• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Mihálkovics Tivadar emlékére

Nyomtatás

2022. október 14-én, életének 91. évében elhunyt Mihálkovics Tivadar a Magyar Állami Operaház Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszttel kitüntetett ny. főtitkára.

Az első kép, amit neve hallatán megidéz számomra az emlékezet akár védjegye is lehetne: nagyapja az alsóörsi fürdőtelepet és strandot létrehozó királyi közjegyző szobránál várja az Endrődi-Jókai-Mihálkovics bableves muri elnevezésű, hagyományőrző rendezvényen részt vevő sokaságot, hogy aztán a község vezetőivel együtt ő is elhelyezze a kegyelet és hála virágait.

Kevés embernek adatik meg, hogy lakcíme megegyezzen a családnevével, ő közéjük tartozott. Mihálkovics Tivadar számára nagyon sokat jelentett a családja. Sikeresek voltak valamennyien ki-ki azon a területen, ahová a nagybetűs élet állította őket: A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Rektoraként, az MTA tagjaként, konzulként, vitorlázó olimpikonként, anyai nagybátyja Mosshammer Román személyében világhírű hárfaművészként és még hosszú a sor. A talentumot az égiektől kapták, nemesi rangot II. Lipót császártól. Közös vonás személyiségükben, az emberség, a becsület, a műveltség, az igaz értékek tisztelete, a szépség igézete.

Dr. Mihálkovics Tivadar jó barátságban volt Endrődi Sándor költővel, aki felesége halála után már nem találta meg az édent Alsóörsön, ezért eladta, ahogy ő nevezte „tanyáját” barátjának. A Mihálkovics család megbecsülte a tisztes hagyatékot és nem csak azt virágoztatta fel, hanem a községet is elindította a fejlődés útján. A régi képeslapokon a mai fürdőtelep még Mihálkovics telepként szerepel. Az ő érdemük a vízi sportok, különösen a vitorlázás meghonosítása a Balatonon. Gyönyörű 30-as cirkálójuk a Vészmadár, a Balaton legszebb hajója volt. Alapító tagja volt a Túra Vitorlázó Klubnak. A róla elnevezett emlékversenyt 50 alkalommal rendezték meg.

Mihálkovics Tivadar a Zeneakadémia vadászkürt szakon szerzett diplomát. Tanított Veszprémben és Várpalotán is, majd az Operaház súgója, később művészeti titkára, majd főtitkára lett, amely egyben az igazgatóhelyettesi pozíciót is jelentette. Ez a beosztás rengeteg reprezentációval járt. Uralkodókat, államfőket legfelsőbb hazai és külföldi közjogi méltóságokat fogadta és kalauzolta.

Alsóörsöt nagyon szerette, mint mondta életében mindent megkapott a községtől. Őszinte örömére szolgált, hogy 90. születésnapja alkalmából csupán néhány nappal halála előtt községünk elöljárói meglátogatták és emléklappal köszöntötték.

Áldás, béke poraira.

Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Veszprém-Balaton 2023.

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás