évéhez, újabb szép évszázadokat kívánva nekünk.

Az idei nyárbúcsúztató számtalan problémát tartogatott a szervezők, rendezők, közreműködők számára, nem egyszer ad hoc megoldást kívánva, ennek ellenére nehézségeivel együtt jól sikerült. Köszönet érte Alsóörs önkormányzatának, Kálmánfi Gábornak, Nagy Veronikának, Molnárné Mile Anikónak, a TEMÜSZ dolgozóinak és mindazoknak, akik ezt lehetővé tették.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói: {gallery}2022/fesz22{/gallery}
 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás