• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

XXIII. Irodalmi bableves muri

Nyomtatás

Kialakult hagyománya van már ennek a nyári rendezvénynek, melyen a XIX. század három jeles személyisége, Jókai Mór, Endrődi Sándor és dr. Mihálkovics Tivadar előtt tisztelgünk

Hajóval érkeznek a balatonfüredi vendégek, köztük a múlt hangulatát felelevenítő hagyományőrzők, dámák és urak szemet gyönyörködtető ruhákban. A mólón már sokan várják őket, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara térzenével szórakoztatja a nézelődő embereket. Az égen gomolygó felhők, zivataros előrejelzés, fülledt idő, de végül semmi sem zavarja meg a programot. A menet először a szobrokhoz vonul, elsőként a Sirály-parkban Jókai Mór mellszobrához. Az emlékezés és tisztelgés koszorúit Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző, Takács Miklós és Budáné Bocsor Ágnes, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület képviseletében helyezték el. A zenekar kíséretével vonuló és szaporodó menet az Endrődi-parkban Endrődi emlékoszlopához érkezve hajtott fejet a költő emléke előtt. Itt Vörösmarty Éva, Veszprém Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének alelnöke, Tóth Zoltán képviselő, Győri Anita és Csihony József a Reformkori Hagyományőrzők Társasága nevében, valamint az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesületet képviselve Evellei Zsuzsanna és Csiszár Edit koszorúzott. A közelben lévő Mihálkovics Tivadar mellszobor előtt tisztelegve a leszármazott, Dr.Horváth Péter helyezett el koszorút. A zenekar a művelődési házig vezette a menetet, ott került sor a program irodalmi részére, Dr.Horváth Péter előadására.

A Balaton fejlődése a reformkorral kezdődött…indította előadását, majd e vidék történetének néhány fontos állomását is említve (Anna-bál, gőzhajózás……és sokkal-sokkal később a vasút megépülése az északi parton is).

Mindhármuk nagy szerelme volt a tó, Endrődi szenvedélyes vitorlázó volt, gyakran szelte a vizet a Vészmadárral (Mihálkovics hajójával), ők ketten diákkori barátok voltak s maradtak életük végéig. Az egy generációval idősebb Jókai is szerette a bablevest, ahogy ő hívta, bab csúszpájz, melynek fő alkotója a lóbab mellett a kocsonyássá fővő malac köröm. Füredi villájában is szívesen időzött nyáron, alkotott, rózsáit dédelgette, részt vett a társasági életben, Laborfalvy Róza asszony meg híresen jó háziasszony volt. A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart- vélekedett az író. Később tagja lett a század vége felé megalakuló Stefánia Yacht Egyletnek, melynek alapításában dr.Mihálkovics Tivadar is részt vett. Tábla őrzi emlékét a régi épület falán. Mihálkovics Tivadar naplót vezetett, igazi kordokumentummá váltak bejegyzései. Endrődi írása közismert már a szélcsend miatt kissé megkésett paszita-ünnepségről….. Mihálkovics naplója részletesen elmeséli az Endrődinél tartott bableves muri történetét, az érkezéstől a másnapi távozásig…. Aztán a családi tragédiák után Endrődi eladta kedves kis tanyáját barátjának, Mihálkovicsnak, aki fölismerte a falu párját ritkító fekvését és ideális adottságait, barátaival: a soproni orvos Stráner Györggyel, a Petz és Sebők családdal megteremtették az alsóörsi villanegyedet, illetve a mai strand elődjét. 1895-ben területet vásárolt a tó partján, mely korlátokkal lészen bekerítve, melyen a legeltetés egyszer s mindenkorra megszűnik, s a területen a fürdőző közönség, valamint a község lakóinak számára fürdőzési és üdülési célokra áll majd nyitva. Hársfákat, bokrokat…. ültettek, fürdőházakat állítottak, megépítették a strand végén a mai móló elődjét. Az általa vásárolt legelőket felparcelláztatta, ezeken épültek az első villák, nyaralók, melyek közül néhány - átalakítva - még mindig látható (Neszti, Irma, Millenium). Talán a legérintetlenebb formában a mai napig áll a Nelli lak, mely az egykori Endrődi pincével még mindig a családunk tulajdona, az Endrődi szőlejének egy töredékén mai napig gondozok néhány tucat tőkét.

A költő is visszatért még egyszer, 1915-ben a partra, ebből az élményéből született A Balaton mellett című verse, ennek felolvasásával zárult a lendületes, érdekes előadás.
A tisztelgés és emlékidézés után a bablevesé lett a főszerep.

A füredi vendégeknek az épületben terítettek, a „sokaság” az árnyas fák alatt felállított asztalok és padok mellett üldögélve, beszélgetve kanalazta a méltán jó hírű bablevest s kortyolt hozzá alsóörsi bort vagy vizet. A fényképek tanusága szerint Dallos Szilvia művésznő idén is tortával - a vasúti átjárónál látható motoros szobor képével diszítettel - kedveskedett a füredi vendégeknek, s elhozta legújabb, Élni a világ szélén címmel megjelent könyvét könyvtárunk számára. Idén 300 adag, füstölt finomságokkal gazdagított bableves készült az óvoda konyháján, a kenyér mellé nagyon finom pogácsát is kínáltak. Köszönet a munkájukért!

Csiszár Edit

NagyVeronika és Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás