• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Amikor egy Önkormányzat és egy Civilszervezet összefog

Nyomtatás

Prológus a VIII. Alsóörsi Halnapra. Nyolc évvel ezelőtt történt. Alsóörs Község Önkormányzata és a település legnagyobb civil szervezete, a Veszprémvidéki Horgász Egyesület elhatározta, hogy évente közösen rendez egy halnapot, melynek programjában horgász- és főzőverseny szerepel.

Ebben az évben szeptember 23-án kerül sor a jeles eseményre. A tudnivalókról a szervezők a Hotel Wellness Larobában tartott sajtótájékoztatón adtak számot.

Elsőként a horgászegyesült elnöke, Tatai Lajos mondta el, hogy az önkormányzattal a kezdetek óta nagyon jó a kapcsolatuk, ez az eredményes együttműködés záloga. Bemutatta 75 éves, 585 tagot számláló egyesületüket, majd arról beszélt, hogy programjaik lebonyolításához ideálisabb helyszínt nem is találhattak volna, hiszen az alsóörsi strand rendelkezik mindazokkal az adottságokkal, amelyek egy ilyen rendezvény lebonyolításához szükségesek. A technikai feltételeken túlmenően kiemelte az emberi tényezőt, a jó közösségi szellemet, és ha mindehhez még kedvező időjárás, no meg némi horgászszerencse is társul, semmi akadálya nincs egy együtt töltött szép napnak.

Ami magát a versenyt illeti: minden szükséges információ megtalálható az alsoors.hu honlap vonatkozó cikkében, most csak néhány lényeges tudnivaló: a 8 – 12 óráig tartó horgászversenyen tizenkét három főből álló csapat indul, akik egy bottal és egy horoggal horgásznak. Egy gramm hal egy pontot ér, a halakat mérlegelés után vissza kell dobni a Balatonba.

Az elnök után Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt is örömét fejezte ki afelett, hogy ismét sor kerül erre a nagy népszerűségnek örvendő hagyományos őszi programra, amely a két egymást segítő partner jóvoltából sikeres, tükrözve a közöttük fennálló kiváló közösségi szellemet.

A továbbiakban az önkormányzat munkatársa, Nagy Veronika a halfőzőversennyel kapcsolatos tudnivalókról szólt. Hangsúlyozta, hogy nem halászléfőző versenyről van szó, hanem a halfeldolgozás bármely formájáról és módszeréről, sőt a szakmai zsűri értékeli az újszerűséget és a tálalás esztétikumát is. A versenyzők költségeihez az önkormányzat nyolcezer forint támogatást nyújt. Az elkészült remekműveket az „alsóörsi pikkely” elnevezésű fizetőeszközzel lehet megvásárolni. A nap programját szórakoztató műsor, valamint gyermekfoglalkozások teszik változatossá.

Ha a halak beszélni tudnának, elmondanák, hogy mindenkor fontos szerepet játszottak Alsóörs életében. Itt létesült az első halkeltető állomás, itt kezdte meg működését az innovácós Nobel-díjas dr. Woynarovich Elek professzor és a már legendaszámba menő körözöttes kifli mellett a Gelencsér – Potyondi- féle Halásztanyán főzött halászlé tette ország – világ előtt híressé ennek a kicsiny falunak a nevét. Az utóbbi negyven évben is sikerre vannak ítélve a dolgok, a Hotel Wellnes Laroba ügyvezető igazgatója, Kirchner László és családja, valamint munkatársaik gondoskodnak erről. A Laroba partnerként vesz részt a halnapi rendezvény lebonyolításában. Ezért nem véletlen az sem, hogy a sajtótájékoztatóra ebben a kedvelt wellness szállodában került sor. Antal Bernadett értékesítési igazgatója elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy az 1910-ben létesült Halásztanya az elmúlt évszázad sokszínű történéseit túlélve, mintegy egyedüli módon azóta is folyamatosan működik, mindenkor étterem funkciót betöltve. A múlt pedig kötelez!

A sok éves kapcsolatrendszer a közelmúltban új elemmel bővült: a munkába bekapcsolódott egy másik civil szervezet, a Gál Éva vezette Olt - Alom Állatvédő Egyesület, melynek tagjai első látásra megtalálták a kapcsolatot védenceik és a halnap vendégei között. Biztos vagyok benne, hogy ez így lesz az idén is.

Úgy gondolom, hogy már a fentiekből is kitűnik, hogy szeptember 23-án érdemes úticélként Alsóörsöt választani, hiszen a vendégszeretetéről (is) elhíresült település ezúttal is vár és visszavár mindenkit.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás