• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Nyomtatás

Alsóörs földrajzi fekvése, területi elhelyezkedése

Balatonalmáditól nyugatra, mindenütt közel a tó partjához kanyarog a 71-es műút és a vasút. Köztük és a tó között nádtenger húzódik, a műút fölött pedig szőlővel borított domboldalak, présházak, és egyre nagyobb számban létesülő hétvégi és nyaralóházak láthatók. A balatoni Riviérának ez a része állandó napsütést kap.

Az országút szegélyén fekszik Alsóörs vasútállomása, és itt van a fürdőtelep központja is. Korábban a község élesen elkülönülve a fürdőteleptől, csak a dombtetőt foglalta el, ma már teljesen összeolvadt és terjed minden irányban.


Helyzetértékelés, turisztikai vonzerők és adottságok

 Természeti, táji vonzerők

A legfontosabb természeti vonzerő maga a Balaton, a tó számos kikapcsolódási lehetőséget kínál az üdülőközönségnek.

A Balaton-vidék egyik legszebb kilátótornya a 293 méter magas Csere-hegyen emelt, kőből épített Csere-hegyi kilátó. (Egykori Horthy majd Szabadság kilátó.) A torony erkélyéről három megye (Veszprém, Fejér, Somogy) földjére nyílik a kilátás. A Királykúti völgy is kedvelt kirándulóhely Alsóörs környékén; a hagyomány szerint Mátyás király is itt vadászott. A Malomvölgyön át az út Alsóörsről Felsőörsre vezet.

 Kulturális és történelmi vonzerők

 ¨  Endrődi Sándor emlékműve a róla elnevezett parkban, a műút mellett található.

 ¨  A református templom a Somlyóhegy oldalában emelkedik. Keletelt, egyhajós templom, nyugati oldalán toronnyal, alatta XIII. századi boltozott kegyúri karzat van. A tornyon résablakok, az előcsarnokban XV. Századi, csúcsíves tagozott bejáratú kapu. 1318-ban már állt, 1788-ban építették át mai formájára.

 ¨  A török háznak nevezett épület Magyarország legrégibb, gótikus, kisnemesi udvarháza. A XV. Századból származik, oromfala alatt hatalmas pince húzódik, széles félkörívű késő gótikus ajtókövekkel. A ház ajtaja is gótikus, faragott kőkerettel. A ház pitvarból, konyhából, kisebb dongaboltozatos kamrából és egy szobából áll, amelybe szemöldökgyámos ajtó vezet. A szoba mennyezete fából van. A nép a török adószedő házának nevezte, valószínűleg azért, mert kéménye hasonlít a turbános fejhez.

Általános és turisztikai infrastruktúra

A község megközelíthető vasúton, a 71-es műúton és hajóval. A falu határában halad az országos kéktúra útvonala, ezen kívül pedig számos rövidebb turistaút csábítja a látogatókat (Malom-völgy, Királykúti-völgy, Jobbágyok erdeje).

Szálláslehetőségek: kemping, panzió, szálloda, faházas üdülők, fizetővendég-látás.

Egészségügyi szolgálat: körzeti orvos, fogorvos, állatkórház, gyógyszertár.

Balaton riviéra Turisztikai Egyesület: Programok és kultúra a Balaton Riviéra térségében.
 8226 Alsóörs, Vasút u.3.Tel: +36 87-575-000 Web: www.balatonriviera.hu

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás