• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Méltóságos ünnepünk

Nyomtatás

Alsóörs a természeti szépségekben gazdag,szemgyönyörködtető Balatoni Riviéra gyöngyszeme. Fénygazdag évszakok: tündöklő tavasz, nyár, színpompás ősz, csendbe hajló téli hóvilág.

Pannon derű,történelmi hangulat a vízre hajló dombhátakon. Fejlett fürdőkultúra. A község létét,fejlődését kezdetektől meghatározta a Balaton s tágabb környezete. A római utak, Baláca, az ősi Veszprém,a szomszéd települések s a Bakony. A történelmi távlatokból eredő ősi halászat,a rómaiak idetelepítette szőlészet, a természetadta permi vörös homokkő bányászata, faragása, a balatoni hajózás, a táj és emberformáló vasúti közlekedés. Hatalmas érték a mára kialakult arculatformáló balatoniság. Az idevaló ember tehetségével,erejével gyarapította,alakította e térséget. A vöröskőből ideillő értékeket emelt: templomoz,iskolát,magának hajlékot,hangulatos hegybeli pincéket. Tökélyre munkálta a kőfaragást,országos hírre vitte a nádazás mesterségét, a balatoni télidők adta jéghalászatot.Birtokolta az öneltartás számos tudományát: az erdőgazdálkodást,földművelést,bortermesztést. Megteremtette a lét,a közösségi élet,a közbirtokosság tisztes föltételeit.

Háromnegyed évezred távolából üzen falunk első írásos említése.Ősi település, tősgyökeres családokkal, a népi építészet jeles emlékeivel. Tanulságos, élménydús látványérték a Somlyó-hegy oldalába épült ősközség. Az Ófalu. Patinás lakóházak. XIII.századi műemlék templomával magyaros hangulatot sugall. Szomszédságában a temetőnk.

Elfénylett,kedves emlékű falubelijeink örök nyughelye a Balaton örökké idecsillanó lélekbékítő valóságával. Közel ide a turbánkéményes Török-ház is. Híres későgótikus építészeti kincsünk, Magyarország 1000 szépsége között! Kőboltpincéje nagyrangú kiállítóhely. AMFI! A Csere-hegyi erdőnk ölelte kultúrközpont amfiteátrumunk egycsapásra került a széles érdeklődés központjába.Szórakozási tudás- és játékközpont.

Időtlenségbe mutató jelkép akár az Iklódy-Szabó János emelte kastély faragott vöröskő támíve. Biztosítja a bástyafal időállóságát. Anyagban az erő,gondolhatnánk. Ám nemcsak abban,hanem az alkotó szellemiségben is! A tám homlokán két fölirat.Bibliából latinul: "Ha Isten velünk,ki ellenünk?" a Másik háromszavas magyar bölcsesség: Bort, Búzát, Békességet! Azaz kedvet, megélhetést,összefogást. Három szóban létezésünk értelmezése magyar nyelvünk sziporkázó összefoglalásában! Ezért is érezhetjük magunkat, úgymond diadalív alatt, midőn árnyékából tekintetünkbe öleljük tornyával messzeintő templomunkat, vagy éppen a tihanyi kettőstorony alkotta ezeréves nézőpontra pillantunk.

Helyi értéktárunk ez ünnepi időszakában a nyelvi, szorosabban az anyanyelvi jellemzőnket emelem ki. Nagy kincsünk az anyanyelvünk!Ősrégi fejlődésében megőrzött tömör, kifejező képességében minden nyelvet fölülmúl.

Berzsenyi Dániel szerint tán az Óvilág nyelveinek a gyökere és anyja. A Magyar Tudományos Akadémia szerint ötven más nyelvvel mutatja a kapcsolatot. A szófejtés bizonysága szerint nyelvünkben alig van változás. Az összes európai nyelv közül a magyar a legrégibb. Ma is pontosan értjük a legrégebben mondott,írott őskori szövegeinket. Az ezeréves tihanyi alapító levelet A Mária-imádságokat... A felelősséggel őrzött alsóörsi családi levelezések 1582-1656 között örökségi,hagyatéki, váltság és más témákban rótt sorokat. A magán- és mássalhangzók örökös és különleges együtteséből kihangzó ritmikusan zenélő mondanivalót.Nyelvünk a legegyszerűbb s a legbonyolultabb téma kifejezésére is képes. Szókincsünk világelső értékű. Hazafiaink joggal álltak ki a XIX.század elején nyelvünk létéért. 1807-ben Alsóörsön is adakoztak Nemzeti Múzeumunk megalapítására. Átjártak Füredre szívesen építeni az 1831-es magyarnyelvű színházat.Endrődi Sándor szépszavú költőnk alsóörsi éveiben emelkedett a líra fennsíkjára!

Alsóörs fényei is minden bizonnyal ott pompáznak majd a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa jövő évi nagy ragyogásában.Mint ahogy szívünkben él falunk nevének kezdőbetűiből formált nyelvi meghatározás,múltat,jelent s jövőt megformáló betűmagyarázatunk is: Anyanyelv Látótér Sorskezdet Ófalu Örökség Reménység Sebre ír.

Albrecht Sándor

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás