• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kiállítás Kovács Endre emlékére

Nyomtatás

A Művészetek Háza szervezésében kiállítás nyílt péntek este a Török-házban. A kurátor Áfrány Gábor az ÜVEGHÁZ címet adta a tárlatnak

Barátok, ismerősök gyűltek össze a gyönyörű panorámát kínáló udvaron, s hallgatták Dávid Rolandot…….. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musical egyik ismert dala is elhangzott, …….elhiggye azt, hogy nem élt hiába……

Gáspár Gábor, maga is több kiállításon bemutatkozó fotós mondta el bevezető, megnyitó gondolatait. Mint mondotta, sosem gondolt arra, hogy egy üvegház és egy fotólabor között kapcsolat lehet, pedig – elgondolkodva ezen – lehet azonosságot találni. Az emeleti szobában hat képen ugyanazt az orchideát látni különféle színekben. Ahogy a Nap életet jelent a növényeknek, úgy a kibocsátott fény a levegőn áttörve különféle árnyalatokat eredményez.

Kovács Endre a Magyar Nemzeti Galériában tanult műtárgyfotózást a korszak egyik legnagyobb mesterétől, Petrás Istvántól. Pályája kezdetén a valóságot hűen dokumentálta képein, majd új irányzatok felé fordult. Mindenre nyitott kísérletező ember volt, érdekelték az új művészeti irányzatok, az avantgard, a pop-art, a konceptuális (fogalmi, gondolati) művészet. Gáspár Gábor a kiállított képek némelyikéről bővebben is szólt. Egy aprócska diafilm megégetett kockáiból készült gyönyörű nagyítás, közelében egy régi polaroid kép tízszeresére nagyítva…… A fotókon látható a nyitottság, mellyel szemlélte, alakította egyfolytában a műveit…. nyersanyagként kezelte folyamatosan életművét. Ilyen műalkotás….az átfestett önarckép sorozat is. Endrét foglalkoztatta az elmúlás, az önarcképek készítése végigkísérték életét.

Az eredetileg a tési dombokon készült képek kapcsán így fogalmazott Gáspár Gábor: … ez a négy kép olyan, mint az életünk, átalakul, eltűnnek belőle részletek, de az ablakok megmaradnak, onnan nézhetjük tovább a kétdimenzióssá vált univerzumot…… az itt látható alkotásaival mondja el nekünk ars poeticáját.

Befejezésül az Elment a vándor kezdetű Demjén-dalt hallgattuk Dávid Rolandtól.

A kiállítás augusztus 1-jéig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig 13 és 19 óra között.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival:


 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás