• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Mihálkovics Tivadar emlékére

Nyomtatás

2022. október 14-én, életének 91. évében elhunyt Mihálkovics Tivadar a Magyar Állami Operaház Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszttel kitüntetett ny. főtitkára.

Az első kép, amit neve hallatán megidéz számomra az emlékezet akár védjegye is lehetne: nagyapja az alsóörsi fürdőtelepet és strandot létrehozó királyi közjegyző szobránál várja az Endrődi-Jókai-Mihálkovics bableves muri elnevezésű, hagyományőrző rendezvényen részt vevő sokaságot, hogy aztán a község vezetőivel együtt ő is elhelyezze a kegyelet és hála virágait.

Kevés embernek adatik meg, hogy lakcíme megegyezzen a családnevével, ő közéjük tartozott. Mihálkovics Tivadar számára nagyon sokat jelentett a családja. Sikeresek voltak valamennyien ki-ki azon a területen, ahová a nagybetűs élet állította őket: A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Rektoraként, az MTA tagjaként, konzulként, vitorlázó olimpikonként, anyai nagybátyja Mosshammer Román személyében világhírű hárfaművészként és még hosszú a sor. A talentumot az égiektől kapták, nemesi rangot II. Lipót császártól. Közös vonás személyiségükben, az emberség, a becsület, a műveltség, az igaz értékek tisztelete, a szépség igézete.

Dr. Mihálkovics Tivadar jó barátságban volt Endrődi Sándor költővel, aki felesége halála után már nem találta meg az édent Alsóörsön, ezért eladta, ahogy ő nevezte „tanyáját” barátjának. A Mihálkovics család megbecsülte a tisztes hagyatékot és nem csak azt virágoztatta fel, hanem a községet is elindította a fejlődés útján. A régi képeslapokon a mai fürdőtelep még Mihálkovics telepként szerepel. Az ő érdemük a vízi sportok, különösen a vitorlázás meghonosítása a Balatonon. Gyönyörű 30-as cirkálójuk a Vészmadár, a Balaton legszebb hajója volt. Alapító tagja volt a Túra Vitorlázó Klubnak. A róla elnevezett emlékversenyt 50 alkalommal rendezték meg.

Mihálkovics Tivadar a Zeneakadémia vadászkürt szakon szerzett diplomát. Tanított Veszprémben és Várpalotán is, majd az Operaház súgója, később művészeti titkára, majd főtitkára lett, amely egyben az igazgatóhelyettesi pozíciót is jelentette. Ez a beosztás rengeteg reprezentációval járt. Uralkodókat, államfőket legfelsőbb hazai és külföldi közjogi méltóságokat fogadta és kalauzolta.

Alsóörsöt nagyon szerette, mint mondta életében mindent megkapott a községtől. Őszinte örömére szolgált, hogy 90. születésnapja alkalmából csupán néhány nappal halála előtt községünk elöljárói meglátogatták és emléklappal köszöntötték.

Áldás, béke poraira.

Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás