• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A IX.Alsóörsi Sörfesztiválról

Nyomtatás

IX. Alsóörsi Sörfesztivál. 2023. július 12 – 16 között sörünnep színhelye volt Alsóörs. 

Miként az a település gyakran idézett jelmondatából is kitűnik, a hagyományait gondosan ápoló település lakossága szeretettel hívja – várja és marasztalja vendégeit, akik élnek az alkalmakkal. Így történt ezúttal is.

Sörfesztivál egy történelmi borvidéken?
Szokatlan elgondolás. Egy fiatal helyi vállalkozó, Kóczián László kereste fel kilenc évvel ezelőtt Alsóörs polgármesterét, Hebling Zsoltot az első hallásra meghökkentő ötlettel, ám ő bízott az újdonág erejében és egy ilyen jellegű rendezvény létjogosultságában. Az élet őket igazolta. Az elmúlt csaknem egy évtized bizonyság rá, hogy „aki mer, az nyer” – miként azt a régi mondás tartja. Ma már ott tartunk, hogy a rendezvény területi megmozdulássá szélesedett, hiszen Alsóörs példáját követve Keszthelyen és Balatonföldváron is rendeznek sörfesztivált.

A helyszínről
Kivételes lehetőség, amikor minden adott ahhoz, hogy siker szülessen. Márpedig Alsóörsön ez évről – évre megtörténtik. Először is adott egy festői helyszín (a Sirály park közvetlenül a Balaton partján terül el), a parkban egy nagy színpad (az esténként fellépő zenekarok otthona), előtte nézőtér, mellette mindkét oldalon pavilonok a maguk változatos módján, ahol minden földi jót megtalál az éhes - szomjas vendég. Az egyik kiállító, a Pilvax sörház portékáját ily módon hirdeti: Mit kíván a magyar nemzet? A felsorolásából nem hiányzik a Petőfi láger, a Szendrei meggyes ale, az etyeki chardonay, a Pilvax kör pálinkái és mások, míg a „látjátok ezt a táncot, halljátok e zenét?” idézet a fellépő zenekarok műsorára utal.

A kínálatról
Rögtön, ahogy az ember belép a park területére, a Grill király pavilonjának felhozatala állítja feladat elé: nehéz választani a csábítóan illatozó étkek sokaságából. Hasonló a helyzet a további étkezési helyszíneken is, összefoglalva úgy mondhatnám, hogy mindenki megtalálja az ízlése szerint azt, amire vágyik, bőséges a kínálat. A fesztiválon harminc sörfőzde képviselteti magát, nem kevesebb, mint száz féle sörrel. A választékban magyar, cseh, belga, angol és német sörök szerepelnek segítve a jó hangulat kialakulását.

Kell egy csapat – avagy a siker kovácsai
A sörfesztiválok sikerét a Serfőző csapata garantálja. Kóczián László és munkatársi - Peyer György – Mészáros Zoltán - Gergely Ferenc – Molnár Péter remekül osztják meg egymás között szerteágazó feladataikat, beleértve az olyan váratlan kihívásokat is, mint például a időjárás okozta viszontagságok, vagy éppen a technika ördögének látogatása nyomán kialakult helyzet, amely ezúttal a hangosításnál kívánt tennivalókat.
A rendezvény hosszú évek óta elképzelhetetlen a lenyűgöző tárgyi tudású Katona Csaba sörtörténész nélkül, aki briliáns előadó. Jóvoltából hallgatósága nemcsak a sörgyártás rejtelmeibe nyer bepillantást, hanem az adott kor társadalmi viszonyaiba és kultúrájába is, miközben elméletben és a szó szoros értelmében vett gyakorlatban is megismerkedik a sörgyártás rejtelmeivel és a különféle sörök minőségi mutatóival. Ez utóbbira rendszeresen kínálkozik alkalom: Férfi- és női csapatok alakulnak ilyenkor ad hoc jelleggel a helyszínen azért, hogy összemérjék felkészültségüket sörivóverseny formájában. Alsóörs jól szerepelt e megmérettetésen, a női verseny napi győztese egy alkalommal helyi versenyző lett. A megmérettetés nehezített formájában egy nagyméretű söröskorsót kellett nyújtott karral megtartani, ki meddig bírta, utána csillapíthatták szomjukat a résztvevők.

Ez történt még a fesztiválon
A versenyszellem továbbra is velünk maradt: Jeszenszky József mesterjelölt sakkozó szimultán partit rendezett tíz fő kihívójával, akik között voltak gyermekek és felnőttek is. Minden játszmát ő nyert. Szégyenkezniük azonban egyiküknek sem kell, a mesterjelölt lejátszott 3200 játszmája során mindössze három alkalommal sikerült ellenfelének döntetlent kiharcolni. Az alsóörsi parti jó mulatság, férfi munka volt.
Maradva a sportnál: régi bevett szokás, hogy Alsóörs és felvidéki testvértelepülése, Kalász község „öregfiúinak” labdarúgó csapata megmérkőzik egymással. Így történt ez most is. A vendégek győztek, de azt már Coubertin báró is megmondta, hogy nem az eredmény fontos. hanem részvétel. Gratulálunk.
A fesztiválon minden este élő zene szólt. A fellépő zenekarok között ott találjuk az Elecric Saoult, az ú.n. bajor nap keretében a Die Adlersteiner zenekart, a Madarak Hbzk-t. A műsorban közreműködött Dj. Galamb, Dj Dominique és Dj Németh Béla. A nyitónapon Időkapszula Party, szombaton Beach House Party volt. A koncerteket tánc követte, jó hangulatban.

Vélemények a rendezvényről
Emese Érdről: Tíz éve járok ide. Alsóörs minden igényem kielégíti, szeretek ide jönni. Most is jól érzem magam.
Gergő: Szeretem ezt a falut. Nem akar több lenni, mint ami, ez szimpatikus. Minden fesztiválon jelen voltam és jól éreztem magam. Most is jó a hangulat
Horváth Péter: Jó ötlet a fesztivál, alkalom az együttlétre. Élmény. Alkalom arra, hogy a vendégek és a helyiek jobban megismerjék egymást.
A fesztivál legfiatalabb vendége a mindössze két hónapos Járen, aki három testvérével és szüleivel látogatott el hozzánk Veszprémből. A rendezvény mindannyiuk tetszését megnyerte.
Molnár Péter: Egy rendezvény esetében fontos, hogy a vendégek érezzék jól magukat, vigyék el annak jó hírét. Alsóörs ebben a vonatkozásban is példát mutat.

Végezetül Hebling Zsolt polgármestert kértem arra, hogy összegezze a IX. Alsóörsi Sörfesztiválról alkotott véleményét:
Érdekes, izgalmas esemény volt, egyrészt azért, mert magánkezdeményezésen alapult, ami addig nem volt divat, csak önkormányzati rendezvényeink voltak, másrészt azért, mert felmerült a kérdés, hogy jön ide a sör, hiszen ez egy történelmi borvidék – mondta. Már az első fesztivál is sikeres volt, ami azóta is folytatódik olyannyira, hogy most már Keszthelyen és Balatonföldváron is megrendezésre kerül. Katona Csaba előadásai élményszámba mennek, sokféle sör szerepel a választékban, jó a hangulat. Népszerűek az utcabálok, vendégeinknek, akik a környező településekről és távolabból is érkeznek, tetszenek a műsorok. Érdekes hangulata van, jókat lehet beszélgetni. Tartalmas időtöltés, jók a visszajelzések-

Jövőre pedig! Jubileumot ülünk. Szeretnénk a tizedik fesztivált emlékezetessé tenni, máris vannak terveink!

Kovács Pirosk

Zórád Ferenc fotói:

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás