• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Helyi iparűzési adó jogszabályváltozás - tájékoztató

Nyomtatás

Tisztelt Adózók! A helyi iparűzési adóban bekövetkező jogszabályváltozásoknak megfelelően az alábbiakra hívjuk fel a figyelmüket:

1. Azok a mikro-, kis – és középvállalkozások (Továbbiakban: KKV), akik 2021. évben benyújtották Nemzeti Adó-és Vámhivatal (Továbbikaban: NAV) rendszerén keresztül a 21NYHIPA nyomtatványt, 2022. évben nem kell újabb nyilatkozatot tenniük, az adóelőlegek az előző évi nyilatkozat alapján automatikusan feleződni fognak.

2. Azok a KKV-k, akik nem nyújtottak be 2021. évben nyilatkozatot, vagy a nyilatkozattétel óta új székhelyet, telephelyet létesítettek, és élni kívánnak az adóelőleg felezés lehetőségével, azok legkésőbb 2022. február 25-ig, a 22NYHIPA nyomtatvány benyújtásával tehetik ezt meg a NAV rendszerén keresztül.

3. Függetlenül a nyilatkozattételtől minden KKV jogosult az 1%-os adómérték alkalmazására. Ehhez azonban a helyi iparűzési adó bevallás főlapján, a Bevallás jellege rész 10. pontját (A mikro-, kis és középvállalkozás által benyújtott bevallás) mindenképpen be kell jelölni, e nélkül az eredeti adómértékkel (1,9%) számolja az adót a rendszer.

4. A 2021. adóévről szóló bevallásban a 2022. szeptemberi és a 2023. márciusi adóelőleget az eredeti szabályok szerint kell bevallani (a teljes összeget fel kell tüntetni, nem kell megfelezni), mivel a felezést a nyilatkozat alapján az önkormányzati adóhatóság a fogja megtenni.

5. Azok a KATA-s vállalkozók, akik a helyi iparűzési adóban a tételes adómegállapítást választották (2,5 milliós forintos adóalap), nem kell nyilatkozatot tenniük, nekik az önkormányzati adóhatóság automatikusan lefelezi a fizetendő adóösszeget.

6. Az a KATA-s vállalkozó, aki év közben szünetelteti a tevékenységét, a szünetelés kezdő napjától számított 30 napon belül záró iparűzési adóbevallást kell benyújtania, és a tételes adóalap (2,5 millió forint) időarányos része utáni adót köteles bevallania. Záró bevallás nélkül az adóévre megállapított adó időarányos rész nem kerül törlésre.
A tevékenység szünetelésének befejeztével 45 napon belül bejelentkezési kötelezettség terheli, amennyiben az egyszerűsített (tételes) adóalap-megállapítást kívánja továbbra is választani. Tehát Bejelentkezés, Változás-bejelentés nyomtatványt kell benyújtania, amelynek V.1.1 pontjában jelölnie kell, hogy továbbra is az egyszerűsített (tételes) adóalap-megállapítást kívánja választani.

Együttműködésüket köszönjük!

Alsóörs, 2022. február 23.

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás