• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Presbiter választás 2023.

Nyomtatás

Gondoskodni a gyülekezetről: Istennek szentelt szolgálat. Ünnepi istentisztelet keretében 16 alsóörsi és lovasi presbiter, valamint 1 pótpresbiter tett fogadalmat az élő Istennek

Fogadalmat tettek, hogy az elkövetkező 6 évben presbiteri tisztében híven és igazán eljár, az egyház törvényeit megtartja, és a rá bízott feladatokat pontosan teljesíti. Dr. Kálmán Csaba igehirdetéséből világossá vált a hallgatóság számára, mit is jelent ez.

Isten mondja ezt a mondatot a hezitáló Sámuel prófétának, akkor, amikor a nép élére egy új vezetőt, királyt keres: „mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van!”. Sámuel erre a tanácsra keni fel Dávidot Isten népének királyává. Mindezt annak ellenére teszi meg, hogy ő biztosan nem Dávidot választotta volna, hiszen emberi szemmel ő volt a legkisebb, a legfiatalabb és a legalkalmatlanabb. Ám Isten másként döntött, mert ő nem azt nézte, ami a szeme előtt van, hanem túllátva azon, ő azt értékelte, hogy mit lát a szívben, hogyan tudja majd őt a későbbiekben alkalmassá tenni a szolgálatra. Dr. Kálmán Csaba az ige alapján kiemelte: a gyülekezet, az Isten népe közösségének építése, vezetése, a róla való gondoskodás az Istennek szentelt szolgálat, amire hitünk szerint nem emberektől kapunk megbízást, hanem magától az élő Istentől. A gyülekezet szolgálata presbiterként, lelkészként, vagy egyháztagként a szentek közösségének szolgálata, ami szent hivatást jelent. Ez azt jelenti, ha bárkinek a gyülekezetben adunk egy pohár vizet, szólunk hozzá egy jó szót, imádkozunk érte és vele, megkérdezzük, mi van vele és segítünk neki, akkor az olyan, mintha Istennel tettük volna meg. Ez nem túlzás – folytatta a lelkipásztor –, maga Jézus mondja el a Máté evangéliumának 25. részében, ha eggyel is megtettétek az én atyámfiai közül, akkor az olyan, mintha velem tették volna. Értékelődjön fel bennünk ennek a szent hivatásnak a fontossága és nemcsak a szolgálatukba beiktatott presbitereknek, hanem mindazoknak, akik úgy gondolják, ennek a közösségnek, az itt élő Isten népének a tagjai – szólított fel a lelkész.

Kiemelte: az Isten által vezetett ember, soha nem válhat megvezetett emberré. „Az ilyen ember tud másként látni, dönteni, mint a többi ember, mert ő nemcsak a maga látására épít és hagyatkozik, hanem az Istenére. Mi is legyünk ilyen Dávid lelkületű emberekké!” – fogalmazott. Hozzátette: Dávid ugyanis képes volt nemcsak azt látni, ami a szeme előtt volt, tudott és akart túllátni dolgokon, próbálta Isten szemén keresztül látni és értékelni mindazt, ami vele történik. Ez egy nagy merészség, mert ilyenkor legtöbbször szembe kell úszni az árral, úgy kell cselekedni, ahogy Isten mondja és kéri. „Ez nem mindig népszerű, sokszor az emberek számára érthetetlen volt ugyanúgy, mint ahogyan az is, miért Dávidot választotta az Isten. De ezt fel kell tudni vállalni, mert ebben rejlik az igazi megtartó erő, a jövőt építő és megtartó isteni hatalom! És aki ezt felvállalja, azt az Isten is felvállalja és mellé áll” – világított rá az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség lelkésze.

A megválasztott presbitereket Török Tamás, a választási bizottság elnöke köszöntötte, és kívánt áldást hitük szerinti szolgálatukra. A lovasi gyülekezet pedig szeretetvendégséggel kedveskedett, amelynek a lovasi polgármesteri hivatal adott otthont.

Németh Éva

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás