• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Március 15-i megemlékezés

Nyomtatás

Március idusán fejet hajtottunk legendás eleink előtt, és méltó módon emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról

Azon a nevezetes márciusi napon is esős, szeles időre ébredtek a pesti polgárok, az ifjak, akik aznap a forradalom lángját lobbantották fel országunk szívében, a cselekvésre szólító IDŐ számított, nem az időjárás.Történelmet írtak a lánglelkű márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt, amire emlékezni, tisztelettel fejet hajtani évről évre összegyűlünk Alsóörsön is. Az ünneplés a Szabadság téren kezdődött, a balatonfüredi fúvósok kíséretével énekelt Himnuszunk hangjait messzire sodorta a szél, talán a vöröskő emlékmű tövében elhelyezett koszorúkat sem kímélte. Az önkormányzat nevében Hebling Zsolt polgármester és dr.Bardóczi Miklós képviselő, a testületetet képviselve Ferenczy Gábor alpolgármester és Tóth Zoltán képviselő, dr.Kálmán Csaba lelkész és Török Tamás igazgató az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlásközpont, Berkes Péter plébános a katolikus egyház, valamint dr.Vajna Csabáné és Csiszár Lászlóné a nyugdíjas polgári egyesület koszorúját helyezte el. A művelődési házhoz a fúvósok vezették a gyarapodó menetet, ahol May János emléktábláját Hebling Zsolt és Gaál Dezső, Csiszárné Huszár Judit és Meszes Ferencné az óvoda nevében, majd Kossuth katonáinak emléktábláját Ferenczy Gábor és Báró Béla, valamint a polgárőrség nevében Gárdonyi Géza koszorúzta meg.

A színházterem megtelt emberekkel, megtelt melegséggel. A nézőtér felett átívelő nemzeti színek drapériája új és látványos eleme az ünnepre készülődésnek, a Himnusz közös éneke az ünnep lényegéhez visz közelebb. Polgármesterünk köszöntője is kiemelte a múlt iránti érzést: Büszkén tekintünk vissza a napra pontosan 175 évvel ezelőtti történésekre, melyek megdobogtatják szívünket, fejet hajtunk a márciusi ifjak, legendás eleink, a harcoló honvédeink - köztük az alsóörsiek, akik márványtábláját az imént megkoszorúztuk May János századoséval együtt, s tisztjeink heroikus küzdelme előtt, történelmünk fénylő emlékei járják át gondolatainkat. Kétszáz éve született, örökifjú költőnk sorai mintha a mának is üzennének:

Félre, kislelkűek, akik mostan is még
Kételkedni tudtok a jövő felett,
Kik nem hiszitek, hogy egy erős istenség
Őrzi gondosan a magyar nemzetet!

Ezt követően falunk szépkorú dalosa, a Sirály dalkör tagja, Németh Károly énekelt egy szép, régi népdalt…….. Isten áldja meg a magyart, tartson neve, míg a Föld tart…..

Ez a dal mintegy bevezette az általános iskola 7. osztályosainak műsorát, mely Chopin Spring Waltz (Tavaszi keringő) c. zongoradarabjával kezdődött Csóti Linett előadásában. A háttérben paravánokon a 48-as tavasz képei és nemzeti zászlónk kifeszítve.

A jelenet keretbe foglalta a megidézett múltat. Egy nagypapa (Szőnyi Márton) és nagymama (Ferencsik Laura) mesél az unokáknak (Fazekas Gergő és György Alex) a nevezetes márciusi napról, március idusáról és az azt követő kibontakozó szabadságharcról. Az egyik unoka verset tanul az ünnepségre, közben kérdezgetik is a nagyszülőket…. S a múlt eseményei megelevenednek a színpadon a gyerekek játékában, sok zenével, mozgással, tánccal. Petőfi Sándor szerepében Velekei Csongor. A további szereplők, akik verset mondtak, táncoltak, a történelmet alakító nép voltak: Bálint Botond, Losonczi Noel, Paragi Dávid, Zörgő Bence, Bán Lilien, Kis Dorina, Kölcsei Lujza, Vincze Vivien, Balogh Zsombor, Szőllősi Csanád, Szűcs Péter és Vízhányó Attila. A műsor megálmodója, felkészítője a gyerekek osztályfőnöke, Szántóné Kertész Zsuzsanna tanárnő.

Az ünnepi műsor méltón emlékezett a 175 évvel ezelőtti forradalomra és szabadságharcra, a Szózat közös énekével zárva, s talán sokunkban újra és újra megerősítve az érzést: Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar!

Csiszár Edit
 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás