• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása

Nyomtatás

 BEMUTATKOZÁS
Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása a Közép-Dunántúli Régióban, a Balaton északkeleti csücskében található. A KBTÖT-hez 13 település tartozik:
-Alsóörs
-Balatonalmádi
-Balatonfőkajár
-Balatonfűzfő
-Balatonkenese
-Csajág
-Felsőörs
-Királyszentistván
-Küngös
-Litér
-Papkeszi
-Szentkirályszabadja
-Balatonakarattya

A több mint 28 000 lelket számláló kistérség központja Alsóörs. A térség idegenforgalmi vonzerejét a települések gazdag épített történelmi és természeti értékei, illetve az ezek köré szerveződő színes programok, vendéglátó egységek, szálláslehetőségek adják.

A magas színvonalú strandok, jól felszerelt kempingek, a Balaton-átúszó versenyek ezreket vonzanak a tó partjára a nyári idényben, télen, amint befagy a víz, a téli sportok kedvelői is előszeretettel keresik fel a környéket. A felszíne változatos és tagolt, azonosságot a Balatonpart közvetlen közelsége jelent, ami a letelepedés, a gazdasági tevékenység történelmileg fontos szempontja volt.

A parttól távolabb fekvő települések a falusi turizmus színhelyei, melyek kiépített turista és lovas útvonalakkal szavatolják a hasznos időtöltést, a parti települések a víziturizmus paradicsomai. A lovaglás kedvelőinek sem kell messze utazniuk, ha szenvedélyüknek hódolni szeretnének. A települések zömén jól felszerelt istállók találhatók, ahol nemcsak lovaglással, hanem lovas programokkal és sétakocsikázással is szórakoztatják a vendégeket.

Izgalmas kikapcsolódást kínálnak az egyes sportolási és szórakozási lehetőségek: a fűzfői 800 m-es balatoni bobpálya, a Balaton Uszoda az itt működő Serpa Kalandpark, a sportlőtér, a teniszpályák, a labdarúgó pálya. Nagy sikere van az alsóörsi paintballnak. A kistérség településeinek nagy részén hagyományos, szórakoztató és kulturális rendezvények, kiállítások, hangversenyek teszik emlékezetessé a vendégek nyaralását és a helybéliek mindennapjait. A térség ételei a balatoni és a bakonyi konyha jellegzetességeit hordozzák magukban. A leghíresebb és egyben a legízletesebb balatoni halfaj a fogassüllő, a pontyból pedig ízletes halászlé és rántott hal készíthető.

Kistérségünkben exkluzív borszaküzlet Balatonfőkajáron a Feind Vinotéka, illetve Balatonalmádiban Magyar Borok Otthona – Bormúzeum és Rendezvényközpont, illetve az alsóörsi Soma Pince. A halászat a régi időkben fontos szerepet töltött be az itt élők életében, ma csupán kellemes időtöltést jelent a helyiek és az idelátogatók számára. Balatonalmádiban a Vízimúzeum számos érdekességgel kápráztatja el a horgászatot kedvelőket.

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás