• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nyáresti zenei csemegék

Nyomtatás

Mindenki kedvére! – lehetne akár a szlogenje annak a törekvésnek, melynek jegyében Alsóörs várja évről évre vendégeit. A bőséges választékból ezúttal két különféle műfajt szeretnék kiemelni, hiszen mindkettő beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

PIROS CIPELLŐK
Ha kronológiai sorrendben nézzük az eseményeket, először – pontosabban augusztus 3-án, csütörtökön este – a faluközpontba kellett ellátogatnia annak, aki elfogadta a PIROS CIPELLŐK zenekar meghívását. Már maga a helyszín is sokat ígért: telt ház a Bitang burger teraszán, a kis téren székek, asztalok, foglalt is valamennyi, még a virágágyások keretét képező térkövekre szóló alkalmi ülőhelyek is elkeltek. A felszolgáló személyzet tette a dolgát előzékenyen, kedvesen, velük és kínálatukkal szemmel láhatóan elégedett volt mindenki.

Akárcsak néhány nappal korábban a Sirály parkban, itt és most is egy zenekaré volt a főszerep, csakhogy ez a formáció eltért a megszokottól- Három fiatal előadó, Pádár Alexandra, Dakos Lilla és Varga Nóra jóbarátságban vannak egymással. Mindhárman képzett zenészek, játszottak különféle zenekarokban, de eddig külön utakon jártak-. Néhány hónappal ezelőtt azonban úgy döntöttek, hogy megpróbálják hármasban. Az ötlet remeknek bizonyult, azóta sikert sikerre halmoznak. Otthonosan mozognak valamennyi stílusban, egyaránt játszanak régi dallamokat, népszerű slágereket, jazzt, rock- és popzenét, világsztárok és hazai kedvencek műsorának gyöngyszemeit. Önálló szerzeményeik egyelőre nincsenek, de ami késik, nem múlik. Tele vannak tervekkel és ambícióval. Azt, hogy a zenekar eszköztárában nincs dob és basszus, úgy oldják meg, hogy elektronikát „pakolnak” a számok alá, amíg az éneket és zongorát, a fuvolát, harsonát pedig élőben hallhatjuk. Pillanatnyilag leginkább feldolgozásokat játszanak, műsoruk folyamatosan változik. Arra a kérdésre, hogy ha egyszer megadódna, kivel lépnének fel a legszívesebben, egyhangú választ kaptam: Lady Gagára esett a választás.

Ha már a kérdéseknél tartunk, tartozom még a névválasztással, amin már meg sem lepődnek. Történt ugyanis, hogy akkor, amikor még nem volt nevük, egy ismerősük javasolta ezt a megnevezést, látván, hogy mindhárman piros cipellőt viseltek. A tanács jó ómennek bizonyult, azóta ez a védjegyük-

Kedves Piros Cipellők! Köszönjük a kellemes estét, és további sok sikert kívánunk!


KISS-DOMONKOS JUDIT ÉS MŰVÉSZBARÁTAI
Alig telt el negyvennyolc óra, egészen más jellegű harmóniák csendültek fel egy szakrális térben, községünk református templomában. Évtizedekben lehet már mérni azt az időt, amikor a Magyar Állami Operaház nyaranta köztünk élő szólócsellistája, a többszörösen kitűntetett Kiss-Domonkos Judit elhatározta, hogy meghívja művészbarátait (szerencsére sokan vannak) egy kis közös muzsikálásra.. Azóta nem telt el olyan esztendő, hogy ne jöttek volna el hozzánk zenei éltünk kiválóságai, akik minden alkalommal maradandó élménnyel ajándékoznak meg bennünket.

Ebben az évben ez volt a sorozat harmadik, egyben utolsó hangversenye. A barátok népes táborát ezúttal régi partner, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének tanára, a nagyszerű Lugosi Anna képviselte. A két művésznő olyannyira összeszokott párost alkot, hogy a kommunikációhoz nincs szükségük szavakra, ismerik egymás minden rezdülését. Fölényes tudásuk, szakmai alázatuk, briliáns technikájuk már sokszer elkápráztatott bennünket. Műsorválasztásuk ezúttal is remekművekből állt. Elsőként a leghíresebb viola da gamba játékos, a Minden áldott reggel című filmből is ismert francia Marin Marais variációit hallhattuk egy Corelli témára, majd egy újabbat Beethoven nyomán. Claude Debussy, a legjelesebb impresszionista szerzők egyike már tíz esztendősen a párizsi Convervatorie növendéke volt. Elhangzott darabja, az Arabesque magán viseli a műfaj valamennyi stílusjegyét. Anton Webern Két darabja mindössze két perc alatt előadható, ám ez a röpke idő olyan, mintha a szférák zenéjét hallaná az ember – mondta a narrátor szerepét is betöltő Kiss-Domonkos Judit. Nem volt kevésbé szívet - lelket melengető a következő Melodia, az orosz zongoraművész - zeneszerző, Rubinstein műve sem. A nyáreste hangulatához szabott műsorfolyamban elhangzott még Csajkovszkij gyönyörű Szentimentális keringője, Paganini egész embert kívánó Mózes fantáziája, Rachmaninov Elégiája és Schumann Adagio és Allegroja is. A hallgatóságnak sikerült egy ráadás számot is kikövetelnie: Saint Seans Hattyúja töltötte be ezt a szerepet osztatlan sikert aratva.

Ismét egy szép este volt.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás