• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Iidegenforgalmi adó tájékoztató 2024.

Nyomtatás

Tisztelt Szállásadók! Az idegenforgalmi adó bevallásokkal kapcsolatban szeretnénk néhány dologra felhívni a szíves figyelmüket:

1. Az idegenforgalmi adó mértéke 2024. évben 580 Ft/fő/vendégéjszaka. Kérjük, hogy az új bevallási nyomtatványt használják, amelyen ez az adómérték szerepel, a korábbi évek nyomtatványait nem tudjuk elfogadni! Bevallási nyomtatvány kérhető az önkormányzat adóirodáján, vagy letölthető az önkormányzat honlapjáról is: Alsóörs (alsoors.hu) (Önkormányzat/E-ügyintézés, nyomtatványok).

2. Az E-Önkormányzat Portálon benyújtott bevallásoknál kérjük, figyeljenek a pontos kitöltésre, például a helyrajzi számra, ugyanis elírás esetén a bevallást a rendszer nem tudja feldolgozni és kézzel kell ugyanúgy felvinni, mint a papír alapú bevallást.

3. Nagyon sok a számítási hiba. A bevalláson a vendégek száma rovatban az összes vendéget fel kell tüntetni a gyerekekkel együtt, és a vendégéjszakák számába szintén bele kell számolni a gyerekek által eltöltött vendégéjszakát is. A gyerekek által eltöltött vendégéjszakákat a Mentességek megfelelő sorában külön is fel kell tüntetni, és az adóköteles vendégéjszakák száma egyenlő az összes vendégéjszaka mínusz a mentességek. 
A vendégéjszakákhoz nem a vendégek által eltöltött éjszakák számát kell beírni, hanem a vendégszám és az általuk eltöltött éjszakák szorzatát. A fizetendő adó pedig az adóköteles vendégéjszakák száma szorozva 580 Ft.

4. Fontos, hogy az NTAK rendszerben rögzített adatok összhangban legyenek a bevalláson feltüntetett adatokkal. Az NTAK rendszer vezetése nem helyettesíti a bevallást!

5. Minden olyan hónapban bevallást kell benyújtani, amelyben volt vendégforgalom. Határidő a tárgyhónapot követő hónap 15.-e! Kérjük, ne vonjanak össze hónapokat, nem tudunk 2, 3 hónapot egyben felvinni a rendszerbe!

6. A nullás bevallásokat – tehát, amikor nem volt vendégforgalom - nem kell benyújtani!

7. A mentességeket minden esetben igazolni kell, kivéve a 18 év alattiakat. A mentesség igazolása mellett szükséges egy nyilatkozatot is kitölteni és a vendéggel aláíratni, ami letölthető a honlapunkról (Önkormányzat/E-Ügyintézés, Nyomtatványok). A nyilatkozat és igazolás nélkül a mentességet nem fogadjuk el.

Együttműködésüket köszönjük!
Adócsoport

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás